Skip to main content

PRESA DE AZI. Adevărul: Organizația secretă a lui Ion Creangă

 

Presa de azi, 17 aprilieZiarul Adevărul își deschide ediția de astăzi cu un articol despre un act inedit descoperit de cercetătorii ieșeni, potrivit căruia Ion Creangă făcea parte dintr-o organizație de tip masonic.

Publicitate

Actul găsit de cercetătorii ieșeni este semnat de Ion Creangă, alături de alți 11 mari oameni de cultură moldovenit din anul XIX-lea, printre care Neculai Culianu, Nicolae Gane și Alexandru Lambrior.

Alături de aceștia, Creangă jura: "Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul de care fac parte".

O altă teorie a cercetătorilor este că jurământul face parte din proiectul junimiștilor de a înființa un partid moderat-liberal. Articolul din Adevărul este intitulat "Organizația secretă a lui Ion Creangă".

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, principalele subiecte ale presei de astăzi:

  • ROMÂNIA LIBERĂ scrie pe prima pagină că Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat ieri, în unanimitate, o solicitare către Parlamentul rus și președintele Vladimir Putin de recunoaștere a independenței regiunii transnistriene și alipirii la Rusia. "Cu tentativele de încercuire în est și sud a Ucrainei și cu pretențiile trnsnistriene, perspectiva ca gurile Dunării să fie a doua țintă a lui Putin, așa cum se temea Traian Băsescu, pare să se confirme", scrie România liberă. "Se apropie Rusia de gurile Dunării?", este titlul de pe prima pagină a cotidianului.
  • JURNALUL NAȚIONAL are pe prima pagină un articol despre conflictul dintre președintele Traian Băsescu și senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea. "Firea îl bagă pe Băsescu în Parchet", titrează JN de astăzi. "Confruntarea cu Băsescu a arătat în Gabriela Firea un caracter puternic, o femeie care își apără cu mult curaj și demnitate familia și imaginea", scrie Jurnalul Național pe prima pagină.
  • GAZETA SPORTURILOR scrie despre moartea lui Dumitru Neagu, jucător și masor în Ghencea vreme de jumătate de secol. "S-au stins 50 de ani de istorie". "Steaua a pierdut cel mai longeviv și mai titrat om din toată istoria sa", mai scrie GSP. Ziarul de sport a publicat în ediția de astăzi mai multe fotografii cu Dumitru Neagu, unele dintre ele în premieră.
  • ZIARUL FINANCIAR  titrează pe prima pagină "Firmele locale au luat credite de 11 miliarde de euro direct de la bănci din străinătate". Cotidianul economic scrie că mai mult de jumătate din creditele externe ale companiilor sunt contractate de la băncile austriece, respectiv aproape 6,8 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut.
  • LIBERTATEA scrie despre despărțirea lui Keo de Andreea Bălan după o relație de opt ani. Potrivit tabloidului, artistul vrea să închirieze jumătate din vila pe care cei doi și-au contruit-o în Băneasa. "Vrei să dormi în casă cu Andreea? Te costă 2.000 de euro pe lună!", este titlul dat de Libertatea pe prima pagină de astăzi.
  • CLICK! titrează pe prima pagină "'Lunetistul' Ștefan Stan, chemat la război". Tabloidul mai scrie că din cauza situației explozive din Ucraina, sute de români au primit ordin de prezentare la unitățile militare unde au făcut armata. Cântărețul se va duce după Paște la Predeal, la vânători de munte.

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu