Skip to main content

VIDEO. (2) Tolontan, despre publicarea veniturilor: “O mitocănie și o ilegalitate comise de statul român.” Acest “bine plătit”, care sună ca o insultă în vocea președintelui României, pentru mine este un compliment

 

Screen shot 2014-10-08 at 9.12.40 AM

Publicitate

VIDEO. “Chestia cu veniturile nu e doar o presiune, este o mitocanie si o ilegalitate comise de catre statul roman”, a spus Cătălin Tolontan, la Interviurile Paginademedia.ro.

Cătălin Tolontan:

“Tu, ca stat, vii, îți controlezi un cotnribuabil care recunoaște controlul tău, (deși în instanță Ministerul Finanțelor a pierdut, nu trebuia să plătim nici TVA-ul, darămite acele amenzi, care erau foarte, foarte mari) și râzi de el apoi, dai acele informații. Și le dai și într-un fel anume.

Tu, ca stat, știi foarte bine câți erau banii neți – care-s mult mai puțini - și câți ți-au intrat ție, înapoi, din plata sancțiunilor, amenzilor și impozitului. Și faci asta împotriva unui contribuabil care a fost onest și ți-a plătit și ceea ce nu trebuia, conform instanțelor din România, să plătească.”

Despre nivelul veniturilor?

“Rămâne o sumă consistentă, dar pe care eu nu o discut. Eu nu vreau sa renunt la dreptul pe care îl avem și pe care l-am câștigat foarte greu. Dreptul la veniturile confidentiale este un drept al meu, în raport cu statul român. Nu cedez statului roman acest drept.”

Ce s-a dorit?

Păpușarii acestei povești mizează pe ideea că dacă nu putem anihila ceea ce spun ei, atunci hai să încercăm să-i discredităm pe ei. Cu alte cuvinte, dacă informațiile din vocea lor ne deranjează, hai să încercăm să perturbăm vocea respectivă.

De ce ar fi rau ca un jurnalist sa castige bine?

Cătălin Tolontan:

Se vede dupa felul in care spune asta președintele Traian Basescu, care, atunci cand rosteste apasat «bine platit » - el, un președinte de dreapta - se aude culpa pe care o insinueaza vocea sa. Și asta este pentru mine uimitor. Cum să spui, într-o țară în care tu, ca președinte, ești prost plătit? Vedem, în cazul Microsoft, ce înseamnă să-i plătești prost pe cei aleși să te conducă și să manevreze miliarde de euro în buget. Și noi trebuie să ne simțim prost în legătură cu Microsoft și cu ceea ce se întâmplă, în general, cu corupția din România. Pentru că, dacă îi plătești prost pe acei oameni, nu poți avea pretenția în absolut a integrității lor.

De aceea, acest bine plătit, care suna ca o insulta în vocea președintelui României, pentru mine este un compliment.

Eu îmi doresc să fiu bine plătit, ca oamenii cu care lucrez sa fie si ei bine platiti, și cred că tu, ca presedinte de țară, trebuie să te bucuri atunci când compatrioții tăi sunt bine plătiți.

Aș vrea ca, în această țară, atunci când spui «rau platit» să nu fie o virtute. Adică ne-am întors la Ion Iliescu? Asta este ceea ce ne propun oamenii de azi și președintele României? Eu nu cred că este normal.

Interviul video a fost realizat la Dynacord Café. Transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare

VIDEO. Cătălin Tolontan, despre publicarea veniturilor:

Vezi toate episoadele:

(1) Cătălin Tolontan la interviurile Paginademedia: “Presa română și Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt”. De ce Antena 3 face o tele-evanghelizare

(2) Tolontan, despre publicarea veniturilor: “O mitocănie și o ilegalitate comise de statul român.” Acest “bine plătit”, care sună ca o insultă în vocea președintelui României, pentru mine este un compliment

(3) Tolontan: Mircea Badea și-a lăsat plasa la aceeași coadă la sifoane cu Traian Băsescu, la prăvălia cu insulte la adresa anchetelor GSP. Radu Banciu este ca un pește sanitar în acvariu. Sunt la fel de violenti in exprimări

(4) Tolontan. Cazul Turcescu și ofițerii din presă: Ar trebui o dezbatere ca să se declare ilegal acest lucru. Dacă aș descoperi un acoperit la Gazetă, l-aș da afară.

(5) Tolontan: Jurnaliștii, în momentul ăsta, chiar vor să ia parte la decizia politică, ceea ce este absolut împotriva meseriei. Despre online: Eldorado nu vine

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ, AICI.

Transcrierea integrală a fragmentului.

Chestia cu veniturile nu e doar o presiune, este o mitocanie si o ilegalitate comise de catre statul roman. Lucrurile s-au petrecut la mine cum se petrec la oricine lucrează într-o meserie liberală și nu numai. Se vine într-un control fiscal. Controlul s-a încheiat, ei mi-au prezentat concluziile.

Spre deosebire de alti jurnalisti, artisti, cantareti, intelectuali, eu am acceptat rezultatele respectivului control. Nu i-am dat in judecata, am platit sumele respective.

Ei au pastrat nu numai dosarul meu, ci si alte dosare la care s-a facut referire in zilele acelea. Le-au luat cand au plecat din ANAF si le-au facut publice.

De ce spun ca e o mitocanie? Tu, ca stat, vii, îți controlezi un conribuabil care recunoaște controlul tău, (deși în instanță Ministerul Finanțelor a pierdut, nu trebuia să plătim nici TVA-ul, darămite acele amenzi, care erau foarte, foarte mari) și râzi de el apoi, dai acele informații. Și le dai și într-un fel anume.

Tu, ca stat, știi foarte bine câți erau banii neți – care-s mult mai puțini - și câți ți-au intrat ție, înapoi, din plata sancțiunilor, amenzilor și impozitului.
Ca stat, furnizezi acea informație, care nu este reală, fiindcă e suma brută. Și faci asta împotriva unui contribuabil care a fost onest și ți-a plătit și ceea ce nu trebuia, conform instanțelor din România, să plătească.

Oricum ramane o suma consistenta.
Cătălin Tolontan: Da, rămâne o sumă consistentă, dar pe care eu nu o discut. Eu nu vreau sa renunt la dreptul pe care îl avem și pe care l-am câștigat foarte greu. Dreptul la veniturile confidentiale este un drept al meu, în raport cu statul român. Nu cedez statului roman acest drept.

Păpușarii acestei povești mizează pe ideea că dacă nu putem anihila ceea ce spun ei, atunci hai să încercăm să-i discredităm pe ei. Cu alte cuvinte, dacă informațiile din vocea lor ne deranjează, hai să încercăm să perturbăm vocea respectivă.

De ce ar fi rau ca un jurnalist sa castige bine?
Cătălin Tolontan: De ce e rău? Se vede dupa felul in care spune asta președintele Traian Basescu, care, atunci cand rosteste apasat «bine platit » - el, un președinte de dreapta - se aude culpa pe care o insinueaza vocea sa. Și asta este pentru mine uimitor.

Cum să spui, într-o țară în care tu, ca președinte, ești prost plătit, de fapt, și vedem, în cazul Microsoft, ce înseamnă să-i plătești prost pe cei aleși să te conducă și să manevreze miliarde de euro în buget. Și noi trebuie să ne simțim prost n legătură cu Microsoft și cu ceea ce se întâmplă, în general, cu corupția din România. Pentru că, dacă îi plătești prost pe acei oameni, nu poți avea pretenția în absolut a integrității lor. Sigur, ești corrupt și dacă câștigi 100.000 de euro pe ani, și dacă câștigi 1.000 de eur pe an. Dar nu în egală măsură, să fim rezonabili!

De aceea, acest bine plătit, care suna ca o insulta în vocea președintelui României, pentru mine este un compliment.

Eu îmi doresc să fiu bine plătit, ca oamenii cu care lucrez sa fie si ei bine platiti, și cred că tu, ca presedinte de țară, trebuie să te bucuri atunci când compatrioții tăi sunt bine plătiți.
Aș vrea ca, în această țară, atunci când spui «rau platit» să nu fie o virtute. Adică ne-am întors la Ion Iliescu? Asta este ceea ce ne propun oamenii de azi și președintele României? Eu nu cred că este normal.

Tu ai dat explicații în redacție? Colegii tai de redactie ce au spus, dupa ce au aparut aceste documente ?
Cătălin Tolontan: Nu, nu. Evident că nu dai explicații. Lucrurile astea au fost intelese exact asa cum au fost ele puse. Nu numai eu, dar fiecare om de acolo se află sub o anume presiune. Mirela Neag, colega mea cu care lucrez predominant la investigatii, a fost pur si simplu intr-o seara amenintata de o masina care a țâșnit spre ea.
Oamenii stiu exact care este pretul pe care il pot plati pentru astfel de lucruri.

Să fim cinstiți, să spunem lucrurile așa cum le simțim. Cand faci investigatii de 20 de ani, cand iti intra numai dintr-un singur caz opt oameni, precum Ioan Becali, Gigi Nețoiu, Cristi Borcea, la inchisoare, cand în alt caz, cum a fost cazul Loteria (cu patru-cinci oameni condamnați definitiv). În cazul Ridzi, sunt peste zece oameni care au primit condamnări, nu definitive, dar a fost condamnați de Înalta Curte. Sunt peste 10 milioane de euro pe care statul roman trebuie sa ii recupereze.

Sunt mai mult de 20 de oameni care sunt la închisoare sau au șansa să intre din cauza, cred ei, lucrurilor pe care le-am scris noi. Sunt alte investigatii pe care le avem in curs. Nu te poți aștepta acum ca acești oameni să nu îți fie ostili! Este evident ca acesti oameni iti sunt ostili, pentru că e o chestiune pur personală. “Nu vă supărați, n-o luați personal! Păi suntem la închisoare, cum să nu o luăm personal?” Evident că o iau personal, evident că au bani, evident că sunt nervoși. Unii dintre ei au vise politice în continuare, e logic să acționeze împotriva noastră.

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Cristian Tudor Popescu: "Dusmanii cei mai mari ai presei nu sunt nici politicienii nici mogulii care platesc anumiti jurnalisti cu 10.000-15.000-25.000-35.000 de Euro/luna. Am auzit recordul asta cu durere in suflet. A fost un soc in viata mea sa aud ca ia acesti bani Catalin Tolontan. 35.000 de Euro! Pentru ce poti sa iei 35.000 Euro in presa romaneasca. Cine esti? Wernher von Braun, Einstein? Cum poti sa iei banii astia in presa romaneasca? 35.000 de Euro. Si asta la Catalin Tolontan, un ziarist pe care il apreciez"
  • Dl Tolontan e si ziarist, si director general - ceea ce nu se prea pupa cu deontologia si cu cutumele profesionale in orice tara civilizata. Dansul spune ca ia banii aia multi, adica 35.000 eur lunar, pe Drepturi de Autor, din care a platit impozite la greu. Pai pe DA ar trebui platiti doar colaboratorii, nu intreaga redactie in frunte cu dl director - redactor sef. Suna cam a evaziune fiscala smecheria asta practicata pe larg in toata presa de la noi. In plus, mai suna cam asa: directorul general Tolontan i-a dat redactorului sef cu acelasi nume un salariu baban. Hm!... Si inca ceva: colegii aia "bine platiti" din subordinea lui au, majoritatea, sub 800 - 1000 euro/ luna, unii bat chiar spre salariul minim pe economie. Deci, mai usor cu pianul pe scari, maestre.

Trimite un comentariu