Skip to main content

Analiză despre vârsta publicului: Jumătate din publicul Antena 3 are peste 63 de ani. Cum stau celelalte stații

 

Televizoare-Mediafax_Foto-Petrica_Tanase

Publicitate

 

Jumătate din publicul Antenei 3 are peste 63 de ani, în timp ce în cazul posturilor generaliste jumătate din publicul acestora au peste 42 - 43 de ani. Aceasta prag se numește vârsta mediană și este prezentat într-o analiză a agenției de media BPN, parte a grupului Lowe.

Analiza subliniază că posturile de știri o mai mare proporție a publicului îmbătrânit, față de posturile generaliste.

Ce înseamnă vârsta mediană? Reprezintă valoarea ce desparte jumătatea inferioară a audienței de jumătatea superioară.

BPN pornește de la un studiu publicat de New York Magazine, potrivit căruia vârsta mediană a audienței postului de știri Fox New este de 68 de ani, cea mai ridicată raportat la competitorii statiei.  În cazul Fox News, jumătate din audiență are sub 68 de ani, iar jumătate peste 68, ceea ce o face să fie o statie cu un public destul de îmbătrânit.

Cum arată posturile din România după vârsta mediană: Nickelodeon, cel mai tânăr public, Antena 3, cel mai bătrân

EXTREMELE: la capătul inferior al grupului se află Nickelodeon, post TV dedicat copiilor, cu o vârstă mediană a publicului de 8 ani, iar la capătul superior e Antena 3, stație de știri, cu 63 de ani. Cele două stații înregistrează aceleași valori atât pe Whole Day cât și pe Prime Time.

GENERALISTE. ProTV are vârsta mediană a publicului 44 de ani pe întreaga zi și 42 în Prime Time, iar principalul competitor, Antena 1, cu un an în plus, 45 pe întreaga zi si 44 in prime time. Prima TV se situeaza tot in acelasi segment, cu 43 / 42 de ani, însă Kanal D are o audiență ușor mai îmbătrânită, cu o vârstă mediană de 49 de ani atât pe WD cât și în PT.

TEMATICE. Posturile de știri au publicul cel mai în vârstă: Antena 3 depășește 60 de ani și e singura stație cu mediana pe întreaga zi peste acest prag. E urmată de B1 cu 60 de ani pe toată ziua și 61 în prime-time, și Realitatea TV + Romania TV, ambele cu mediana la 58 respectiv 59 de ani. Digi 24 are publicul cel mai tânăr, cu o vârstă mediană de 57 de ani pe toată ziua si 58 pe intervalul de mare audiență.

În general, vârsta mediană a publicului de TV de la noi este de 46 de ani deoarece majoritatea stațiilor mari își au vârsta mediană a audienței în intervalul 40-50 de ani. Sunt destul de puține canale TV, în jur de o treime, a căror public are o vârsta mediană de sub 40 de ani. Aici intră, predictibil, cele de desene animate și o parte a celor de muzică, însă și câteva stații tematice, precum Discovery, National Geographic, Acasă, TLC, si Comedy Central Extra.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu