Skip to main content

Pro TV, amendat cu 10.000 de lei pentru difuzarea unei înregistrări cu Andreea Bălan fără acordul acesteia. Forul a considerat că i-a fost încălcat dreptul la viață privată al vedetei

 

foto cancan_andreea balan_maruta

Publicitate

Postul Pro TV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru o ediție La Măruță în care a fost difuzată o înregistrare telefonică dintre Andreea Bălan și un alt bărbat, prezentat drept „vărul lui Keo”.

Emisiunea, care a fost difuzată în septembrie 2014, a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări venite din partea Andreei Bălan, care a explicat în document că convorbirea a fost înregistrată „în mod nelegal”, fără voia ei.

„Respectiva persoană, vărul lui Keo, a realizat înregistrarea în complicitate cu realizatorii emisiunii mai sus menționate, care „coincidență” se aflau împreună cu interlocutorul  meu la momentul la care acesta m-a apelat. Materialul respectiv a fost ilustrat cu o serie de imagini difuzate, de asemenea fără acordul meu și fără a indica sursa de provenineță (...). Pro TV a făcut publice o serie de aspecte care țineau de viața mea privată și care au fost de natură a-mi aduce atingere imaginii, reputației, onoarei și vieții private”, se arată în sesizarea trimisă de Andreea Bălan.

Sancțiunea de 10.000 de lei a fost propusă de Monica Gubernat, membru CNA, pentru încălcarea articolelor 3 (1) din Legea audiovizualului ce prevede că „Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului"

La acesta se adaugă și art 33, alineat 1 și 3 din Codul Audiovizual și 36, alineat 1 din Cod.

Art 33: (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

ART. 36
Înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment, inclusiv cele cu camera ascunsă, nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) persoanele care au făcut obiectul filmării/înregistrării să îşi dea acordul scris pentru difuzare;
b) să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc.

Propunerea de sancționare a fost aprobată cu șapte voturi „pentru” - Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turoș, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu și Răsvan Popescu și unul „împotrivă” - Radu Călin Cristea.

Adriana Părpureanu, reprezentantul Pro TV

Ascultând cu atenție înregistrarea, am observat că petenta este cea care îi sugerează interlocutorului ce să spună „tu să le spui”, „tu să le zici”, „să le povestești că”, ceea ce poate să ducă la ideea că ea este cea care furnizează informațiile. La momentul când a povestit treaba asta este o formă de acord tacit. Ce a făcut-o să se răzgândească și să reclame asta nu pot să mai știu. Partea de ilustrație este realizată cu imagini care au fost înregistrate chiar de către colegii emisiunii La Măruță în momentul când au fost făcute apariții publice.

Radu Călin Cristea, membru CNA – E un caz lipsit de spectaculozitate. E vorba de o emisiune cu caracter tabloid care nu se poate realiza decât prin prezența unor personaje care să întărească acest caracter tabloid. Cert este că am și eu senzația că acolo s-a întâmplat ceva. E un soi de joc foarte jos și mizerabil uneori cu dedesubturi pe care nu le putem afla. Cred că ar trebuie să-i lăsăm în pacea lor și să nu ne amestecăm în asemenea lucruri care îmi par suburbane.

Gabriel Tufeanu, membru CNA – Avem o reclamații și cu niște articole pe care le stipulează reclamanta și noi trebuie să vedem dacă se susțin sau nu. Trebuie să luăm măsuri și să răspundem reclamatei dacă ce ne-a solicitate este întemeiat sau nu.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Atunci CNA-ul ar trebui sa amendeze toate emisiunile de pe Antena, Kanal D, Pro TV...la ce s-ar mai uita poporul?la Discovery? nooo....plictisitor....
  • CNAul doarme, sanctioneaza doar ce vrea si acnd are chef. Nu au sanctionat "plimbarea" Antenelor din august, care au reprezentat un atentat la siguranta civica.
  • Ne-am saturat de asa zisele emisiuni de divertisment in care se construiesc scenarii de proasta calitate ptr a scoate in fata indivizi din patura de jos a societatii, precum Arhur de la Ceptura, Mihai de la Berceni ori Loredana Pastrama @Cristi - la Kanal D ori Mexicanul de la Măruță...Dacă și Măruță s-a coborît la așa ceva, în speranța că își va recupera publicul pierdut în toamnă...mă dezamăgește Pro Tv.
    CNAul chiar nu are nimic de spus despre aceste mizerii?
  • Iulia Bunea, incearca un titlu din colectia "nu o sa iti vina sa crezi". Au fost inventate fix pentru tine. Daca pui prea multe cuvinte de la tine devine prea complicat si imi incalci "dreptul la exprimarea corecta al cititorului"
  • Doar pentru atat , hai sa nu exageram . Daca facem o analiza constatam ca antena ar merita oprirea emisiei o saptamana si protv vreo 3 zile
  • Mai bine iti oprea tie comentarile.Pai emisiuea lui MARUTA are o ora si jumatate cu tot cu reclame,cum sa i opreasca emisiunea 2 ore ,mai ''iulia1''.Aberezi mult.

Trimite un comentariu