Skip to main content

GUEST WRITERS. Cosmin Silistraru, producător TV: În țara unde politicienii controlează televiziunile, radiourile și ziarele

 

Cosmin Silistraru

Publicitate

GUEST WRITERS. "Propaganda oficială a prins în ultima vreme o amploare greu de imaginat. Și, de fapt, ceea ce e mult mai grav e numărul tot mai mic al „opozanților” – adică al acelor voci care să nu se teamă de adevăr", scrie producătorul TV Cosmin Silistraru, invitatul acestei săptămâni la Paginademedia Guest Writers.

"Redacțiile primesc săptămînal de la admnistrația prezidențială mesajele pe care trebuie să le transmită populației. Sub forma unor „recomandări”, însă numărul jurnaliștilor care își permit să nu respecte aceste linii directoare se apropie vertiginos de zero", notează Silistraru.

Ne liniștește însă repede: "Se întîmplă în Rusia". Acum. Un articol despre modul în care Kremlinul dictează clar, prin recomandări, modul în care jurnaliștii ruși trebuie să relateze despre Ucraina.

Cum ne afecteaza?

Silistraru: "Scenariul de mai sus s-ar putea să nu aibă nici o legătură cu noi. Pentru că n-avem nici imperii de refăcut, nici lumea de împărțit cu Occidentul. Deci n-am avea de ce să ne îngrijorăm.

Singura problemă ar putea apărea dacă ar exista, să spunem, jurnaliști ce-ar accepta „ideile” unor oameni care ar încerca să îi controleze – pe ei și publicul lor - și ar transmite aceste gînduri benigne mai departe, fără un minim filtru de bun simț."

Cosmin Silistraru are o experiență de aproape 20 de ani în televiziune. În prezent, este producător la emisiunea Jocuri de putere, de la Realitatea TV.

Cosmin Silistraru, articolul integral:

În țara unde politicienii controlează televiziunile, radiourile și ziarele

Pe scurt ar fi cam așa: Redacțiile primesc săptămînal de la admnistrația prezidențială mesajele pe care trebuie să le transmită populației. Sub forma unor „recomandări”, însă numărul jurnaliștilor care își permit să nu respecte aceste linii directoare se apropie vertiginos de zero.

Știu, mulți ați tresărit citind aceste rînduri: unii pentru că vi se pare un scenariu SF, alții pentru că ați mai auzit undeva despre „chestia” asta. Alții, în fine, pentru că au crezut, o clipă, că am luat-o complet razna.

Ei bine, nu e vorba despre un scenariu. E o realitate descrisă într-un excelent reportaj din ediția tipărită „Le Monde” de săptămîna trecută. Se întîmplă în Rusia și, cel mai probabil, zilele care au trecut n-au făcut decît să înrăutățească situația.

Dacă cei mai mulți ziariști acceptă situația fără să miște în front, mai sînt și unii care încearcă să alerteze conștiința rușilor: jurnalistul Ilia Barabanov a publicat pe pagina sa de Facebook ordinele pe care administrația prezidențială le-a transmis televiziunilor pentru săptămîna 28 martie – 6 aprilie. În rusă se numesc „temniki” (așa scriu francezii, cel mai probabil e „tiomniki”).

„Recomandările venite de sus” spun, la capitolul „linii directoare pentru informațiile despre Ucraina” că e bine „să se pună accentul pe absența legii, haos, naziștii din posturile cheie ale statului, polițiștii anesteziați de frică, creșterea alarmantă a criminalității, economia pe marginea prăpastiei.”

Ca urmare, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de știri ai Rusiei a vorbit, extrem de convingător, despre „secretarul general al NATO, acest norvegian” (Rasmussen e de fapt danez) „care a legalizat incestul pe vremea cînd era premier” sau despre „apartenența la scientologie a premierului ucrainean, lucru care îi asigură sprijinul american”. („Le Monde”, 2 aprilie)

Propaganda oficială a prins în ultima vreme o amploare greu de imaginat. Și, de fapt, ceea ce e mult mai grav e numărul tot mai mic al „opozanților” – adică al acelor voci care să nu se teamă de adevăr.

Exemplul de mai sus, cel al jurnalistului care a publicat „recomandările” pe pagina sa de Facebook tinde să devină reprezentativ pentru această incredibila metamorfoză a „adevărului”: atunci cînd vocile care îl spun sînt tot mai puține, corul majoritar le acoperă pînă în ziua în care le va transforma în chițăieli ridicole, dacă nu le va anihila complet.

Iar minciuna va căpăta sclipiri orbitoare, de adevăr suprem.

Scenariul de mai sus se petrece într-o Rusie în care a renăscut, puternică, amintirea imperiului. Și pentru că oamenii au întotdeauna nevoie să creadă în ceva măreț, puterea le-a oferit, la pachet, atît grandoarea „Marii Rusii” cît și oribilul vinovat: Occidentul. Vinovat, în general, de tot ce s-a întîmplat de la căderea URSS pînă la debandada din Ucraina.

Scenariul de mai sus s-ar putea să nu aibă nici o legătură cu noi. Pentru că n-avem nici imperii de refăcut, nici lumea de împărțit cu Occidentul. Deci n-am avea de ce să ne îngrijorăm.

Singura problemă ar putea apărea dacă ar exista, să spunem, jurnaliști ce-ar accepta „ideile” unor oameni care ar încerca să îi controleze – pe ei și publicul lor - și ar transmite aceste gînduri benigne mai departe, fără un minim filtru de bun simț. (desigur, mult optativ-condițional.)

Dacă se va întîmpla asta, atunci să nu ne mirăm că „ideile” se vor transforma, peste noapte, în „indicații scrise”, imposibil de refuzat de indivizi.

Pentru că întreaga breaslă le acceptă.

Carte de vizită Cosmin Silistraru:

1992 – 1996: Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

1996 – 2012: Antena 1, Antena 3, GSP TV, News FM (reporter, editor, producător executiv, producător general Știri, producător general GSP TV, producător general News FM, producător general “În Premieră”)

- În prezent producător la Realitatea TV, “Jocuri de putere”.

- Are blogul personal silistraru.wordpress.com

Premii: mai multe premii APTR cu echipa “Observatorului”, APTR pentru “Eclipsa de soare din 1999”, “Erasmus Euromedia Award” 2007, premiul APTR pentru talk-show 2013.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • la noi sugestiile nu se fac in scris, sa nu fie cumva folosite ca dovezi! se fac la telefon sau la o intalnire amicala. dar sunt respectate de cei cu putere de decizie editoriala(sefii) ca litera de lege. rusii macar nu se mai prefac. :( la noi ii dam prostului cu firma democratiei in cap in timp ce actiunile politicienilor sunt de un comunism feroce altoit cu despotism! :( am vazut un film "jucaria" in care un patron de ziar isi pune directorul sa se dezbrace. dupa ce ala isi da pantalonii jos patronul il intreaba: cine e monstrul aici? eu, ca ti-am spus sa te dezbraci, sau tu ca te-ai dezbracat? puteai sa alegi!
  • Ei n-as fi atat de sigur ca nu se intampla si in Romania. Daca te uiti la o stire , ai sa constati ca este prezentata diferit pe fiecare post de stiri, in functie de interesele fiecarui partid.
    Macar de ar fi si la noi o politica editoriala transparenta asa cum este in Statele Unite , Fox News si CNN si in functie de simpatii sa iti poti alege canalul preferat.
    In ceea ce priveste Rusia, eu nu as sta atat de linistit avand in vedere ca ei deja au pus mana pe Ucraina si urmeaza Moldova .Incet dar sigur ne intoarcem de unde am plecat.

Trimite un comentariu