Skip to main content

OPINIE. Unde să aprinzi o lumânare pentru presă, la Vii sau la Morţi? Aceasta-i întrebarea!

 
Petrisor Obae site
Petrisor Obae site

Petrisor Obae site

Publicitate

Textul care urmează a fost publicat de subsemnatul pe site-ul Freedom House, organizatorul concursului Tânarul Jurnalist al Anului.

"Acum o săptămână, m-am întâlnit la Mănăstirea Bârsana, în colţ de ţară, prin Maramureş, cu Brânduşa Armanca. „Aprind o lumânare şi pentru presă, mi-a spus”. „La Vii sau la Morţi?, am întrebat”. S-a amuzat. Nu ştiu unde a aprins lumânarea, dar sunt sigur unde aş fi aprins-o eu.

Copleşiţi de interese politice, economice, cu spectrul concedierilor deasupra capului, există (încă) jurnalişti care se încăpăţânează să-şi facă onorabil meseria. Şi cred că sunt mai mulţi decât am fi tentaţi să credem la prima vedere, sub bombardamentul masiv şi toxic dinspre instituţii influente şi dinspre publicul dezamăgit.

Acum zece ani, când eram premiat la concursul Tânărul Jurnalist al Anului, presa era cu gâtul sub piciorul guvernării PSD. Puţine erau locurile în care se putea „evada” şi am avut norocul să lucrez la unul dintre acestea – Capital. De altfel, articolul pentru care am primit premiul îl avea ca subiect pe Dragoş Şeuleanu, şef al radioului numit de PSD.

Însă chiar şi în presa „cucerită” de guvernanţi, ziariştii erau conştienţi de situaţia care îi sugruma profesional, exista o solidaritate – da, sună pompos acum – de breaslă. Nu eram rupţi între „băsişti” şi „antibăsişti”. Premiul venea ca o validare, din partea unui juriu respectat şi acceptat.

Între timp, presa aproape a capitulat. Solidaritatea de care am amintit este o glumă, iar ziariştii s-au implicat alături de patroni în războaiele acestora. Au căzut într-o capcană periculoasă. Una semnalată admirabil de Ion Cristoiu, într-o propoziţie de lipit în redacţii: „Spre deosebire de politicieni, ziariştii se urăsc sincer între ei”, a scris într-un editorial.

Chiar şi aşa, există încă jurnalişti, cred că nu puţini, care îşi respectă meseria şi încearcă să se descurce onorabil. Îi întâlnim şi în zone unde tentaţia greşită de generalizare ne-ar face să punem ştampila pe toată echipa. În situaţia de acum, un premiu este mai mult decât o validare, este o încurajare.

O „rezistenţă” va exista întotdeauna şi merită semnalată. Nu o „rezistenţă” pentru bravadă, ci una mai simplă, care porneşte din conştiinţa lucrului făcut corect şi onest. Şi util.

Dacă ajungeţi la o biserică, aprindeţi o lumânare pentru presă! La Vii! Încă."

Concursul Tânărul Jurnalist al Anului se adresează tinerilor jurnalişti (până în 35 ani) din întreaga ţară, care scriu în presa tipărită şi online.

În acest an, competiţia oferă trei premii de câte 1.000 de euro, la trei secţiuni.

  • Actualitate internă, secţiune sponsorizată de E.ON
  • Economie/Finanţe/Bănci – sponsorizată de UniCredit Ţiriac Bank
  • Mediu/Ecologie – sponsorizată de Eco-Rom Ambalaje

Detalii despre concurs, aici.

Puteţi citi poveşti ale foştilor laureaţi, pe pagina de Facebook a concursului, aici.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cizok Cizok
    Cine sunt frate astia cu articolul lor? un alt ONG cu specific jurnalist cum sunt alte sute de ONG-uri asemanatoare (de care abia a auzit cineva si care se comporta de parca ar insemna vreo ceva opinia lor)?
  • maria maria
    ha, ha, ce tare! pai atunci te critic pt ca nu e clar ca tu l-ai scris :) Semneaza-te omule pt ca astfel de articole motiveaza oamenii sa mai aprinda lumanarea la "vii" si sa mai spere la minuni in ceea ce priveste presa
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Mulțumesc pentru aprecieri. Autorul.
  • maria maria
    cine l-a scris? - ca nu apare numele nicaieri si nu am timp sa intru pe sursa... oricum, fain articol, fain titlu! bravo!

Trimite un comentariu

sus