Skip to main content

BRAND STORY. Cu cărţile pe faţă. Danone şi miturile din jurul produsului: Cu lapte sau fără lapte? De unde sunt bacteriile din iaurt?

 
Cisterna Danone
Cisterna Danone

SECŢIUNE SPONSORIZATĂ. "Senzaţional: o cisternă cu lapte a fost văzută intrând pe poarta fabricii Danone!", "Danone retrage de pe piaţă tone de iaurt contaminat cu lactoză, deoarece conţine urme de lapte". "Danone dă garanţie pe viaţă la iaurturi" (TimesNewRoman). Sunt doar câteva dintre ironiile din jurul mărcii de iaurt. De unde au pornit aceste mituri?

Publicitate

Veţi afla, în materialul care urmează, fiecare detaliu legat de fabricarea iaurtului şi demontează, pe rând, fiecare dintre miturile legate de produs. Iaurtul este sau nu cu lapte? Produsul contine substanţe chimice? De unde sunt bacteriile din iaurt? De ce termenul de valabilitate este lung de o lună? De altfel, Danone a dezvoltat şi un site dedicat - Deschide Danone - în care răspunde oricaror intrebari ale consumatorilor despre produsele sale.

“Exista o preocupare intensa a consumatorilor (din Romania, dar si din intreaga Europa) despre alimente, despre ce mananca. Scandalurile alimentare (carnea de cal, antibiotice sau hormoni de crestere in alimente, aflatoxina) din ultimii ani au contribuit din plin la cresterea acestui val de ingrijorare. Noi am ales sa raspundem acestor intrebari legitime prin transparenta despre ceea ce facem, in online si offline”, explică Anca Stroe, director de marketing Danone.

„Miturile”:

1. Mit: iaurtul nu este făcut cu lapte
2. Mit: iaurtul contine chimicale, prafuri
3. Iaurturile nu sunt naturale pentru ca includ lapte praf
4. Iaurtul nu e natural pentru ca are termen de valabilitate o luna sau chiar mai mult?
5. Iaurtul cu fructe contine mult zahar si nu este recomandabil
6. Mit – colorantul obtinut din gandaci si folosit in iaurturi
7. Bacteriile din iaurt sunt de origine fecala sau vaginala

Înainte de explicaţii, câteva detalii despre istoria Danone şi despre fabrica din Românânia:

Primul iaurt Danone a fost produs cu aproape 100 de ani în urmă, in Spania, de catre Isaac Carasso, cu fermenţi de la Institutul Pasteur, pentru a ajuta copiii care sufereau de infecţii intestinale. Iaurtul Danone este prima marca de iaurt din lume lansat la scara larga pentru consumatori, fiind comercializat intial in farmacii.

În România este cea mai performanta fabrică Danone din Europa, care a devenit centru regional de producţie atât pentru Europa de Sud Est, cât şi pentru alte ţări europene: 1 milion de iaurturi Danone sunt livrate zilnic în România, pe pieţe din UE şi ţări terţe. In prezent, 1 din 2 iaurturi consumate în România poartă marca Danone.

Fabrica din Bucureşti procesează anual cca 50 de milioane de litri de lapte proaspăt, în prezent 90% din lapte fiind colectat de la fermele româneşti.

Miturile, unul câte unul:

1. Mit: iaurtul nu se face cu lapte

Toate iaurturile realizate in fabrica Danone din Bucuresti sunt realizate din lapte (se colectează anual aproximativ 50 de milioane tone de lapte proaspat de la fermele romanesti) si din fermenti (bacterii lactice benefice).  În cazul iaurturilor cu fructe se adauga alte ingrediente (ex: gemuri).

Reteta de baza pentru obtinerea iaurtului e aceeasi, fie ca il facem acasa sau in fabrica, de aproape 9.000 de ani, de la primele mentiuni despre aparitia lui in consum: pentru a obtine iaurt nu ai nevoie de altceva decat de lapte lasat la prins, adica la fermentat cu ajutorul bacteriilor.

2. Mit: Iaurturile Danone nu sunt naturale pentru ca includ lapte praf

Una dintre informatiile care circula despre iaurturi este ca acestea sunt facute din lapte praf. Fabricarea integrala a iaurtului din lapte praf ar presupune un cost de productie foarte mare, facand produsele total necompetitive pe piata. În funcţie de reţetă, laptele praf se poate adăuga in produse pentru a suplimenta cantitatea de proteina si a asigura un produs mai nutritiv, dar in cantitati foarte mici, de sub 1%.

Danone nu foloseste lapte praf in acest moment in retetele produselor romanesti.

E important totuşi să ştim că laptele praf este lapte deshidratat si este fabricat pentru a putea stoca excesul de lapte din perioada de vara si pentru anumite aplicatii specifice, cum sunt formulele de lapte pentru sugari si copiii mici. Laptele praf este un produs natural si nu avem nici un motiv sa il privim cu suspiciune. In sinteza, adaosul creste calitatea nutritionala a produsului, deci nu sunt motive sa criticam produsele ce contin adaos de lapte praf sau alte proteine din lapte.

3. Mit: Iaurtul Danone nu e natural pentru ca are termen de valabilitate o luna sau chiar mai mult

Iaurtul este produs prin fermentatia laptelui cu culturi de fermentare specifice. Fermentarea, sararea, acidularea, adaosul de zahar, uscarea sau sterilizarea termica sunt cunoscute ca metode de a pregati alimentele pentru ca acestea sa isi pastreze calitatile nutritive, organoleptice si microbiologice timp indelungat.

Un aliment preparat din materii prime de calitate si pregatit igienic si cu grija nu contine bacterii de alterare, deci nu se strica. Zacusca sau conservele fierte la bain Marie acasa dureaza luni de zile, fara conservanti si fara lant de frig.

Daca produsele sunt realizate in conditii perfecte de igiena sunt protejate de contaminarea cu factori de alterare. In plus, iaurturile (atat cele albe, cat si cele cu fructe) sunt produse acidofile, ceea ce le conferă o “auto-protecţie”. Daca produsele sunt pastrate la frig, conform recomandarii, intre +2 si +6°C, ele isi pastreaza calitatea pana la data expirarii si chiar dupa aceasta.

Cei de la Danone spun ca ”Secretul” pastrarii calitati ii produselor in timp este datorat calitatii materiilor prime (mai ales a laptelui din care se obtine iaurtul), de igiena in procesul de fabricatie si respectarea lantului de frig la depozitare, transport si distributie.

Gasiti aici mai multe explicatii de la Managerul de Laborator al fabricii, Florentina Siulea:

4. Mit: Iaurtul cu fructe contine mult zahar si nu este recomandabil

Blamam adesea iaurtul cu fructe, dar uitam sa ne intrebam cat zahar are o ciocolata, o prajitura sau alt desert. In plus sa nu uitam ca zaharul, consumat in cantitati ponderate ne aduce necesarul de energie; de exemplu, Ministerul Sanatatii recomanda pentru copiii de 4-6 ani un aport zilnic de glucide de 230 g.

Iaurtul cu fructe aduce cam tot atatea glucide cat un mar, si mult mai putine glucide, grasimi si calorii decat o prajitura. Asadar, locul iaurtului cu fructe este la gustarea dintre mese sau ca desert dupa masa de pranz.

5. Mit – colorantul obtinut din gandaci si folosit in iaurturile Danone

A circulat si acest zvon, asa ca ne-am uitat pe eticheta; nu am gasit carmin pe nicaieri, asa ca i-am intrebat pe cei de la Danone care este adevărul; ce au raspuns vedeti mai jos:

Produsele noastre cu fructe (si, evident, si cele albe) NU contin acest colorant. Pentru informarea corecta a citititorilor dumneavoastra, e bine sa stiti ca acest ingredient este un colorant rosu natural, descoperit si utilizat de azteci de acum 500 de ani, si este foarte mult utilizat in industria alimentara si in zilele noastre. Nu este un colorant chimic si nu are efecte secundare asupra sanatatii omului.

6. Bacteriile din iaurt sunt de origine fecala sau vaginala

Desi aceasta informatie a circulat mult si nedocumentat mai ales in mediul online, este o informatie cu totul eronata. Originea bacteriilor din iaurt a fost, de multe ori pusă sub semnul întrebării. De unde vin?

Danone foloseste pentru fermentare bacterii specifice, benefice, din speciile Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus, care se adauga in lapte imediat dupa pasteurizare. Conform standardelor internationale, in plus fata de genurile de mai sus, in iaurt pot fi adaugate si altfel de bacterii, denumite generic probiotice.

Bacteria folosita in cazul iaurturilor Activia, de exemplu, se numeste Bifidus Actiregularis sau, stiintific, Bifidobacterium Animalis subspecia Lactis. Originea sa este din produse lactate si este dovedita prin analiza genomica.

Informatiile false despre bacterii se bazau, posibil, pe confundarea subspeciei bacteriei Bifidobacterium animalis, respectiv animalis, nu lactis, care este insa o bacterie diferita si care nu este utilizata de Danone in produsele sale. Danone foloseste exclusiv bacterii provenite din produse lactate.

7. Mit: iaurtul contine chimicale, prafuri

Iaurtul inseamna lapte si fermenti, adica bacterii lactice benefice.

Daca facem o comparatie intre iaurtul produs acasa si cel de fabrica, una dintre principalele diferente este data de bacteriile care fermenteaza laptele: in fabrica fermentii sunt mereu la fel si strict controlati, acasa nu stim cu exactitate ce bacterii din aer sau de pe vase vor participa la fermentare sau ajung in lapte si il pot altera.

Chiar daca in perioada moderna iaurtul este obtinut urmand aceeasi reteta milenara, lapte si fermenti, un lucru s-a schimbat fundamental: igiena si calitatea productiei. Pentru Danone, asigurarea unor produse de calitate e un proces care incepe inca de la colectarea laptelui.

Mulsul vacilor si pastrarea laptelui se face in echipamente inchise ermetic, care nu permit contactul cu aerul si cu eventuale bacterii patogene. Imediat dupa muls, laptele intra intr-un lant al frigului care il protejeaza de fermentarea spontana, necontrolata, si care e asigurat de la transport si pana cand ajunge in magazine sub forma de iaurt.

Igiena perfecta este pastrata pe intreg fluxul de fabricatie, iar atat laptele cat si iaurtul rezultat sunt verificate in fiecare etapa de fabricatie, in laboratoare specializate, pentru a se asigura o calitate excelenta. In final, paharele de unica folosinta, inchise ermetic, protejeaza foarte bine iaurtul de la degradare sau contaminare cu bacterii de alterare.

VIDEO. Procesul de fabricaţie al iaurturilor Danone

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus