Skip to main content

Fostul șef al MediaPro Sofia, românul Cezar Helmis: “Undercover, serialul bulgăresc luat de Prima TV, a pornit de la ideea mea”. Cum s-a întâmplat?

 

Undercover
Fostul șef al MediaPro Bulgaria spune că ideea serialului cumpărat de Prima TV a pornit de la el

Publicitate

Un serial bulgăresc pe care Prima TV începe să îl difuzeze azi a pornit de la o idee românească. Așa susține Cezar Helmis, fostul șef al Media Pro Sofia și cel care a prezentat un proiect cu titlul Undercover, în urmă cu șase ani, chiar la Prima TV.

Ideea, spune Helmis, a fost preluată de bulgari, de la un workshop pe care el l-a susținut la Sofia, pe când conducea compania din Bulgaria.

Povestea spusă de Cezar Helmis:

“În anul 2008, Veronica Sorescu și Ana Maria Bâzgă primeau o propunere de la mine, pe mail”, spune Cezar Helmis. “Am trimis și un pilot. Am discutat despre el, dar a fost calificat drept “bun, foarte bine tăiat, dar cam prea violent.”

Despre ce era vorba în proiect?

“Emisiunea îl are în prim-plan pe un agent sub acoperire, care, într-un moment de revoltă împotriva sistemului, se hotărăște să îi dezvăluie unui reporter experiențele pe care le-a trăit în această calitate. El însuși a filmat acțiunile, cu ajutorul unei camere ascunse. Majoritatea scenelor sunt de o violență extremă, dându-i scenariului nota de veridicitate. Limbajul este unul “de cartier”, uneori un argou dur, specific interlopilor. Fața personajului principal nu este vazută niciodată.”

Titlul proiectului? Undercover.

Ce s-a întâmplat apoi?

Colaborarea cu Prima TV nu s-a concretizat, povestește Cezar Helmis. El și-a înregistrat scenariul episodului 1 și synopsisurile a 10 episoade în același an, la Dacin Sara (organism de gestiune colectivă).

Ulterior, Helmis a fost numit Head of MediaPro Sofia de către CME – compania mamă a Pro TV.

Cezar Helmis:

“La un workshop organizat acolo, la Sofia, am prezentat ideea si pilotul. O casa de producție bulgărească a “preluat” conceptul (coincidență sau nu, este vorba de oameni care au participat la acel workshop) care a fost produs pentru televiziunea națională bulgară doi ani mai târziu.”

2014 – Prima anunță difuzarea serialului bulgăresc Undercover

Prima TV a anunțat că, de azi, intră în grilă serialul bulgăresc Undercover, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Conceptul serialului bulgăresc:

“Undercover urmăreşte aventurile lui Martin Hristov (Ivaylo Zhariev), un tânăr poliţist care a fost special antrenat în străinătate, pentru o misiune extrem de dificilă a poliţiei de la sud de Dunăre. Martin trebuie să se infiltreze în cel mai mare grup mafiot din Bulgaria şi să se apropie de temutul Djaro. Pentru a avea succes în misiunea sa, identitatea lui trebuie recreată de la zero, iar el trebuie să devină un interlop perfect.”

Cezar Helmis spune că a luat legătura cu cei de la Prima TV:

“Cei de la Prima TV au spus că se interesează și vorbim. Se întâmpla acum o săptămână. Dar nu mi-au răspuns.”

Cât seamănă cele două proiecte:

“Este vorba de ideea de bază, de concept. Realizarea este diferită. În propunerea mea, filmarea era de tip reality. Ei au făcut-o puțin altfel. Cum spuneam, conceptul este același. Nu mă aștept la o rezolvare legală a acestei situații, știu că este greu să protejezi o idee. Dar cred că merită punctat ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus Cezar Helmis.

Carte de vizită Cezar Helmis

Cezar Helmis are o experiență de 16 ani în televiziune. An început la Antena 1, ca reporter, apoi a continuat cu B1, unde a fost producător al emisiunii La strada și apoi producător general al stației.
După B1, în 2003 a fost producător, timp de un sezon, în echipa condusă de Mona Segall. Și-a înființat apoi propria companie pe care a lucrat până în 2009, în special pe producția de film.
În 2007, a pus în scenă, la Kristal Club din București, musical-ul The Rocky Horror Show, după o licență britanică
A revenit în Pro TV SA în 2009, fiind numit Head of Mediapro Sofia, poziție în care a stat până în noiembrie 2010. După perioada Sofia, a fost Manager content development la Media Pro, în Buftea.
În prezent lucrează ca producător la Mediafax Group, compania lui Adrian Sârbu.

Pilotul lui Cezar Helmis:

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • P-afaristi. Nu cred ca stiti diferenta dintre un pilot (poate si nedifuzabil) si o productie cu buget, etc. Oricum, cred ca mesajul e mai important.
 • Mai Basarica :)))) il cunosti pe producator si ai o problema personala cu el ?? Pare un comentariu destul de personal (te-a dat afara din media pro ???)
  Eu nu il cunosc, dar ideea lui mi se interesanta si care merita mai multa atentie dar probabil frica de interlopi si aflarea realitatilor tarii va cam sperie.
  Baga in continuare capul in carapacea ta si stai linistit, mai trece o zi si poate nu patesti nimic. Ceea ce nu sti nu te poate omori...hahaha
 • @aaaaaaaaaa: dupa nick-ul tau cred ca iti cam place ideea dar esti frustrat ca nu ti-a venit tie primul si asa trimiti o femeie la cratita, BRAVO....misoginule (ca sigur esti un comunist convins, singur si frustrat).
  ps.: pun pariu ca te uiti la Suleyman Magnificul, Tradati in dragoste, nora pentru mama etc.....
 • Ai dreptate. Uite-acusi chiar ma duc la sarmale. Ma filmez singura in timp ce le fac si dup-aia le scot in colt la vanzare, ca doar eu am inventat atat reteta, cat si numele. Adica, cine ce problema sa aiba? Sunt ale mele, taticu! Parol!
 • rodica...vezi-ti de sarmale. unde e "furaciunea" intre un serial si chestia asta de aici? acum hbo romania face un serial exact despre subiectul asta. si hbo l-au furat pe helis? ca sa nu mai vorbim ca am vazut pana acum vreo 2 seriale americane exact cu subiectul asta si cateva filme artistice. "furaciunea" e alta treaba si se dovedeste in instanta. sa vedem ce zice tribunalul.

Trimite un comentariu