Skip to main content

VIDEO. (4) Tolontan. Cazul Turcescu și ofițerii din presă: Ar trebui o dezbatere ca să se declare ilegal acest lucru. Dacă aș descoperi un acoperit la Gazetă, l-aș da afară.

 

Tolontan ofiteri acoperiti

Publicitate

VIDEO. Dacă aș descoperi un ofițer acoperit la Gazeta Sporturilor, l-aș da afară. E obligația mea, ca redactor-șef, să fac asta, a declarat Cătălin Tolontan la Interviurile Paginademedia.ro.

Cătălin Tolontan, la Interviurile Paginademedia.ro:

“Respect tendința serviciilor de a infiltra oameni acolo unde cred că pot influența lucrurile. După părerea mea, e o greșeală, pentru că nu pot influența și-ți mai explodează și o grenadă gen Robert Turcescu în față, și atunci nu mai știi pe unde să scoți cămașa. Dar, ok, voi încercați să faceți asta. Nu e ilegal în România, din păcate. Poate suntem în stare să stârnim o dezbatere publică să îl facem ilegal.”

Când își pot pierde jurnaliștii busola?

“Atunci cand ai senzatia ca tu iei locul altor institutii. Când te debalansezi și crezi că ești procuratură, judecătorie, in cazul anchetelor anti-coruptie. Lucru care se intampla frecvent la inceputul anilor ’90, cand ziarele erau si partide, si procurori, si oameni care aflau adevarul. Si asta a revenit, din pacate, intr-o oarecare masura acum.”

Despre declarațiile președintelui Traian Băsescu legate de presiuni asupra procurorilor:

“Niciodată, în cariera mea de jurnalist, nu am discutat cu niciun oficial, nu doar cu un procuror, spunandu-i eu ce sa faca. Am vorbit cu oameni de justiție după aceste declarații. Oamenii își dau seama că dacă tu ești procuror, eu sunt jurnalist, iar eu îți spun ție ce să faci, te ridici în secunda a doua și îmi poți deschide un caz penal.
Atunci cand esti intr-un razboi permanent, cand tu cultivi starea de beligeranță – ceea ce fac politicienii din România, în general și președintele în mod special - si cand media iti raspunde cu aceeasi moneda, e greu sa mai fii rational si lucid.”

Interviul a fost realizat la Dynacord Cafe, iar transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare

VIDEO: Tolontan, despre ofițerii acoperiți:

VIDEO: Tolontan despre presiunile asupra procurorilor:

Vezi toate episoadele:

(1) Cătălin Tolontan la interviurile Paginademedia: “Presa română și Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt”. De ce Antena 3 face o tele-evanghelizare

(2) Tolontan, despre publicarea veniturilor: “O mitocănie și o ilegalitate comise de statul român.” Acest “bine plătit”, care sună ca o insultă în vocea președintelui României, pentru mine este un compliment

(3) Tolontan: Mircea Badea și-a lăsat plasa la aceeași coadă la sifoane cu Traian Băsescu, la prăvălia cu insulte la adresa anchetelor GSP. Radu Banciu este ca un pește sanitar în acvariu. Sunt la fel de violenti in exprimări

(4) Tolontan. Cazul Turcescu și ofițerii din presă: Ar trebui o dezbatere ca să se declare ilegal acest lucru. Dacă aș descoperi un acoperit la Gazetă, l-aș da afară.

(5) Tolontan: Jurnaliștii, în momentul ăsta, chiar vor să ia parte la decizia politică, ceea ce este absolut împotriva meseriei. Despre online: Eldorado nu vine

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ, AICI.

Transcrierea integrală a fragmentului:

DESPRE OFIȚERII ACOPERIȚI

Ce s-ar intampla daca ai afla ca la Gazeta ar fi si un ofiter acoperit ?
Cătălin Tolontan: L-as da afara. Ca redactor sef sunt obligat sa fac lucrul acesta. Îmi scria un cititor o chestie interesantă: că el înțelege și serviciile care vor să infiltreze, dar și pe cei care, odată prinși, sunt concediați. OK, este un joc.

Respect tendința serviciilor de a infiltra oameni acolo unde cred că pot influența lucrurile. După părerea mea, e o greșeală, pentru că nu pot influența și-ți mai explodează și o grenadă gen Robert Turcescu în față, și atunci nu mai știi pe unde să scoți cămașa. Dar, ok, voi încercați să faceți asta, nu e ilegal în România, din păcate. Poate suntem în stare să stârnim o dezbatere publică să îl facem ilegal. Aici chiar salut atitudinea Elenei Udrea, care a fost fermă, clară, în această chestiune.

Deci l-aș da afară. I-aș strange mâna, a avut oricum o viață complicată, a dus această viață schizoidă jurnalist/om din serviciile secrete.

La o discutie la care ai participat si tu, Cristian Mititelu a spus despre Robert Turcescu ceva exceptional: inainte de a fi sau nu agent acoperit, înainte de a fi sau nu spion, el era un realizator TV care isi pierduse busola, pentru ca era partizan, si, înainte de toate, pentru ca el credea ca este mai mult decat ceea ce era. Adică el nu mai era un jurnalist ci, în concepția lui Christian Mititelu, un om care credea prea mult că ceea ce face el este absolut vital și schimbă lumea.

Asta se întâmplă cu mulți realizatori pe TV?
Cătălin Tolontan: Cred că asta se întâmplă cu orice jurnalist. Cred că această maladie ne atinge într-un fel sau altul pe toți și, din când în când, trebuie să ne mai trezim. Inclusiv cu mine. Sunt convins că am situații, în profesia mea, în care sunt poate prea înverșunat, am un ego excesiv, așa se întâmplă.
Cand crezi ca apare aceasta capcana? Cand dispare perseverenta si apare inversunarea?
Cătălin Tolontan: Atunci cand ai senzatia ca tu iei locul altor institutii. Când te debalansezi și crezi că ești procuratură, judecătorie, in cazul anchetelor anti-coruptie. Lucru care se intampla frecvent la inceputul anilor ’90, cand ziarele erau si partide, si procurori, si oameni care aflau adevarul. Si asta a revenit, din pacate, intr-o oarecare masura acum.
Care este pavaza in astfel de situatii? Sa ai critici buni. Să ai critici onești. Dar onești nu înseamnă dacă sunt ei sau nu onești, ci pur și simplu tu să îi delegi cu ipoteza bunei-credințe. Ceea ce mie imi lipseste cel mai mult în momentul acesta in raportul dintre presa romana si inclusive și cititori.

Niciunul dintre noi nu mai avem puterea sa spunem ca presedintele României are buna credinta când spune lucrurile astea, dar greseste, de fapt. Respectiv, politicianu X nu este neaparat corupt sau rau intenionat, ci pur si simplu are o atitudine gresita fata de problema asta, si invers, ziaristul cutare nu înseamnă că are el nu știu ce schelet în dulap când spune ceva, ci pur și simplu asta spune el. Poate greșim sau poate nu la fel.

Nu ne mai acordam absolut deloc prezumtia de buna-credinta.

DESPRE ACUZAȚIILE DE PRESIUNI ASUPRA PROCURORILOR

Să vorbim despre declaratia presedintelui legata de jurnalisti care influenteaza procurorii. Evident, referirea mascata era la tine, care, prin Gala Bute, ati fi influentat in demersul jurnalistic procurorii.

Cătălin Tolontan: Da sau nu. E la noi referirea, dar poate nu prin ceea ce am scris. Poate prin ceea ce am fi vorbit. Nu stiu. Asteptam si noi, pentru ca CSM, in mod just, a luat o decizie, de a sesiza Inspectia Judiciara, si vom vedea in intestinele justitiei din Romania dacă aces lucru este depistabil. Poate a avut loc, dar noi nu l-am făcut, cu siguranță. Niciodată, în cariera mea de jurnalist, nu am discutat cu niciun oficial, nu doar cu un procuror, spunandu-i eu ce sa faca. Am vorbit cu oameni de justiție după aceste declarații. Oamenii își dau seama că dacă tu ești procuror, iar eu sunt jurnalist, iar eu îți spun ție ce să faci, te ridici în secunda a doua și îmi poți deschide un caz penal.
Cum poate un jurnalist sa ii spuna unui procuror ce sa faca?

Cătălin Tolontan: Nu poate. In realitate, nu poate.
Si atunci da bine sa spui ca un jurnalist incearca o astfel de presiune?

Cătălin Tolontan: Atunci cand esti intr-un razboi permanent, cand tu cultivi starea de beligeranță – ceea ce fac politicienii din România, în general și președintele în mod special - si cand media iti raspunde cu aceeasi moneda, e greu sa mai fii rational si lucid.

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu