Skip to main content

Patru ONG-uri reacţionează cu privire la modificarea regulamentului de alegere a Consiliului de Administraţie al Radioului Public

 
Screen Shot 2014-06-04 at 3.34.18 PM
Screen Shot 2014-06-04 at 3.34.18 PM

Radio RomaniaPatru organizaţii neguvernamentale spun într-o scrisoare deschisă adresată Comisiilor de Cultură ale Parlamentului că există "suspiciuni justitificate cu privire la faptul ca intenţia conducerii SRR este aceea de a organiza un simulacru de alegeri prin care persoanele incomode să fie eliminate din cursă".

Publicitate

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, cele patru ONG-uri semnatare, mai spun că persoanele incomode ar fi liderul sindical Adrian Moise şi Cristian Pârvulescu, care îşi anunţaseră ieri candidaturile pentru cele două locuri în Consiliul de Administraţie al Radioului Public.

"Moise este în prezent reprezentantul salariţilor în CA al SRR şi se află într-un conflict deschis cu managementul instituţiei, ceea ce sporeşte temerile că măsura vizează persoanele incomode conducerii SRR", scrie ActiveWatch în scrisoarea deschisă.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea completă.

Scrisoare deschisă către Comisiile de Cultură ale Parlamentului privind "simulacrul de alegeri" din Radioul Public.

Către Comisiile de cultură, arte şi mijloace de informare în masă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor

În atenţia membrilor Comisiilor

Comitetul Director al Societăţii Române de Radiodifuziune a adoptat în noaptea zilei de 3 iunie o dispoziţie privind organizarea alegerilor interne pentru desemnarea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în viitorul Consiliu de Administraţie ce va fi numit de Parlamentul României. Regulamentul de organizare a alegerilor interzice candidaturile unor persoane din afara instituţiei, exact cum a procedat conducerea TVR în luna ianuarie, într-o situaţie identică.

Modul în care a fost adoptată această dispoziţie şi perioada extrem de scurtă dedicată înscrierii candidaturilor şi prezentării programelor candidaţilor compromit din start ideea unui proces electoral corect şi echitabil şi generează suspiciuni justitificate cu privire la faptul ca intenţia conducerii SRR este aceea de a organiza un simulacru de alegeri prin care persoanele incomode să fie eliminate din cursă. Pe 3 iunie, liderul sindical Adrian Moise şi Cristian Pârvulescu îşi anunţaseră candidaturile pentru cele două locuri. Moise este în prezent reprezentantul salariţilor în CA al SRR şi se află într-un conflict deschis cu managementul instituţiei, ceea ce sporeşte temerile că măsura vizează persoanele incomode conducerii SRR.

Organizaţiile semnatare v-au solicitat în luna ianuarie să analizaţi legalitatea deciziei TVR de a interzice candidatura persoanelor din afara instituţiei, pe care noi o considerăm abuzivă, ilegală şi discriminatorie. Reluăm aici argumentele pe care vi le-am înaintat în urmă cu cinci luni.

“Această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.
Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective;
Singura incompatibilitate accepatată de lege, pentru toţi membrii CA al SRR şi SRTV apare în Art. 20 (2) al legii:Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.
(2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi.
Astfel, Comitetul Director îşi atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere şi vot parlamentar.

În plus, măsura este discriminatorie - şi ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecţie doar reprezentanţilor angajailor din cele două instituţii publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA.
Experienţa a demonstrat că reprezentanţii salariaţilor aleşi din afara instituţiei au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcţionat independent de interesele politice şi au apărat interesele TVR. Ele au acţionat, totodată, şi ca garanţi ai transparenţei, prezentând în public activitatea CA şi semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaţilor de persoane din afara instituţiei aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanţilor angajaţilor în CA al TVR doar la persoane care au relaţii contractuale cu această instituţie adânceşte eventualul conflict de interese din interiorul CA.”

Prin astfel de măsuri, conducerile SRR şi TVR nu numai că afectează grav imaginea celor două instituţii, dar compromit ideea de serviciu public de media, şi aşa supusă în ultimii ani unor atacuri publice venite atât din zona politică, dar şi din mass-media.
Cerem Comisiilor de cultură, arte şi mijloace de comunicare în masă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să respingă orice candidaturi venite în urma unor procese electorale frauduloase şi să analizeze temeinic legalitatea acestor decizii care interzic candidaturile celor care nu sunt salariaţi ai celor două instituţii.

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Resurse Juridice
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus