Skip to main content

GUEST WRITERS. Cosmin Silistraru, producător TV: În ţara unde politicienii controlează televiziunile, radiourile şi ziarele

 
Cosmin Silistraru
Cosmin Silistraru

Cosmin Silistraru

Publicitate

GUEST WRITERS. "Propaganda oficială a prins în ultima vreme o amploare greu de imaginat. Şi, de fapt, ceea ce e mult mai grav e numărul tot mai mic al „opozanţilor” – adică al acelor voci care să nu se teamă de adevăr", scrie producătorul TV Cosmin Silistraru, invitatul acestei săptămâni la Paginademedia Guest Writers.

"Redacţiile primesc săptămînal de la admnistraţia prezidenţială mesajele pe care trebuie să le transmită populaţiei. Sub forma unor „recomandări”, însă numărul jurnaliştilor care îşi permit să nu respecte aceste linii directoare se apropie vertiginos de zero", notează Silistraru.

Ne linişteşte însă repede: "Se întîmplă în Rusia". Acum. Un articol despre modul în care Kremlinul dictează clar, prin recomandări, modul în care jurnaliştii ruşi trebuie să relateze despre Ucraina.

Cum ne afecteaza?

Silistraru: "Scenariul de mai sus s-ar putea să nu aibă nici o legătură cu noi. Pentru că n-avem nici imperii de refăcut, nici lumea de împărţit cu Occidentul. Deci n-am avea de ce să ne îngrijorăm.

Singura problemă ar putea apărea dacă ar exista, să spunem, jurnalişti ce-ar accepta „ideile” unor oameni care ar încerca să îi controleze – pe ei şi publicul lor - şi ar transmite aceste gînduri benigne mai departe, fără un minim filtru de bun simţ."

Cosmin Silistraru are o experienţă de aproape 20 de ani în televiziune. În prezent, este producător la emisiunea Jocuri de putere, de la Realitatea TV.

Cosmin Silistraru, articolul integral:

În ţara unde politicienii controlează televiziunile, radiourile şi ziarele

Pe scurt ar fi cam aşa: Redacţiile primesc săptămînal de la admnistraţia prezidenţială mesajele pe care trebuie să le transmită populaţiei. Sub forma unor „recomandări”, însă numărul jurnaliştilor care îşi permit să nu respecte aceste linii directoare se apropie vertiginos de zero.

Ştiu, mulţi aţi tresărit citind aceste rînduri: unii pentru că vi se pare un scenariu SF, alţii pentru că aţi mai auzit undeva despre „chestia” asta. Alţii, în fine, pentru că au crezut, o clipă, că am luat-o complet razna.

Ei bine, nu e vorba despre un scenariu. E o realitate descrisă într-un excelent reportaj din ediţia tipărită „Le Monde” de săptămîna trecută. Se întîmplă în Rusia şi, cel mai probabil, zilele care au trecut n-au făcut decît să înrăutăţească situaţia.

Dacă cei mai mulţi ziarişti acceptă situaţia fără să mişte în front, mai sînt şi unii care încearcă să alerteze conştiinţa ruşilor: jurnalistul Ilia Barabanov a publicat pe pagina sa de Facebook ordinele pe care administraţia prezidenţială le-a transmis televiziunilor pentru săptămîna 28 martie – 6 aprilie. În rusă se numesc „temniki” (aşa scriu francezii, cel mai probabil e „tiomniki”).

„Recomandările venite de sus” spun, la capitolul „linii directoare pentru informaţiile despre Ucraina” că e bine „să se pună accentul pe absenţa legii, haos, naziştii din posturile cheie ale statului, poliţiştii anesteziaţi de frică, creşterea alarmantă a criminalităţii, economia pe marginea prăpastiei.”

Ca urmare, unul dintre cei mai cunoscuţi prezentatori de ştiri ai Rusiei a vorbit, extrem de convingător, despre „secretarul general al NATO, acest norvegian” (Rasmussen e de fapt danez) „care a legalizat incestul pe vremea cînd era premier” sau despre „apartenenţa la scientologie a premierului ucrainean, lucru care îi asigură sprijinul american”. („Le Monde”, 2 aprilie)

Propaganda oficială a prins în ultima vreme o amploare greu de imaginat. Şi, de fapt, ceea ce e mult mai grav e numărul tot mai mic al „opozanţilor” – adică al acelor voci care să nu se teamă de adevăr.

Exemplul de mai sus, cel al jurnalistului care a publicat „recomandările” pe pagina sa de Facebook tinde să devină reprezentativ pentru această incredibila metamorfoză a „adevărului”: atunci cînd vocile care îl spun sînt tot mai puţine, corul majoritar le acoperă pînă în ziua în care le va transforma în chiţăieli ridicole, dacă nu le va anihila complet.

Iar minciuna va căpăta sclipiri orbitoare, de adevăr suprem.

Scenariul de mai sus se petrece într-o Rusie în care a renăscut, puternică, amintirea imperiului. Şi pentru că oamenii au întotdeauna nevoie să creadă în ceva măreţ, puterea le-a oferit, la pachet, atît grandoarea „Marii Rusii” cît şi oribilul vinovat: Occidentul. Vinovat, în general, de tot ce s-a întîmplat de la căderea URSS pînă la debandada din Ucraina.

Scenariul de mai sus s-ar putea să nu aibă nici o legătură cu noi. Pentru că n-avem nici imperii de refăcut, nici lumea de împărţit cu Occidentul. Deci n-am avea de ce să ne îngrijorăm.

Singura problemă ar putea apărea dacă ar exista, să spunem, jurnalişti ce-ar accepta „ideile” unor oameni care ar încerca să îi controleze – pe ei şi publicul lor - şi ar transmite aceste gînduri benigne mai departe, fără un minim filtru de bun simţ. (desigur, mult optativ-condiţional.)

Dacă se va întîmpla asta, atunci să nu ne mirăm că „ideile” se vor transforma, peste noapte, în „indicaţii scrise”, imposibil de refuzat de indivizi.

Pentru că întreaga breaslă le acceptă.

Carte de vizită Cosmin Silistraru:

1992 – 1996: Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării

1996 – 2012: Antena 1, Antena 3, GSP TV, News FM (reporter, editor, producător executiv, producător general Ştiri, producător general GSP TV, producător general News FM, producător general “În Premieră”)

- În prezent producător la Realitatea TV, “Jocuri de putere”.

- Are blogul personal silistraru.wordpress.com

Premii: mai multe premii APTR cu echipa “Observatorului”, APTR pentru “Eclipsa de soare din 1999”, “Erasmus Euromedia Award” 2007, premiul APTR pentru talk-show 2013.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nadia nitov nadia nitov
    la noi sugestiile nu se fac in scris, sa nu fie cumva folosite ca dovezi! se fac la telefon sau la o intalnire amicala. dar sunt respectate de cei cu putere de decizie editoriala(sefii) ca litera de lege. rusii macar nu se mai prefac. :( la noi ii dam prostului cu firma democratiei in cap in timp ce actiunile politicienilor sunt de un comunism feroce altoit cu despotism! :( am vazut un film "jucaria" in care un patron de ziar isi pune directorul sa se dezbrace. dupa ce ala isi da pantalonii jos patronul il intreaba: cine e monstrul aici? eu, ca ti-am spus sa te dezbraci, sau tu ca te-ai dezbracat? puteai sa alegi!
  • Solange Solange
    Daca asta se intampla in Rusia inseamna ca si noi suntem rusi...
  • GettoDac GettoDac
    Ei n-as fi atat de sigur ca nu se intampla si in Romania. Daca te uiti la o stire , ai sa constati ca este prezentata diferit pe fiecare post de stiri, in functie de interesele fiecarui partid.
    Macar de ar fi si la noi o politica editoriala transparenta asa cum este in Statele Unite , Fox News si CNN si in functie de simpatii sa iti poti alege canalul preferat.
    In ceea ce priveste Rusia, eu nu as sta atat de linistit avand in vedere ca ei deja au pus mana pe Ucraina si urmeaza Moldova .Incet dar sigur ne intoarcem de unde am plecat.

Trimite un comentariu

sus