Skip to main content

Ziarul Adevărul divulgă sursele dintr-o știre falsă cu Ponta. Cum leagă redactorii dezvăluirea sursei cu deontologia jurnalistică

 

adevarulDERAPAJ. Cotidianul Adevarul a decis sa publice numele unei surse care s-a aflat la originea știrii potrivit căreia Victor Ponta s-ar fi deplasat, duminica dimineața, de la Craiova la Satu Mare cu o aeronava militara, scrie HotNews.ro.

Publicitate

Dezvăluirea sursei, un fapt fără precedent, scrie HotNews, este explicată de redactorii Adevărul prin ...deontologia profesională.

„Pentru a-i informa corect pe cititorii 'Adevarul' asupra informațiilor prezentate în cursul zilei de astăzi și pentru a-i asigura că articolul, anunțat încă din titlu ca fiind oferit pe surse, a avut o documentare în conformitate cu deontologia jurnalistică, ziarul 'Adevarul' a decis să divulge sursele citate", se arata într-un articol publicat pe site-ul Adevărul

 

Sursa respectiva informase corespondentul Adevărul din Craiova că primul ministru plecase din Craiova cu un avion militar, cu destinatia Satu Mare. Informația a fost însă dezmințită de directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru.

Dupa publicarea acestei informatii, Victor Ponta a afirmat ca "ziarul Adevarul este o minciuna". 

În acest moment, ziariștii au sunat la sursa citata pentru a solicita prezentarea de "dovezi scrise sau un punct de vedere oficial care să susțină declarațiile date pe surse", după cum precizează Adevărul

„Totodata, ziariștii i-au precizat lui (...sursa citata, n.r.) că, pentru corecta informare a cititorilor și pentru a feri ziarul de suspiciunea că ar fi parte a unui joc politic, vom fi nevoiti să ne divulgăm sursa și să povestim firul evenimentelor", se mai arata în articol.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • 1. deontologie = etica profesionala.

  2. marinescu si al lui pot face ce ii taie capul si ii lasa patronul:), dar treaba jurnalistului e sa dea informatii verificate. macar de doua surse.
  ai luat plasa, e vina ta, nu a sursei. ca urmare, ce au facut ei e o incalcare a deontologiei jurnalistice. sau a eticii profesionale, dupa cum va place sa va exprimati nepleonastic.

  3. kius, "contractul" de care vorbesti trebuie sa aiba termeni clari. esti tu sigur ca jurnalistul a spus toate vorbele care trebuie apropo de contract? ca el e specialistul in comunicare, nu sursa.

  4. ce e o sursa, tot jurnalistul trebuie sa stie.
 • Draga derapajologi,

  prostia ziarului Adevarul este alta, nu ca au "dezvaluit sursa" pentru ca:
  1. Nu reiese ca sursa a solicitat sa fie anonima.
  2. Chiar daca sursa a solicitat sa fie anonima, a dat o informatie falsa, deci a incalcat "contractul" in care i se ofera anonimitate pentru a oferi public informatii ADEVARATE.
  3. Sursa nu este de fapt o sursa, pentru ca cineva care a auzit de la altcineva este un raspandac de zvonuri, nu o sursa.

  PROSTIA ziarului este ca desi a verificat informatia din trei "surse", din care doua au infirmat informatia, s-a decis sa se publice informatia SENZATIONALA si nu cea ADEVARATA.
 • Ce poti sa te astepti de la un ziar care a fost manageriat de Grigore Cartianu si patronat de Dinu Patriciu? Presa din Romania moare pentru ca-i de **cat, nu pentru ca oamenii refuza sa citeasca ziarele lor "quality".
 • Ce prostie fara margini. Sursa respectiva nu era in masura sa detina o astfel de informatie, macar atat ar fi trebuit sa-si dea si ei seama. S-au bazat pe o barfa, nimic mai mult. Si nu inteleg ce au avut cu angajatul de la Avioane Craiova (Gabi). Ala probabil va zbura in curand. Puteau sa dezvaluie sursa lor, nu sursa sursei. O dovada clara de incompetenta.
 • INCREDIBIL. Justifica publicarea unei stiri false (se putea intampla oricui - si putea fi evitat) prin divulgarea sursei (ceva imposibil de scuzat, chiar si pentru Romania) si dau vina pe Ponta ca .. sunt ei incompetenti? PE BUNE?
 • că ziariștii sunt papă-lapte, ne așteptam... dar ombudsmanul, redactorul șef, patronul... ce zic ei de meseria lor? că deontologie nu prea au, clar!

Trimite un comentariu