Skip to main content

O jurnalistă din Azerbaijan a fost reținută pentru două luni din cauza unei presupuse instigări la suicid. Ziarista este ținta unor șantaje și hărțuiri din partea autorităților locale

 

Screen Shot 2014-12-05 at 8.22.05 PM

Publicitate

Jurnalista Khadija Ismayilova, un reporter al postului de radio Europa Liberă (Radio Free Europe/OCCRP) a fost reținută astăzi în Baku, Azerbaijan, în urma unei serii de miscari juridice de a pune presiune asupra ei, scrie reportingproject.net.

Ismayilova, cunoscută pentru investigațiile sale jurnalistice asupra intereselor de afaceri ale familiei președintelui Azerbaijan (Ilham Aliyev) a fost acuzată că a instigat o persoană să comită suicid.

După ce în această dimineață a ajuns în fața justiției și Curtea a deliberat ziarista a fost reținută pentru o perioadă de două luni.

Ismayilova este acuzată că a făcut în așa fel încât un alt reporter freelancer să-și dorească să-și pună capăt vieții. Surse locale spun că jurnalistul susține că ea i-a convins pe șefii ei să nu mai lucreze cu el.

Drew Sulliva, editor la OCCRP a declarat:

"Asta pare să fie o escaladare a hărțuirii la care este supusă Khadija de către guvern pentru știrile relevante pentru locuiitorii din Azerbaijan pe care jurnalista le-a relatat. Încurajeze autoritățile să tolereze investigațiile jurnalistice și relatările făcute de Khadija, precum și de alții care se confruntă cu rețineri injuste."

Dacă va fi găsită vinovată, Ismayilova riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la șapte ani.

Reporterul de investigație se confruntă, de asemenea, cu acuzații într-un caz separat de calomnie penală și divulgarea unor secrete de stat. Ea este, de asemenea, sub o interdicție de călători stabilită de autoritățile din Azerbaidjan.

Ismayilova a fost supusă la șantaje repetate și campanii de defăimare bazate pe gen. Ea vede cele mai recente acțiuni împotriva ei ca fiind o continuare a hărțuirilor de lungă durată aplicate de autoritățile azere în legătură cu munca ei jurnalistică.

Paul Radu (Rise Project), director executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a vorbit pentru site-ul "Reforma" despre unul dintre cazurile de hărțuire suferite de Khadija Ismayilova, jurnalista din Azerbaidjan.

"În Azerbaijan, unde am lucrat destul de mult și am arătat interesele familiei conducătoare, jurnaliștii noștri sunt ținte constante. Pe Khadija Ismayilova o știu de foarte mulți ani și este un reporter extraordinar. Ei i-a fost instalată o cameră ascunsă în dormitor, a fost înregistrată făcând dragoste cu prietenul ei pe o perioadă mai lungă de timp, iar filmul a apărut pe net. Acum mama ei este amenințată în presa partidului de guvernământ. Au apărut articole în care oamenii sunt îndemnați să o ucidă, pentru că ar fi agent al Armeniei și tot felul de porcării oribile. Dar în majoritatea țărilor situația este ca în România. Media mainstream este destul de mult controlată de oameni cu alte interese decât informarea publicului, oligarhi cu interese de afaceri și politicieni corupți", a declrat Paul Radu, într-un interviu publicat pe reformacommunity.tumblr.com.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu