Skip to main content

ActiveWatch sesizează CNA în cazul Mircea Badea pentru „amenințări, instigare la violență și gesturi obscene”

 

mircea badea (3)

Publicitate

ActiveWatch a aunțat că sesizează Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 august 2014 a emisiunii „În gura presei”, de pe Antena 3, în timpul căreia realizatorul Mircea Badea a amenințat cu moartea, a instigat la violență, a făcut gesturi obscene, a adus injurii unui motociclist.

Respectivul motociclist l-a deranjat pe realizatorul TV pentru că a ambalat motorul în momentul în care a trecut prin fața sediului Antena3, în condițiile în care Mircea Badea își instalase studioul afară, în fața sediului televiziunii de unde se transmitea emisiunea.

„Îmi bârâie unul cu motorul în cap. Dacă lipsesc eu un pic până îl rezolv eu pe cretinul ăsta… stai că poate se întoarce. Eu tot o să rezolv un handicapat din ăsta așa de rău încât voi primi zece ani cu executare. Pe bune! Prietene, eu pe-ăsta îl caut acasă! Să moară în chinuri groaznice și să îi sărim cu picioarele pe cap. Fac un apel la jegosul de-adineauri să se întoarcă aici. Jur că vin doar eu după el. Să vezi ce bucată îi dau! Dacă îl prind pe ăsta, vom avea cel mai mare rating din istoria televiziunilor. Să mă mut eu de aici pentru că vrea un cretin?!”, a spus Mircea Badea în timpul pasei de la Sinteza zilei.

ActiveWatch consideră că au fost încălcate mai multe articole din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, se arată într-un comunicat al instituției.

Articolele care ar putea fi încălcate sunt:

  • ART. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • ART. 40 (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Insultele exprimate în emisiunea din 26 august august afectează mai mult decât persoanele sau comunitățile cărora le sunt adresate; sunt insulte la adresa profesiei jurnalismului. Prin aceste instigări fățișe la violență s-a ieșit total din sfera jurnalismului. Ne aflăm într-o zonă a propagandei disperate în favoarea unor interese ce nu au nicio legătură cu nevoia societății de a beneficia de informații și opinii diverse”, se mai arată în comunicatul ActiveWatch.

„Prin sancțiunile mult prea blânde aplicate acestor fapte grave, CNA devine responsabil de escaladarea fără precedent a agresivității limbajului folosit de unii oameni de televiziune. Aceste sancțiuni nu au avut efectul de a descuraja ci, mai degrabă, de a încuraja asemenea comportamente ce compromit însăși ideea de presă”, mai spun reprezentanții ActiveWatch.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Sa infunde puscaria acest lingau langa puscariasul Voiculescu, pentru ani multi. INFRACTIUNI PREVAZUTE SI CONDAMNATE DE CODUL PENAL: AMENINTARE CU MOARTEA SI INSTIGARE LA VIOLENTA la care se adauga si tulburarea linistii publice fapta prevazuta de Codul civil cu amenda. Speram ca Parchetul General sa se autosesizeze in acest caz deosebit de grav.

Trimite un comentariu