Skip to main content

Narcisa Iorga, despre "proiectul anti-pamflet": Marea găselniță a Laurei Georgescu e un fâs

 

VALIDARE - CANDIDATI CNA"Faptul că o emisiune se numește azi pamflet și mâine divertisment nu reprezintă o rezolvare a problemelor grave legate de atacul la persoană", spune Narcisa Iorga, pe blogul personal (cutiapandorei.net), într-o postare despre proiectul de decizie aprobat astăzi de CNA.

Publicitate

Narcisa Iorga, unul dintre membrii care au lipsit la ședința de astăzi, spune că proiectul de decizie votat în unanimitate de colegii săi "e apă de ploaie, fără nici un efect, care mai și dublează legislația deja în vigoare".

Reamintim că astăzi CNA a adoptat un proiect de decizie în urma căruia emisiuni ca În gura presei, realizată de Mircea Badea, Lumea Lui Banciu, de la B1 TV, și Starea nației, a lui Dragoș Pătraru de la România TV, nu vor mai putea fi prezentate drept pamflet.

Mai exact, toate programele, în afară de producțiile cinematografice, nu vor mai putea fi clasificate după bunul plac al televiziunilor, ci "doar în funcție de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu". Adică informative, culturale, educative, religioase şi de divertisment. Detalii, aici.

Ce spune Narcisa Iorga:

"Decizia nr. 277/2013 care se găsește și pe site-ul CNA, prevede ca obligație a radiodifuzorului să prezinte grila de programe, prin enumerarea, descrierea şi clasificarea emisiunilor pe tipuri de program, cu precizarea ponderii diferitelor genuri de programe informative, culturale, educative şi de divertisment, sursele exterioare de programe (v. art. 4, lit. e)). Așadar, marea găselniță a Laurei Georgescu e un fâs. Se dublează o decizie deja existentă", explică Narcisa Iorga, pe blogul Cutiapandorei.net.

Consiliul Național al Audiovizualului a adoptat în ședința de astăzi un proiect de Decizie care prevede că televiziunile trebuie să-și clasifice emisiunile doar în limita genurilor definite de legislația audiovizualului: informative, culturale, educative, religioase şi de divertisment. Ceea ce exlude încadrarea emisiunilor în genuri precum pamflet, reality-show, news magazine s.a.

Găsiți AICI explicațiile oferite de Laura Georgescu jurnaliștilor prezenți la ședința CNA de astăzi, cu privire la noul proiect adoptat.

Narcisa Iorga a mai spus că se va opune categoric adoptării unei astfel de decizii pe care o consideră oricum "redundantă în legislația audiovizualului"

Articolul din Decizia nr. 277 , care în opinia Narcisei Iorga, ar putea fi dublat de proiectul de decizie votat astăzi de Consiliu:

Decizia nr. 277 ART. 4. - (1) Dosarul de solicitare, în funcţie de obiectul solicitării şi de modalitatea tehnică de difuzare, va conţine următoarele documente:
e) proiectul editorial conţinând formatul de principiu al serviciului de programe, procentele rezervate operelor europene în condiţiile precizate la art. 22 şi 24 din Legea audiovizualului, enumerarea, descrierea şi clasificarea emisiunilor pe tipuri de program, cu precizarea ponderii diferitelor genuri de programe informative, culturale, educative şi de divertisment, sursele exterioare de programe, alte argumente ce pot fi utile în susţinerea proiectului editorial; în vederea asigurării dreptului fundamental la informare, serviciile de programe generaliste vor rezerva o pondere semnificativă componentei informative, cu respectarea exigenţelor legale de informare corectă a publicului prevăzute în legislaţia audiovizualului în vigoare;

Narcisa Iorga: "Nu numele unei emisiuni este vinovat pentru încălcarea legii"

"Am convingerea că televiziunile au resurse nesecate de soluții pentru a numi o emisiune, a o încadra într-un anume gen. Nu numele unei emisiuni este vinovat pentru încălcarea legii, ci lipsa de fermitate a CNA, care nu sancționează abaterile de la lege sau, când o face, o face discreționar.

Laura Georgescu, dacă dorea să rezolve problema emisiunilor pamflet, venea cu o propunere de decizie prin care CNA să definească genul publicistic audiovizual care include și pamfletul. Pentru că există și satiră reală în audiovizual, dar care a fost sufocată în percepția publică din cauza excesului de emisiuni definite ca pamflet, deși ele nu corespund definiției genului.

Din fericire, cei opt membri ai CNA prezenți astăzi la ședință au adoptat doar un proiect de decizie. Acesta se află în dezbatere publică și abia apoi va reveni în plenul CNA, pentru a fi adoptat sau respins", a mai scris Narcisa Iorga, pe blogul său.

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Emisiunile de la Antena 3 ar trebui sa fie toate considerate ca fiind religioase, pentru ca cei care se uita, se uita ca la Dumnezeu!
  • aceasta lege este un atac la adresa dreptului la libera exprimare si nici macar dictatorii Boc&Basescu nu au avut curaj sa ia o asemenea masura!

Trimite un comentariu