Skip to main content

Camera Deputaţilor, schimbări în ordonanţa anti-rebate: şi agenţiile pot face contracte. Publicitarii, mulţumiţi

 
Televizor
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

Ordonanta anti-rebate este din nou în dezbaterea Parlamentului. Deputaţii din Comisia de Cultură au amendat ordonanţa emisă de Guvern în urmă cu un an şi au lăsat posibilitatea ca agenţiile de publicitate să intermedieze relaţia dintre clienţi şi canalele media, anunţă Pro TV.

În plus, deputaţii din Comisia de Cultură au decis ca pe factura finală, publicitarii trebuie să-şi declare comisioanele şi discounturile, mai arată sursa citată.

În varianta iniţială a ordonanţei, contractul se făcea direct între client şi postul de televiziune, agenţia fiind doar intermediarul discuţiilor.

Gigel Ştirbu, preşedinte în Comisia de Cultura Camera Deputatilor: „Am adoptat un amendament care e o cale de mijloc. În situaţia în care un trust media, o televiziune, doreşte să facă un contract de furnizare publicitara cu o companie de publicitate, are această posibilitate. Dacă acea companie e reprezentata de către o agenţie de publicitate, să existe şi această posibilitate."

Reprezentanţii agenţiilor de publicitate susţin modificările propuse de deputaţi, mai menţionează sursa citată.

Radu Florescu, Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania: „Ordonanţa de Urgenţă 25, în forma iniţială, a avut un impact negativ asupra industriei de media, a generat birocraţie în relaţiile comerciale, a creat un mediu concurenţial inechitabil pentru agenţiile media şi a creat o presiune crescută asupra agenţiilor de publicitate mai mici şi a dezavantajat pentru canalele TV mici sau străine."

Ordonanţa de Urgenţă a ajuns în Parlament după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut să fie reexaminată.

Ordonanţa anti rebate a fost adoptată „peste noapte” de Guvern, în luna martie a anului trecut, fără a se consulta cu industria publicităţii, cea vizată de aceste măsuri. După un an cu acestă ordonanţă în vigoare, cifrele de afaceri ale agenţiilor de media s-au prăbuşit, după cum paginademedia.ro a relatat AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Tabloidus Tabloidus
    Tot Gigel Stirbu a motivat aceasta OUG de tot rasul, e clar ca omul nu se pricepe. Problema e ca sunt oameni care cred (si scriu) ca OUG e anti-rebate cand de fapt este pro-licitatii-luate-fara-probleme. Acest OUG este o gluma economica demna de Coreea de Nord, doar cei care n-au treaba cu bransa pot debita chestii gen "reglementare publicitate". Dar au tot dreptul pentru ca si publicitarii isi dau cu parerea despre agricultura, Spania...
  • dan dan
    Caragiale traieste. Cum e in politica asa e si in publicitate. Incepe campania electorala prin urmare ... Cotizati baieti . Cotizati. Mi-e rusine ca traiesc in tara asta.
  • Radu Radu
    Curat transparent. Peste noapte s-a modificat ordonanta care cat de cat reglementa publicitatea pe tv. Si mai ne miram ca nu functioneaza nimic in tara asta ?! Felicitari Radu Florescu. S-a jucat ca la turci. Rezultatul s-a stabilit la cabine. Gigel Stirbu, asul publicitatii din Olt, este expertul din industrie numarul unu. Caragiale pe bune.

Trimite un comentariu

sus