Skip to main content

Asociația Ziariștilor Independenți: Nu a fost încălcată libertatea ziariștilor Antena 3 prin condamnarea lui Voiculescu

 

Voiculescu special 5

Publicitate

Libertatea de exprimare a ziariștilor Antena 3 nu a fost încălcată prin condamnarea lui Voiculescu, spune într-un punct de vedere Asociația Ziariștilor Independenți din România – AZIR.

AZIR:

“Considerăm că decizia instanței de judecată de a confisca clădirile, în care Antena 3 și alte instituții media din trustul Intact își desfășoară activitatea, vine ca o necesitate de recuperare a prejudiciului creat în dosarul de corupție de peste 60 de milioane de euro, în care au fost implicați Voiculescu Dan și alți 11 inculpați, și, sub nicio formă, din cauza vreunui atac la libertatea de exprimare a jurnaliștilor acestui post tv, așa cum s-a invocat în repetate rânduri, în ultimele zile.”
AZIR apreciază că jurnaliștii Antena 3 nu se află în nici un pericol de a nu-și mai desfășura activitatea jurnalistică.

AZIR "reamintește jurnaliștilor și vedetelor Antena 3 că sunt obligați să respecte, mai ales în cazul reflectării condamnării la 10 ani de închisoare a propriului patron de presă, codul deontologic al jurnalistului, ale cărui principale prevederi le mai punem încă o dată la dispoziția acestora:

• Jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părților implicate.
• Informația trebuie delimitată clar de opinii.
• Folosirea statutului de jurnalist pentru a obține beneficii personale sau în favoarea unor terțe părți constituie o gravă încălcare a normelor etice și este inacceptabilă.
• Jurnalistul va evita să se afle într-o situație de conflict de interese. Se recomandă separarea activităților editoriale ale jurnalistului de cele politice și economice.
• Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.
• Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligația jurnalistului de a informa publicul cu bună credință."

Poziția Asociației Ziariștilor Independenți:

Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), membră a Association of European Journalists (AEJ) constată că nu a fost încălcată în nici un fel libertatea de exprimare a jurnaliștilor de la Antena 3 în urma condamnării la 10 de ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani a lui Voiculescu Dan și a unui numar de alți 11 inculpați (www.azir.ro).

AZIR apreciază că jurnaliștii Antena 3 nu se află în nici un pericol de a nu-și mai desfășura activitatea jurnalistică. Considerăm că decizia instanței de judecată de a confisca clădirile, în care Antena 3 și alte instituții media din trustul Intact își desfășoară activitatea, vine ca o necesitate de recuperare a prejudiciului creat în dosarul de corupție de peste 60 de milioane de euro, în care au fost implicați Voiculescu Dan și alți 11 inculpați, și, sub nicio formă, din cauza vreunui atac la libertatea de exprimare a jurnaliștilor acestui post tv, așa cum s-a invocat în repetate rânduri, în ultimele zile.

Cazul de corupție al lui Voiculescu Dan și modul în care acesta este reflectat în mass-media, mai ales în presa deținută de către acesta, reprezintă un punct de cotitură pentru societatea românească. Vom vedea acum cât de rezistentă este România la manipularea și minciuna care însoțesc cel mai de notorietate caz de corupție din ultimii ani.

"În ultimele zile am constatat, în trustul Intact și mai ales pe postul tv Antena 3, o prezentare lipsită de o minimă obiectivitate, sufocată doar de « argumente » în favoarea exclusivă a patronului lor de presă și în defavoarea procurorilor DNA și a judecătorilor din completul de judecată și extrem de manipulatorie a acestui caz de corupție în urma căruia Voiculescu Dan a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Am rămas uluit în continuare atât de poziția publică exprimată de vedetele și jurnaliștii simpli ai Antena 3 referitoare la motivele arestării lui Voiculescu Dan cât și de modul în care au înțeles să prezinte publicului acest dosar de corupție. Este și mai regretabil faptul că Antena 3 se prezintă drept „Post confiscat”. Există și riscul ca vedetele și jurnaliștii simpli ai Antena 3 să confiște ei „libertatea de exprimare”, în dorința de a-l apăra cu orice preț și prin orice mijloace, dar nicidecum jurnalistice, pe condamnatul la închisoare Voiculescu Dan”, spune Stelian Negrea, secretarul AZIR.

AZIR îndeamnă toți cetățenii României, indiferent de ideologia politică pe care o îmbrățișează, să citească referatul procurorilor DNA (poate fi accesat la adresa de internet http://www.scribd.com/doc/75035548/Rechizitoriu-Voiculescu-watermark-protected și nu numai), pe baza căruia Dan Voiculescu a primit pedeapsa de 10 ani de închisoare cu executare, după un proces de peste 6 ani de zile și peste 70 de termene, după ce acesta și-a dat demisia din Parlamentul României de două ori pentru a prelungi termenele de judecată.

AZIR recomandă încă o data jurnaliștilor Antena 3 să prezinte telespectatorilor săi atât referatul procurorilor DNA pe baza căruia Voiculescu Dan a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, cât și minuta judecătorilor Curții de Apel București (CAB), care prezintă sentințele celor 12 inculpați din dosarul Institutului de Chimie Alimentară (http://www.agerpres.ro/justitie/2014/08/08/sentinta-finala-ica-dan-voiculescu-condamnat-la-10-de-inchisoare-cu-executare-sinteza--19-07-38), dar și motivele reale pentru care sediul Antena 3 și alte sedii ale trustului Intact au fost confiscate în urma procesului de corupție al lui Voiculescu Dan (http://www.mediafax.ro/social/sediile-antena-si-grivco-vor-fi-confiscate-prin-decizia-cab-in-dosarul-ica-lista-completa-a-bunurilor-confiscate-de-la-voiculescu-mencinicopschi-si-alti-condamnati-13059513).

AZIR reamintește jurnaliștilor și vedetelor Antena 3 că sunt obligați să respecte, mai ales în cazul reflectării condamnării la 10 ani de închisoare a propriului patron de presă, codul deontologic al jurnalistului, ale cărui principale prevederi le mai punem încă o dată la dispoziția acestora:

• Jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părților implicate.
• Informația trebuie delimitată clar de opinii.
• Folosirea statutului de jurnalist pentru a obține beneficii personale sau în favoarea unor terțe părți constituie o gravă încălcare a normelor etice și este inacceptabilă.
• Jurnalistul va evita să se afle într-o situație de conflict de interese. Se recomandă separarea activităților editoriale ale jurnalistului de cele politice și economice.
• Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.
• Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligația jurnalistului de a informa publicul cu bună credință.

AZIR a înaintat deja către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) o sesizare privind modul lipsit de imparțialitate și obiectivitate jurnalistică, dar și manipulatoriu mincinos în care Antena 3 a prezentat cazul dosarului de corupție al lui Voiculescu Dan și așteaptă ca CNA să ia măsurile legale care se impun.

AZIR îndeamnă încă o dată și alte organizații, care au în statut apărarea libertății de exprimare sau care se erijează în spațiul public ca apărători ai intereselor mass-media, să ia poziție publică față de modul în care unele instituții media – cum este și cazul Antena 3, la care facem referire – aleg să abordeze unele cazuri de corupție în care sunt implicați chiar patronii respectivelor trusturi media.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Teoria ca teoria, da' practica te omoara.
  A3 nu a avut niciodata cladirea, ea apartine Grivco si este construita pe terenul ICA. ca atare, nu are cum sa piarda ceva ce nu a avut.
  Instanta nu a decis ca A3 sa fie evacuta, nu-i da nimeni afara, au un contract de inchiriere care va fi in continuare valid pana la expirare. Cand se va vinde cladirea, se pot inscribe la licitatie pentru a-si cumpara sediul sau isi pot cauta un sediu nou.
  In concluzie, in practica sitiuatia este urmatoarea: nu-I da nimeni afara din sediu, nu li s-au confiscat echipamente, nu au pierdut licenta de emisie.
  si atunci poate ne explica vreunul dintre sustinatorii A3 cum de este confiscat postul?!
  care- ipericolul care ii paste?
 • Dupa "argumentatie" (nu o cautati, nu exista, este inlocuita de lozinci A3), tu esti un reprezentant de seama al celor la care faci referire
 • Asociaţia 3 membri a dat şi ea un comunicat de presă, iar paginademedia o citează ca şi când ar fi vreo autoritate în domeniu... ce ţară veselă şi nebună avem.
 • Parca iti vine sa dai o petrecere ca vei recupera tu ceva. Stimate tovarase Cazacioc intrebarea legitima care se pune este de ce daca Voiculescu a furat (presupunem) un teren care ar valora 60 de milioane nu i se confisca terenul cu pricina si i se confisca alte bunuri? De ce lui Dr. Menci i se ia casa? Terenul de 60 de milioane e tot acolo. Maine ti se va lua dumitale casa tovarase Cazocioc fiindca ai circulat cu tramvaiul fara bilet. Tropaie mai usor tovarase Cazocioc, pentru ca s-ar putea sa deranjezi pe cineva si "statul de drept" minte nu are.
 • @Tiberiu mai draga, Intact media nu mai apartine lui Voiculescu de ceva vreme prin urmare nu poate fi scos la vanzare de catre stat. Nu inteleg de ce pe toata lumea intereseaza cum sa dezintegreze trustul. Ce treaba are fapta lui Voiculescu cu trustul ?
 • Victor Ponta, statul, noi, avem de recuperat 60 de milioane de euro de la cei condamnati. Terenul, cladirile, acopera o parte din prejudiciu. Vor fi scoase la vanzare si Intact Media le va rascumpara. Sau altcineva, care va deveni noul proprietar Intact Media. Este capitalism.
 • Doar cei spalati pe creier si cei ticalosi avanseaza in spatiul public ideea ca nu se incalca dreptul la libera exprimare in cazul A3. Din pacate sunt multi...
 • Asociatia asta a asa zisilor "ziaristi independenti" dovedesc prin afirmatia ca nu a fost incalcata libertatea ziaristilor A3 ca sunt de aceeasi parere cu B1 si ca sunt oricum altfel dar numai independenti nu. Oricum sunt sute de astfel de ONG-uri/asociatii aparute asa de nicaieri care isi dau cu parerea desi parerea lor nu reprezinta nimic.
 • Strict teoretic, daca o firma/post tv/institutie nu mai are cladiri unde sa-si desfasoare activitatea cum oare nu se afla in pericol de a nu-si mai putea desfasura activitatea.

  Asadar punctul de vedere al AZIR poate fi considerat nul, avand in vedere situatia.
 • Voi stiti foarte bine cine e Stelian Negrea si cu ce se ocupa el... Cu toate astea il citati ca pe un reprezentant al jurnalistilor.
  Toata presa e la fel in acest moment si nimeni nu se mai ascunde: la fel cum Antena 3 e puternic pe o parte, asa sunteti si voi pe partea cealalta. Nicio diferenta.
 • Ceea ce face Antena 3 de cand s-a pronuntat sentinta in cazul Voiculescu se numeste dezinformare. Am citit sentinta si nu am regasit nicaieri vreo referire la faptul ca instanta a decis inchiderea Antenei 3 sau ingradirea jurnalistilor de acolo la libera exprimare... ca dovada ca se exprima in continuare liberi...
  Astept reactia companiilor care cumpara spatii publicitare la acest post TV. Daca domniile lor isi asuma faptul ca numele unor branduri sa fie asociate unui post care promoveaza dezinformarea, este strict alegerea lor si este de inteles din ratiuni economice... dar este si dreptul unora dintre noi, sa ne manifestam dezaprobarea prin boicotarea cumpararii unor servicii si produse... exista alternative...
  Nu vreau ca banii pe care ii muncesc din greu sa sponsorizeze DEZINFORMAREA.

Trimite un comentariu