Skip to main content

Cabliștii independenți, despre taxa pe Pro TV: "ne scot din marja de profit". Cum au fost afectați de ieșirea Pro TV din must-carry

 
Cabliștii independenți, despre taxa pe Pro TV: "ne scot din marja de profit". Cum au fost afectați de ieșirea Pro TV din must-carry
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

Cabliștii independenți spun că ieșirea Pro TV din must-carry i-a afectat "grav" prin faptul că i-a "scos din marja de profit", acum fiind nevoiți să subvenționeze partea de conținut cu veniturile din internet. Costul pe abonat pe care micii cabliști îl plătesc către furnizorii de programe TV a crescut de la 2,5 euro la 3,5 euro.

Paginademedia.ro a discutat cu reprezentanții cabliștilor independenți despre efectul taxei pe Pro TV, dar și despre cazul Digi 24 (post nepreluat de majoritatea cabliștilor concurenți ai RCS).

Cabliștii independeți au decis să subvenționeze creșterea taxei pe Pro TV. Altfel, spun ei, exista riscul să piardă clienți.

"Dacă până acum ne costa partea de content 2,5 euro pe abonat, acum ne costă în jur de 3,5 euro", spune Adrian Neagu, proprietarul unor rețele din Buzău și președintele Asociației de Comunicații Electronice din România - ACER.

ACER este o organizație care reunește 55 de cabliști independenți (nu fac parte din ACER niciuna dintre marile companii).

Constantin Buzoi deține rețele de cablu în orașul Constanța și în județ. Până la taxa pe Pro TV, plătea în medie 2,5 euro pe abonat către furnzorii de programe TV. Care este situația acum?

"Ne scoate din marja noastră de profit. Acum suntem nevoiți să subvenționăm conținutul prin pachetul de internet", a declarat Constantin Buzoi, care este și vicepreședinte al ACER.
"Punând încă un euro pe lângă cei 2,5 euro cresc prețurile către furnizori cu 40%. Trebuie să suvenționezi din altă parte, aduci bani din net ca să susții content-ul", spune el.

Cu alte cuvinte, marja de profit pe care cablistul o obținea din serviciile pentru internet acoperă diferența din taxa către Pro TV.

Consumatorul final nu a resimțit creșterea, spun reprezentanții cabliștilor. Toate costurile au fost suportate de operatori.

"Nu mai facem profit, dar nici nu putem mări abonamentele. Cum nu putem să concurăm cu marii operatori, am preluat noi acest efort", au spus ei.

Criteriile de audiență, refuzate în contract

Cabliștii spun că, la ieșirea Pro TV din must-carry, au propus stabilirea unor criterii de audiență în strânsă legătură cu prețul.

Adrian Neagu:

"Noi am încercat să-i convingem să treacă în contract să-și mențină poziția de rating, dacă ei scad din poziția aceea să renegociem contractul și să scadă tariful conform ratingului. N-au acceptat nicio condiție din cele pe care le-am pus noi."

Cablistul spune că și principiul de must-carry trebuie revizuit.

"Marea problemă care s-a întâmplat cu Pro TV a fost că au ieșit din must-carry atunci când au dorit ei, nu așa cum se întâmplă cu intrarea în must-carry."

Legea spune că lista posturilor must-carry se face la începutul fiecărui an, dar nu conține prevederi legate de ieșirea din lista posturilor libere la retransmisie.

"O altă problemă pe care o avem este că posturile locale ale Pro TV sunt free to air, deci omul le poate recepționa cu orice, iar conținutul este aproape același cu cel de la postul național, pentru că stațiile locale nu au decât 10 minute program propriu, buletinele de știri. Iar oamenii spun "ce îmi iei bani pe Pro TV, când postul local e liber?", a mai spus cablistul.

Problema cu Digi 24: numele trimite la celelalte canale ale lor

Digi 24, postul celor de la RCS a ieșit din lista must-carry, dar nu se regăsește în grila celorlalți cabliști. Problema? Publicitatea indirectă pe care o face celorlalte produse ale grupului, spune Adrian Neagu.

Adrian Neagu, cablist independent și președintele Asociației de Comunicații Electronice:

"Nu deranjează postul Digi 24 în sine, cât deranjează numele Digi. Dacă te uiți pe site-ul lor totul este Digi: DigiNet, Digi Cablu, Digi TV s.a. Ideea este sugerată, nici nu-i mai trebuie publicitate".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Hai sa nu calculam mere cu pere ca ne iese compot... Acasa TV si Acasa Gold sunt "pe bani", in schimb Euforia TV este in pachetul "must carry". Te las pe tine sa te prinzi pentru care platesti. ;)
 • dar de ce sa preia Digi sau alte programe? De ce sa nu faca pachete si consumatorul sa aleaga?
  Eu vreau sa platesc numai pentru programele la care ma uit. Sunt oameni care se uita numai la 6-7 canale.

  Vrei Protv, platesti, vrei Antena 1, baga banul...si tot asa.
  Sa fie toate ca pachetul MaxPak(de la UPC), pe bani.
  1 leu, 2 lei, 10 lei... :)

  De ce trebuie sa platesc eu pentru Acasa TV sau Acasa Gold sau Euforia, posturi la care nu ma uit deloc si pe care le-am "sters" din lista? :)
 • eu ca abonat nu vreau sa platesc nici 1 leu pentru Protv si nici pentru alte programe la care nu ma uit. Din pacate nu am de ales.
  As vrea sa imi fac propria grila de programe si sa platesc pentru asta. Exact cum fac cu HBO. L-am vrut, platesc.
 • oricum lituanianul ala va pune pe butuci tot ce inseamna pro asa ca nu e nicio pierdere .........protv nu va mai fi ce a fost se va prabusi la fel ca toate canalele lor acasa,sport ro ,pro cinema etc........
 • Pentru Geo ,cablisti astia de doi bani cum le spui tu tin preturile mici si blocheaza cresterea de preturi ,in curind marile compani vor face curatenie in piata prin achiziti directe sau indirecte si atunci ai sa simti pe propria piele ce inseamna sa platesti 20 ,30 de euro pentru net si la tv sa nu mai vorbim si ca sa te lamuresc ce doreste Rcs-ul cu Digi 24
  este urmatorul aspec ,micsorarea nr-ului de canale in baza stie ca,mari operatori vor micsora nr de canale ca sa se incadreze in ce-i 25% procentul must cary ,digi 24 aflinduse pe locul 13 UPC a micsorat grila la 51 de programe in baza si asa vor duce baza in jos ca nr de programe si vom plati din pacate tot aceasi suma lunar pentru CATV Rcs-ul are proprile programe micsorind baza nu va ma-i plati mare lucru furnizorilor de programe,,,ce spui de asta ..
 • Deci cablistii astia de 2 bani ar dori Protv moka sau cu 0,5 lei per abonat insa cind vine vorba de obligatia CNA sa preia Digi24 in regim must-carry se dau dupa colt...cica e o chestie de concurenta. Ei solicita respect...insa mai intii sa respecte ei...in primul rind decizia CNA.
 • Hai sa vedem cat de mincinos este acest Adrian Neagu grila de cablu contine dolce sport1 si2 dovada http://www.tvsatrm.ro/televiziune.php

Trimite un comentariu