Skip to main content

VIDEO. (1) Cătălin Tolontan la interviurile Paginademedia: “Presa română și Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt”. De ce Antena 3 face o tele-evanghelizare

 

Screen shot 2014-10-07 at 12.28.54 AM

Publicitate

VIDEO. “Presa romana si președintele Traian Basescu ne merităm unul pe celalalt”, a spus Cătălin Tolontan la interviurile video Paginademedia.ro, pe care le reluăm din această săptămână.

Tolontan, la Interviurile Paginademedia.ro:

“Am senzația că doar un presedinte tabloidal, care lucreaza cu o violenta de limbaj deosebită, cu aproximări, cu zvonuri, cu insinuări, cu acest apel permanent la frica noastră, isi merita o presa atat de partizană, de ideologizata, de rupta de agenda publicului.

Și, pe de altă parte, numai o presa care, practic, predică in interesul patronilor sai și este lipsita total de fair-play si de intelesul profesiei sale, poate crea o asemenea lipsă de siguranță, la un președinte și la politicieni în general, incat oamenii aceia să nu mai creada ca exista un joc fair-play intre presa si politicieni.

Cred ca este o interdependenta, a doi jucători, reprezentați, după părerea mea, de liderii lor, care sunt Traian Basescu în politică si Antena 3, în media, la care, dacă te uiți cu atenție, și dacă încerci să fii la mijloc, așa cum încercăm noi, la Gazetă, (nu reușim de fiecare dată, încercăm să fim la mijloc) , atunci vei sesiza că, așa cum am spus acum câteva zile, ei stau la coada ca sa te critice pe tine, de fapt. Cu aceeași retorică.”

"Eu nu vreau sa spun că presa din România și președintele Traian Băsescu nu au facut si lucruri bune, și n-au contribuit în bună măsură la schimbare, atâta câtă este în România, în ultimii zece ani, dar vreau să spun că ce putin in ultimii ani, partea întunecată, «umbra» din fiecare dintre cele două părți s-a dovedit din ce in ce mai puternica, si ne-am abandonat tot mai mulți, fiecare dintre participantii la acest joc, democratic până la urmă, misiunea initiala. Asta cred eu: că ne-am abandonat misiunea inițială", a mai spus Cătălin Tolontan.

Interviul video a fost realizat la sfârșitul săptămânii trecute la Dynacord Café. Transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare.

Tolontan, despre relația dintre Traian Băsescu și presa română:

“Antena 3 este un post care face, în bună măsură, tele-evanghelizare”. De ce critică mai mult Antena 3, decât celelalte posturi de știri

“Din pacate, Antena 3 este un post care face, în bună măsură, tele-evanghelizare”, a spus Cătălin Tolontan, la interviul video acordat Paginademedia.ro.

Pentru ce o fac? Ce propovăduiesc?

Tolontan, la interviurile Paginademedia.ro:

“Pentru …ură, ca sa dau un raspuns simplu, dar incomplet. Evanghelizarea, asa cum a fost ea facuta in anii ’30, in America, în niște corturi, interpretată de oameni care chiar aveau un afect religios, era, de fapt, un apel la ura. Era un apel la un pacat pe care il avem in fiecare dintre noi, si de care trebuie sa fim salvați, exorcizati. Asta cred ca face, din păcate, Antena 3.

Presedintele Traian Basescu am impresia că face fix aceleași lucruri, numai ca are un cort cu care se muta. Cand la TVR1, cand la B1TV, cand la Realitatea… cam pe aici migreaza.

Limbajul lui, felul in care se exprima, apelul lui la ce este mai speriat în noi, ce este mai temator față de ceilalti, ce este mai de neînțeles, este acelasi.

Si Antena 3 si Traian Basescu fac următorul lucru, după părerea mea: daca nu esti de acord cu ei, asta nu inseamna pur și simplu ca esti in dezacord! Inseamna ca nu esti suficient de credincios la adresa a ceea ce spun ei. De asta am numit acest proces unul de tele-evanghelizare.”

Cătălin Tolontan a declarat că nu se va înscrie la concursul de jurnalism inițiat de fundația familiei Voiculescu.

“Cu cat ai resursele mai mari la dispoziție, cu cât ai un corp mai important de jurnalisti, si Antena 3 ii are, sunt acolo oameni valoroși, care au făcut această meserie decenii la rând, cu atat ai o mai mare responsabilitate. Pe care, în opinia mea, și mi-o păstrez, ei nu și-o exercită în acest moment. Dupa parerea mea, ei fac o tele-evanghelizare a publicului lor”

VIDEO. Tolontan, despre tele-evanghelizarea de la Antena 3

Vezi toate episoadele:

(1) Cătălin Tolontan la interviurile Paginademedia: “Presa română și Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt”. De ce Antena 3 face o tele-evanghelizare

(2) Tolontan, despre publicarea veniturilor: “O mitocănie și o ilegalitate comise de statul român.” Acest “bine plătit”, care sună ca o insultă în vocea președintelui României, pentru mine este un compliment

(3) Tolontan: Mircea Badea și-a lăsat plasa la aceeași coadă la sifoane cu Traian Băsescu, la prăvălia cu insulte la adresa anchetelor GSP. Radu Banciu este ca un pește sanitar în acvariu. Sunt la fel de violenti in exprimări

(4) Tolontan. Cazul Turcescu și ofițerii din presă: Ar trebui o dezbatere ca să se declare ilegal acest lucru. Dacă aș descoperi un acoperit la Gazetă, l-aș da afară.

(5) Tolontan: Jurnaliștii, în momentul ăsta, chiar vor să ia parte la decizia politică, ceea ce este absolut împotriva meseriei. Despre online: Eldorado nu vine

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ, AICI.

TRANSCRIEREA INTEGRALĂ FRAGMENTULUI

Despre premiile fundației Voiculescu și relația cu Antena 3

Cătălin Tolontan: Eu nu voi participa la acest concurs. Eu cred ca, din pacate, Antena 3 este un post care face, în bună măsură, tele-evanghelizare. Voi explica acest lucru, care nu este confortabil pentru mine, dar o voi face.
Multa lume m-a intrebat, de-a lungul timpului, de ce sunt atat de critic cu Antena 3 si nu sunt la fel de critic cu Realitatea TV, România TV sau B1, mai degrabă. cu alte posturi. Nu fac și ele aceleași lucruri? Nu sunt la fel de partizane? Răspunsul meu a fost: ba da, sunt la fel de partizane ca și Antena 3. Nu faci asta, am fost întrebat, ca să te distanțezi de trustul unde lucrezi? Sa creez o imagine de falsa independenta, astfel incat beneficiul meu nu este cumva ceea ce mă conduce spre aceasă afirmație repetată critică la adresa felului în care Antena 3 își face meseria?

Este posibil sa fie adevarat, m-am autoanalizat. E posibil să fie asa, dar, dacă o fac, nu e premeditat, e pur și simplu este un reflex. Dar mai am o explicație pentru care critic mai degrabă cu Antena 3 decât cu alte posturi.

Îmi aduc aminte ceva ce mi-a spus Adrian Sarbu la un moment dat, pe vremea cand lucram, acum 15 ani, la el, pentru ca nu mi-e rusine sa spun ca am descoperit, la patronii, la mogulii cu care am lucrat, si lucruri excelente, în anumite situații. Am primit lectii de la felul lor de a se comporta. De exemplu, de la Dan Voiculescu, n-am nicio rezervă să o spun, am invatat ca poti indura atacurile din interiorul trustului tau, la adresa ta, fara ca macar sa dai un telefon. Si lucrul asta s-a petrecut nu numai cand era în libertate, dar si acum, cand este inchis. Sigur că nu poate da telefon, dar te poate da azi oricine afară.

Dar a existat reacția altor oameni din Antena 3 la adresa ta.
Cătălin Tolontan. Da. Și este o reacție legitimă. Pentru că asta e o altă lecție a unui trust. Dacă eu îi pot critic ape ei, este la fel de justificată și critical or la adresa mea. Lectia lui Adrian Sarbu suna asa: responsabilitatea in presa este direct proportionala cu forta pe care o ai. Cu alte cuvinte, cu cat esti mai puternic, cu atat trebuie sa fii mai atent la ceea ce spui.
Antena 3 este principalul post de stiri din Romania, si una dintre cele mai influente voci media. Ea face in unele zile audiente cat multe posturi la un loc. Cand sunt evenimente, omul da, instinctiv, pe Antena 3.
Mi se pare ca ceea ce spunea candva Adran Sarbu se aplica Antenei 3. Cu cat ai resursele mai mari la dispoziție, cu cât ai un corp mai important de jurnalisti, si Antena 3 ii are, sunt acolo oameni valoroși, care au făcut această meserie decenii la rând, cu atat ai o mai mare responsabilitate. Pe care, în opinia mea, și mi-o păstrez, ei nu și-o exercită în acest moment. Dupa parerea mea, ei fac o tele-evanghelizare a publicului lor.

Pentru cine o fac si ce propovaduiesc?
Cătălin Tolontan: Dacă ne uităm, pentru …ură, ca sa dau un raspuns simplu, dar incomplet. Evanghelizarea, asa cum a fost ea facuta in anii ’30, in America, în niște corturi, interpretată de oameni care chiar aveau un afect religios, era, de fapt, un apel la ura. Era un apel la un pacat pe care il avem in fiecare dintre noi, si de care trebuie sa fim salvați, exorcizati. Asta cred ca face, din păcate, Antena 3.

De aceea apare și următorul element. După părerea mea, nu sunt singurii. Și o să spun așa: ei au un post de televiziune, au studiouri.

Presedintele Traian Basescu am impresia că face fix aceleași lucruri, numai ca are un cort cu care se muta. Cand la TVR1, cand la B1TV, cand la Realitatea…cam pe aici migreaza. Limbajul lui, felul in care se exprima, apelul lui la ce este mai speriat în noi, ce este mai temator față de ceilalti, ce este mai de neînțeles, este acelasi.

Si Antena 3 si Traian Basescu, fac următorul lucru, după părerea mea: daca nu esti de acord cu ei, asta nu inseamna pur și simplu ca esti in dezacord! Inseamna ca nu esti suficient de credincios la adresa a ceea ce spun ei. De asta am numit acest proces unul de tele-evanghelizare.

Presa română și Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt

Dar cum s-a ajuns la acest tip de discurs, si dintr-o parte, si din cealalta?
Cătălin Tolontan: Noi, presa romana si președintele Traian Basescu ne meritam unul pe celalalt. De ce spun asta? Pentru că am senzația că doar un presedinte tabloidal, care lucreaza cu o violenta de limbaj deosebită, cu aproximări, cu zvonuri, cu insinuări, cu acest apel permanent la frica noastră, isi merita o presa atat de partizană, de ideologizata, de rupta de agenda publicului.

Și, pe de altă parte, numai o presa care, practic, predică in interesul patronilor sai, și este lipsita total de fair-play si de intelesul profesiei sale, poate crea o asemenea lipsă de siguranță, la un președinte și la politicieni în general, incat oamenii aceia să nu mai creada ca exista un joc fair-play intre presa si politicieni, și sa apeleze la toate mijloacele despre care spuneam mai devreme.

Eu nu vreau sa spun că presa din România și președintele Traian Băsescu nu au facut si lucruri bune, și n-au contribuit în bună măsură la schimbare, atâta câtă este în România, în ultimii zece ani, dar vreau să spun că ce putin in ultimii ani, partea întunecată, «umbra» din fiecare dintre cele două părți s-a dovedit din ce in ce mai puternica, si ne-am abandonat tot mai mulți, fiecare dintre participantii la acest joc, democratic până la urmă, misiunea initiala. Asta cred eu: că ne-am abandonat misiunea inițială.

Presa, care a ajuns sa se comporte asa, a cazut intr-o capcana, s-a lasat manipulata, sau a reactionat ca o forma de aparare?
Cătălin Tolontan: Nu imi dau seama, si sincer, nici nu ma intereseaza. Cred ca este o interdependenta, a doi jucători, reprezentați, după părerea mea, de liderii lor, care sunt Traian Basescu în politică si Antena 3, în media, la care, dacă te uiți cu atenție, și dacă încerci să fii la mijloc, așa cum încercăm noi, la Gazetă, (nu reușim de fiecare dată, încercăm să fim la mijloc) , atunci vei sesiza că, așa cum am spus acum câteva zile, ei stau la coada ca sa te critice pe tine, de fapt. Cu aceeași retorică.
Dar crezi ca un alt presedinte ar schimba si retorica aceasta, la care s-a ajuns ?
Cătălin Tolontan: Eu cred ca propunerea viitorului presedinte al Romaniei ar trebui sa fie o propunere de incetare a sentimentului de razboi, inslusiv in raport cu media. Cred că acea formulare nefericită a lui Sebastian Lăzăroiu, că democrația poate câștiga războiul cu presa se dovedește astăzi în forma ei postatomică. Nu a castigat nimeni de fapt acest razboi și cred că e timpul să reluăm aceșt joc democratic pe alte baze.

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Tu care esti "presa" te meriti cu Basescu,noi oamenii de ce trebuie sa va suportam?Ia-te de manuta cu el si pa.

Trimite un comentariu