Skip to main content

Membru CNA despre emisiunea lui Moise Guran: Care este statutul acestei emisiuni? Cine ar plăti o eventuală amenda, TVR sau dl Guran?

 
moise guran_tvr
moise guran_tvr

moise guran_tvr

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat astăzi structura grilelor de programe a TVR 1 şi TVR 2. În contextul discutării grilei TVR, unul dintre membrii CNA i-a luat la întrebări pe reprezentanţii postului public despre statutul emisiunii lui Moise Guran.

Monica Gubernat, membru CNA: Aveţi o emisiune înainte de ştirile TVR, a domnului Guran. Eu nu am înţeles, de două săptămâni văd cum se promovează o clinică dentară, vă rog să mi spuneţi care este statutul acestei emisiuni. De asemenea, domnul Guran mi-a promis că o să facă public contractul cu TVR. Pentru că avem nişte emisiuni în analiză şi aş vrea să ştiu şi eu cine plăteşte amenda, TVR sau dl Guran? În condiţiile în care se constată abateri.

Irina Radu, director de programe la TVR: „Vizavi de acea emisiune de dinaintea jurnalului este un filler. Moise Guran nu primeşte bani de la TVR. Ştiţi bine că subliniază acest lucru în emisiuni tocmai pentru a-şi arăta independenţa şi faptul că nu consumă banul public. Vizavi de faptul că trebuie să-şi acopere de undeva cheltuielile, acest slot de pastile are un regim de sponsorizare. Îşi expun şi sponsorii săi acolo.”

Monica Gubernat: Eu nu am văzut nicăieri, că e sponsorizare înainte, după. Nu ştiu care este statutul acestei emisiunii. Are statut de emisiune sponsorizată.

Irina Radu: Ştim că prin contract are carton de sponsor, dar vom verifica.

Monica Gubernat – Eu pot să o tratez foarte simplu ca o publicitate mascată. Să înţeleg că acea sponsorizare este pentru emisiunea proprie, deşi se foloseşte spatiul TVR.

Irina Radu - Toate emisiunile care sunt sponsorizare folosesc spaţiul TVR pentru că acolo se expun sponsorii pentru ca oamenii aceia să obţină bani şi să-şi desfăşoare emisiunea.

Monica Gubernat: Care este beneficiul TVR în acest caz?

Irina Radu – Beneficiul TVR este că obţine o emisiune care are un rating bun fără să cheltuiască bani. Atâta timp cât spaţiul nostru de publicitate nu este integral vândut, atunci noi judecăm aşa: atâta timp cât noi nu cheltuim din banii pe care oricum nu-i avem pentru că suntem plini de datorii şi primim o emisiune de calitate, înseamnă că este o decizie managerială corectă. Pentru că emisiunea aceea chiar dacă are plusuri şi minusuri, noi considerăm că este una dintre emisiunile noastre bune.

După discuţii de mai bine de jumătate de oră, membrii CNA au aprobat noua structură de programe a TVR 1 şi TVR 2. Potrivit directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu, grila postului nu va avea multe schimbări faţă de toamna trecută. Gherghescu: „Printre noutăţi este o emisiune despre folosirea corectă a limbii române, care va fi de luni până vineri. Programele informative au o pondere de 36% şi punctual mai avem câteva noutăţi legate de câteva emisiuni în grila pe care am dori să o începem din 9 martie. Desigur avem Eurovision. Ne concentrăm în perioada asta pe promovarea şi activitatea în jurul acestui eveniment.”

După aprobarea grilei TVR, Consiliul a analizat şi o serie de sesizări legate de mai multe emisiuni ale postului public, printre care şi o ediţie a emisiunii Biziday, monitorizate de CNA ca urmare a unor sesizări primite de la telespectatori. Mai exact, aceştia au reclamat limbajul folosit de Guran într-o emisiune în care vorbea despre creditele în franci elveţieni.

TVR 1 nu a primit astăzi sancţiuni pentru emisiunea lui Moise Guran, însă a primit o somaţie pentru emisiunea lui Cristi Tabără, Exclusiv în România, privind o chestiune legată de publicitate. Mai exact, potrivit unei reclamaţii, Exclusiv în România ar fi difuzat în data de 7 ianuarie publicitate nemarcată la hotelul New Montana din Sinaia. Potrivit TVR, ediţia din 7 ianuarie a fost sponsorizată de respectivul hotel, iar „TVR s-a obligat să asigure menţionarea sponsorului, cu respectarea legislaţiei audiovizuale, inclusiv a deciziilor CNA.”

Monitorizarea CNA a arătat că TVR a difuzat un material de promovare a hotelului New Montana cu o durată de două minute şi jumătate, lucru ce contravine legii în vigoare. Membrii CNA au votat somaţia pentru încălcara dispoziţiile art. 97 alin. (7) din Codul audiovizualului, conform cărora „În situaţia prezenţei în programul audiovizual sponsorizat a reprezentanţilor sponsorilor, referirile la sponsori nu trebuie să depăşească 30 de secunde pentru fiecare sponsor”;

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Andrei
    Gubernat, tu nu prinzi Antena 3 la televizorul tau? Ia cauta postul asta si vezi pe acolo ce nu e in regula cu el.
  • Mm Mm
    E greu pentru ei.Altfel Moise Guran e un fel de Mandruta,nimeni in drum cu 10 fani obsedati de pe net,rupti de realitate.
  • reporter reporter
    Monica Cupernat e pila cui? cine stie?
  • mad79 mad79
    El plateste tot,inclusiv cameramanii,aparatura folosita,cercetarea de teren,etc!
  • abdu rehab abdu rehab
    Latrine, sigur ca ar vrea ca Moise sa fie Subordonatul lor si sa fie Trompeta lor Politica, dar, nu se va Intampla prea Curand, Moise e prea Destept sa cada in Plasa lor, pentru acum cel putin...
  • Mr. Geo Mr. Geo
    @bahmu

    Amice, spatiul de emisie costa. Fie si pentru ca emisiunea aia a lui Guran trebuie sa ii asigure o bucata din salariul lui Stelian Tanase (si al celorlalti impingatori de hartii din TVR)

    Crezi ca New York Times mi-ar da mie cateva pagini din ziar sa le exploatez cum vreau? Pe motiv ca "nu imi da niciun ban"?
  • Mm Mm
    E simplu sa te "autofinantezi" daca tu incasezi direct banii din publicitate iar TVR iti asigura ora de emisie.Pai restul cheltuielilor cu transmisia programului cine o plateste?Mama omida?Filmarile le face la el acasa sau cu echipamentele TVR si in spatiul TVR?Altfel de la prezicatorii astia nu am auzit nimic despre criza economica care se apropia prin 2008,ba si in 2009-2010 preziceau numai tampenii,cand ii auzeai cum prezic cresteri de 10-15% la piata imobiliara si cat de bune sunt imprumuturile in franci.De ce nu merg ei sa dezvolte o afacere daca sunt atat de pregatiti si stiu atat de bine ce va urma in economia romaneasca?Asa nu ii mai ies discutii ca lucreaza la stat,la TVR,ca sa povesteasca o ora despre nimic.
  • Latrine Latrine
    Deranjeaza pe multi, nu-i asa? Ce le-ar mai placea lui Monta, Cocos, Udrea, Tiriceanu, Blaga, Kelemen, Oprea, Ghita, Varanului si altora de teapa lor sa-si subordoneze emisiunea lui Moise....

    @paginademedia - vedeti ca aveti probleme cu deschiderea paginilor in firefox si chrome: http://i.imgur.com/Rm2qdTh.png
  • bahmu bahmu
    Bai, tu esti, sau te faci...nu l-ai auzit pe Guran ca cica el se autofinanteaza...cu alte cuvinte cu publicitatea pe care o difuzeaza in cadrul emisiunii el isi acopera costurile...deci el nu ia niciun ban de la TVR...ba chiar omu a zis asa, prin toamna, daca nu mai este loc de mine la TVR, ma mut cu tot cu emisiune la o alta televiziune comerciala care ma primeste, in aceleasi conditii ca la TVR.
  • abdu rehab abdu rehab
    pana la urma, Guran va pleca si de la TVR...

    parca si imi Imaginez ca Guran va fi dat AFARA de la TVR dupa Incidentul asta, si asa, Guran nu va mai aparea la Televizor, ca doar nu credeti ca A3 il va lua cumva in Gheare sale din Nou. nu mas mira daca Guran ajunge sa plece de la TVR de unul singur, si sa se mute la RTV, Impreuna cu fostul sau Coleg de la A3, Ciutacu.
  • Ion Ion
    Monica Gubernat de ce dracu nu emigrezi to in Anglia?
  • Cristi Cristi
    "Cine ar plăti o eventuală amenda"... astia cred ca Moise e lingaul de Badea, sau vreun minivaran de la antene.
    BA!!!! Ganditi! :)
  • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
    Ce treabă are CNA cu decizia managerială a TVR privind grila de programe? Dacă o emisiune încalcă legea, să dea amendă. Cum anume este plătită amenda, de ce se întreabă CNA? Face CNA grila de programe a TVR? Adică? PS: Da, sunt subiectiv si uneori imi place "Biziday". Asa cum este dreptul meu sa nu imi placa "Starea natiunii"....Dar asta este
  • Horea Horea
    Daca CNA are observatii critice referitoare la diverse emisiuni de pe TVR, ar insemna sa ca Antena 3 si RTV-ul - catarind cu aceeasi balanta - sa fie oprite!
  • Mr. Geo Mr. Geo
    Cu alte cuvinte Moise Guran a primit spatiu de emisie sa faca ce vrea cu el... ca asa e in viata: cauti oportunitati, un job si pana la urma te mufezi la stat, ca la privat e greu.

Trimite un comentariu

sus