Skip to main content

VIDEO. Cum a supărat jurnalistul Adelin Petrișor Guvernul de la Phenian

 

tvr reportaje
Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut în lagăr și care a evadat

Publicitate

Un interviu realizat de Adelin Petrișor la TVR tulbură apele la Phenian (capitala Coreei de Nord). Autoritățile nord-coreene, prin intermediul ambasadorului de la București, au trimis o scrisoare Televiziunii Române prin care își exprimă „nemulțumirea și surprinderea” în legătură cu un interviu difuzat la Telejurnalul TVR și invită executivul de la București la un dialog pe tema drepturilor omului, după cum anunță jurnalistul Adelin Petrișor pe blogul său.

Ce i-a deranjat? TVR a avut pe 6 septembrie un interviu, realizat de Adelin Petrișor, cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut în lagăr și care a evadat.

Povestea nord-coreeanului e una cutremurătoare. La 14 ani și-a turnat mama că vrea să evadeze și a asistat la execuția ei. E supranumit Martorul nr 1 și este subiectul cărții Evadare din lagarul 14.

După difuzarea interviului, a venit și reacția ambasadei Coreei de Nord, într-o notă scrisă în care, Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat  „nemulțumirea și surprinderea” în legătură cu difuzarea la TVR 1 a emisiunii în care un fugar nord-coreean aflat în vizită în România a formulat o serie de acuzații și aprecieri denigratoare la adresa regimului nord-coreean, care în opinia autorităților de la Pyongyang „nu au nicio legătură cu realitatea din R.P.D. Coreeană”, se arată în documentul trimis Televiziunii Române și publicat de Adelin Petrișor pe blogul personal.

După scrisoarea ambasadei Coreei de Nord, și televiziunea i-a trimis un răspund Phenianului, o scrisoare în care „subliniază că libertatea de expresie este apărată de Constituția României și de Convenția europeană a drepturilor omului”, arată Adelin Petrișor pe blog.

„Sunt profund măgulit de atenția pe care un regim dictatorial (poate cel mai dur) o acordă reportajelor mele. Ar fi fost rușinos să fi fost lăudat de un guvern ca cel de la Phenian. Ca jurnalist, nu pot decât să-mi doresc să ajung din nou în Coreea de Nord imediat după căderea regimului Kim.”, a mai scris Adelin Petrișor.

Ce spune textul sesizării: 

„Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare Democrate Coreene își exprimă „nemulțumirea și surprinderea” în legătură cu difuzarea la TVR 1, în 12 septembrie 2014, a emisiunii în care un fugar nord-coreean aflat în vizită în România a formulat o serie de acuzații și aprecieri denigratoare la adresa regimului nord-coreean, care în opinia autorităților de la Pyongyang „nu au nicio legătură cu realitatea din R.P.D. Coreeană”

document MAE

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • adelin ii suparase mai demult pe nord-coreeni. cred ca regreta si acum ca i-au dat viza acum cativa ani. :) adelin a fost acolo, l-au plimbat peste tot, a fost invitat si la arirang, nu multi pot spune ca au ajuns la spectaculosul festival nord-coreean. si dupa aia, adelin a scos cartea: tara cu un singur gras. :D na, mai spune ceva...

Trimite un comentariu