Skip to main content

GUEST WRITERS. Mircea Radu: "Avea nevoie Antena 1 de Horia Brenciu, Serviciul Român de Comedie, Horia Vârlan si Monica Anghel?"

 

MirceaRadu 2014

Publicitate

"Prin înlocuirea Deliei Matache cu Horia Brenciu la Te cunosc de undeva, audientele vor bate-n roşu?, se întreabă Mircea Radu în primul material din seria Paginademedia Guest Writers.

Paginademedia.ro lansează, astăzi, o nouă rubrică - Paginademedia Guest Writers. În acest spaţiu, nume importante ale industriei de comunicare – televiziune, presă, radio, publicitate – oferă cititorilor Paginademedia.ro perspective şi opinii legate de fenomenele zilei.

Primul Guest Writer este Mircea Radu, om de televiziune care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Un material despre transferurile zilei, despre numele care au migrat în piaţă, despre achiziţiile Antenei 1 şi despre ce mai înseamnă, astăzi, o vedetă de televiziune în România.

Articolul semnat de Mircea Radu, în continuare:

Mircea Radu: Avea nevoie Antena 1 de Horia Brenciu, Serviciul Roman de Comedie, Horia Vârlan si Monica Anghel?

În România, Suleyman Magnificul, Horia Brenciu, Monica Anghel, Horia Vârlan, Toni Grecu &Co., Virgil Ianţu, Mondenii, sunt nume mari, branduri, pentru care rentează să pui mâna pe telecomanda. Ca ei mai sunt, (din fericire!) dar asupra celor pe care i-am numit am să mă opresc în comentariul meu, fiindcă despre ei e vorba în aceasta primăvară a migrărilor…

Kanal D înaintează şi în acest sezon cu precauţie, atent la tot ce mişcă-n jur - debutul de acum 7 ani, pe cât de fastuos pe-atât de catastrofal în achiziţii şi audienţe, a fost şters din memoria majorităţii telespectatorilor, dar nu şi din a lor… Cu ”Prudenţă!”, ordinul sec dat de mogulul Aydın Doğan, turcii suflă şi in iaurt mizând în continuare pe Liviu Vârciu, Teo, Mădălin Ionescu, Christian Sabbagh şi Ernest.

Socoteala e simplă: atât cât merge, nu se schimbă nimic. Şi, până acum, aflaţi pe o traiectorie ascendentă cu un Suleyman care e de nedepăşit sau care, în orice caz, pune probleme mari concurenţilor, nici n-ar avea de ce s-o facă.

Avea nevoie Antena 1 de Horia Brenciu, Serviciul Român de Comedie, Horia Vârlan şi Monica Anghel? Răspunsul poate părea ciudat, dar nu avea…

Ma intreb, prin înlocuirea Deliei Matache cu Horia Brenciu la ”Te cunosc de undeva”, audienţele vor bate-n roşu? Nu sunt convins! Pentru că un succes se face calculând mai mulţi factori ce trebuie îndepliniţi simultan iar prezentatorul unui show e abia unul dintre ele….

Înlocuirea emisiei Te pui cu blondele cu Serviciul Român de Comedie e o mutare inteligentă?

Nu cunosc strategia postului din Băneasa ca să mă pot pronunţa ferm dar, din punctul meu de vedere, e un experiment riscant întrucât ”blondele” făceau cifre bune…

Şi atunci de ce i-a luat Antena 1 pe corifeii ăştia ?… Pentru că în afaceri, iar jocurile media sunt aşa ceva, o componentă importantă e lovitura de imagine. Iar aceste nume sunt un câştig.

Toţi cei aduşi la Antena 1 sunt oameni experimentaţi. Oameni născuţi cu talent. Oameni care ştiu ce e succesul dar, mai ales!, cum se struneşte succesul. Sunt mutările astea suficiente ca Antena 1 să bata principalul ei competitor, Kanal D? Imaginea e o garanţie pentru reuşită? …

Realitatea oferă o concluzie dură: Da, o garantează, dar nu atât de des pe cât s-ar vrea - Zidane, Roberto Carlos, Raul, Ronaldo, Figo, Beckham - toti galacticii ăştia erau pe teren în acelasi timp şi jucau pentru aceeaşi echipă. Mai ţineţi minte ce s-a întamplat în La Liga, în sezonul 2003-2004 cu Real Madrid? Ei bine, a ieşit pe locul 4…

Orice om vrea să fie mai bun azi decât a fost ieri, iar dacă nu mai bun, măcar mai altfel. Oricine e dator să inoveze sau măcar să încerce. Şi cu business-urile e la fel - transferurile şi înnoirea grilelor din această primăvară sunt semne normale, de sănătate, într-un spaţiu atât de dinamic şi de viu cum e mass-media…

Atente la defilarea propriilor trupe de elită, principalele televiziuni au uitat de unicul lor adversar. Iar tăcerea care s-a lăsat în jurul acestuia face şi mai greu de descifrat jocul care se face în Pache Protopopescu.

ProTv este un uriaş care pare că doarme şi asta îl face mai periculos ca niciodată…

Vedetă TV înseamnă să mişti o piaţă

Ce înseamnă azi, vedetă TV în România? Ce a însemnat şi ieri… Ce va-nsemna şi mâine, în tot timpul vieţii mele. Adică nimic. Nimic mai mult decât definiţia scurtă a persoanei care apare la televizor pentru că acolo lucrează.

Doar că apari la TV nu înseamnă că eşti vedetă - ce vedetă e aia care e văzută azi pe ecran şi mâine împingând căruciorul printre rafturi la supermarket? Pentru că despre asta e vorba: despre diferenţa între ce e şi ce pare că e…

Nu poţi vorbi despre "vedete de televiziune" într-o ţară în care nu există autostrăzi. Într-o ţară care nu are grijă de învăţamânt şi sănătate. În România nu există vedete de televiziune, pentru că nu există nici economie (a se citi suficiente venituri din publicitate) şi nici mecanisme care să creeze şi să menţină staruri în adevăratul sens al cuvântului.

Există însă oameni cu talent sau fără nicio chemare care apar la televizor pentru că de acolo mănâncă o pâine. Sigur că, la fel ca-n orice domeniu, există nume mari şi no-name - ca cei din categoria asta, n-ai vrea să fii, telespectatorule… Să fii no-name deşi apari pe sticlă e la fel de inept şi de grav ca urinatul în cadă, într-un hotel de 5 stele…

Vedetă TV înseamnă să mişti o piaţă. Numele să îţi fie pomenit în discursurile oamenilor cu-adevărat mari, cum a făcut Barack Obama cu Kim Kardashian - e adevărat, peiorativ, dar nu despre asta e vorba…

Vedetă esti atunci când zâmbetul tău valorează mai mult decât o uzină întreagă aşa cum s-a întâmplat în cazul Brigitte Bardot care, atunci când era la apogeu, vindea mai mult decât Renault. Vedetă eşti când clinicile de chirurgie estetica dau cu bucurie la presă că s-a triplat numărul celor care vor să aibe buze, frunte, sâni sau fund ca al tău…

Nu în ultimul rând, vedetă eşti când, duminica dimineaţa, când îţi tunzi trandafirii, te uiţi peste gard şi-i zici lui De Niro "Să trăieşti, vecine!"

Mircea Radu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Suleyman Magnificul | Informaticianul
    […] pe PaginaDeMedia.ro a apărut un articol scris de Mircea Radu. El zicea că Suleyman Magnificul ar fi un brand. Nu contest asta, o fi. Se […]
  • Afi Afi
    Și mai ales calitatea sunetului e execrabilă.
  • Cori Cori
    E f sigur faptul ca atata timp cat protv face rating cu filme de mana a 3-a e clar ca oamenii se uita din obisnuinta! Personal am renuntat de mult sa ma uit la acest post fiindca reproduc emisiuni prost, cu mult auriu chichios cu personaje mediocre, arogante, din pacate chiar slinoase! Incurajarea prin afisare a acestor personaje m-au facut sa ma gandesc ca sunt destule posturi din care pot alege! Antena e curajoasa si produce mult si chiar bine! M-au castigat in serile luni, joi si duminica! Aceste emisiuni reusesc sa ma detaseze de orice si nu sunt copii nereusite! Vad bun simt, oameni care stiu sa vorbeasca si mai ales stiu ce vorbesc! Vad copii frumosi si-n privinta carora nu am vreun dubiu ca-si pierd timpul pe maidan! Apreciez prezentatorii! Nu stiu sa se ascunda baietii jurati de duminica seara, ar putea incerca! Mi-ar placea a Antena sa nu renunte la nimic din ce au inceput si sa ma bucure in continuare si mai mult, ca mai sunt zile in saptamana! Kanalul mai au un picut de muncit si nu stiu daca reusesc pana la urma! Serialele nu reusesc sa-mi capteze atentia, in rest.....! Prima tv dezamagire t
  • maria maria
    Buna ideea cu Guest Writers. Ar fi bine sa invitati si producatori tv sa faca analiza pietei tv.
  • udialan udialan
    iubita mea, mia, te am facut diva si acum imi scoti ochii?!
    eu iti respect parerea, e pertinenta mai ales cand vorbesti de copii, dar nu ma baga in troaca Acces & comp!
  • Mihu Mihu
    Stai linistit Alexe ca voiculescu n-are nicio treaba cu antenele. Sa presupunem ca voiculescu ar face inchisoare, antenele si trustul intact n-ar avea deloc de suferit. Vezi-ti de ale tale si prostiile astea spune-le intr-o punga ca le ascultam noi mai tarziu.
  • vlad vlad
    @ Mihu,
    Ma lasi cu aberatiile tale !!! Pro-ul face audiente mari si cu filme de mana a3a. Vezi Romania danseaza, Te cunosc de undeva, Juniorchef sunt macelarite de niste filme.
  • miafarou miafarou
    udialan si ce ai facut? Ai mutat de pe tevereu' si te-ai pus sa te uiti la Asistentele de la latrina stars, Cacatos, Acces'n rect sau Cacalin Ionescu, asa-i?! :))))))) Degeaba blamati televiziunea nationala, pentru ca dupa Digi e singurul post care si-a mai pastrat verticalitatea si la care te poti uita cu un copil alaturi, fara sa iti fie rusine sau sa ii pui copilului mana la ochi/la urechi :)
  • Valy Valy
    De TVR se ocupa acum domnul Ponta!
  • alex alex
    Poate nu o sa mai exista antenuta peste 2-3 ani. Voiculescu ( felix ) stie de ce
  • Mihu Mihu
    Cred ca cei de la Antene stiu cel mai bine daca a meritat sa faca aceste schimbari. Si este foarte adevarat ca este un plus de imagine si o intrebare pe buzele tuturor. Ce se intampla cu PROsTV-ul? Cred ca in 2-3 ani va fi istorie acest post, Sarbu ii tinea in frau.
  • danaa danaa
    Cata vreme antena 1 va avea imaginea reprezentata de capatos si acces direct, despre ce lovituri de imagine vorbim? De la o vreme nu ratingul le mai tine acolo.
  • udialan udialan
    ZILELE TRECUTE
    nu mai stiu cum, am dat de stirile tvr - mircea radu si o pereche de "airbeg-uri"...mi-era rusine sa ma uit!
  • nicu nicu
    mircea, daca erai si tu in stare de ceva, continuai cu caravana, sau faceai o alta emisiune, aveai si tu o idee! Asa, ai revenit la umila conditie de cititor de prompter la o institutie de stat. Lasa-te de analize de-astea, mai baga lumea in seama cand mergi pe strada!
  • andy andy
    are dreptate mircea radu,principalul competitor al Antenei 1 este Kanal D,Pro tv este cu multe clase peste A1

Trimite un comentariu

sus