Skip to main content

RCS&RDS somat de CNA să retransmită West TV pe digital, în 30 de zile. Televiziunea din Vestul României a solicitat aplicarea principiului must-carry și pe digital

 

FOTO: arq.ro
FOTO: arq.ro

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a mediat un conflict mai vechi între West TV și operatorul de cablu RCS&RDS.

Televiziunea din Vestul țării a solicitat forului audiovizulului prin vocea directorilor săi Andrei Ando (director general West TV) și Vasile Blindar (director general adjunct West TV)  să se respecte principiul must-carry și în privința televiziunii digitale, nu doar pe analog.

Consiliul Național al Audiovizualului a decis, în ședința de astăzi, să someze RCS&RDS să intre în legalitate, în termen de 30 de zile.

România are termen să treacă la televiziunea digitală începând cu 17 iunie 2015.

"Noi interpretăm altfel legea decât o interpretam până acum, cred că este conform interesului public", a explicat Lorand Turos, membru CNA.

CONTEXT. Conform Acordului internațional semnat în anul 2006 de România și de alte aproximativ 100 de țări la conferința RRC06 de la Geneva, începând cu data de 17 iunie 2015 staţiile de televiziune analogică terestră nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda de frecvență pe care o utilizează în prezent, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, discuțiile avute de membrii CNA cu reprezentanții West TV la CNA:

Andrei Ando, director general West TV:

"Ne exprimăm dorința de a intra în normalitate. West TV difuzează emisiuni culturale și ne dorim să fim transmiși în grila digitală, astfel încât publicul nostru să aibă acces la programele noastre. În zona de Vest, grila digitală câștigă tot mai mult teren. E un foarte mare disconfort pentru telespectatori să treacă (din telecomandă -n.r.) de la digital pe analogic. Transmitem și pe Eutelsat (satelit - n.r.).

Vasile Blindar, director adjunct:

"Noi nu avem o problemă cu RCS&RDS, din pacate nici alți operatori nu respectă principiul must-carry, nici Romtelecomul (Telekom - n.r.), nici alți operatori independenți mai mici. Acest principiu must-carry, îndrăznesc să spun, a fost, pentru noi (West TV - n.r), o concorență neloială. (...)"

Planuri de viitor.  

"Până la finalul acestui an, ne dorim să ne transformăm din televiziune regională în televiziune euro-regionala (Serbia, Ungaria). Ne propunem să mergem chiar mai departe pe regiunea Ucraina", a completat Vasile Blindar.

Andrei Ando, director general West TV:

"Aș vrea să ridicăm problema unor investiții și a dorinței telespectatorilor de a avea acces la programele noastre. Recent am semnat un contract cu fiul regizorului Geo Saizescu (Cătălin Saizescu).

Ando a mai spus că televiziunea pe care o conduce "s-a săturat să le explice telespectatorilor" cum să facă să aibă acces la programele West TV.

 

El a mai spus că a primit foarte multe reclamații în care li se spunea că au acces la programele Digi 24 Timișoara, dar nu la West TV.

"Vă invit să ne uităm împreuna la Digi 24, televiziune care difuzează doar o oră de program local și, în rest, doar publicitate. Nu am o problemă nici cu Digi, nici cu Telekom (ex-Romtelecom - n.r.).

Vasile Blindar, director adjunct:

"Mi s-a explicat că cei de la CNA nu înțeleg, că se difzează pe nu știu unde prin țară. Doamnă noi va punem la dispozitie acel semnal digital, avem toată tehnologia pusă la dispozitie. La fel s-a întâmplat și la Digi, ni s-a cerut să facem o investiție de 10.000 de euro, le-am achiziționat și tot nu ne difuzează în sistem digital", a precizat Blindar.

Monica Gubernat, membru CNA: Cu cine aveți probleme?

Vasile Blindar: Probleme avem cu RCS, Telekom, mai puțin cu UPC.

"Putem să punem la dispoziție oricui aceste informații. Investițiile sunt de peste 10 milioane de de euro. Pe oricare dintre dumneavoastră vă invităm să vedeți cum arată sediul nostru, o clădire de patru etaje. Am observat că sunt probleme cu sediile. Colegii dvs. pot să confirme (de la inspecție - n.r.)", a precizat Blindar.

Ce a spus reprezentantul RCS

Lucian Popa, RCS&RDS: Pe analogic respectăm analogicul. Pe digital TV Arad se vede. Dânșii mi-au spus ca e o confuzie, în 2012 când am solicitat acest echipament, situația era diferită. Pentru a putea intra în digital va trebuie un aparat, pe care, spre exemplu, TV Arad îl are.

Reprezentanții West TV: "Putem să comandăm echipamentul mâine și din 15 martie să emitem."

West TV: Ce se intamplă cu televiziunea digitală?

Lorand Turos, membru CNA: "Până acum ne-am implicat să introducem în digital, cu același cablu ei aduc semnal analogic și digital. Noi n-am modificat nici legea, nici decizia, noi acum interpretăm altfel decât până acum. Nu știu dacă interpretăm bine.

Răsvan Popescu, membru CNA:

"Atâta timp cât legea nu distinge, te referi la interesul telespectatorului. La telespectator se referă, dacă ei îndeplinesc condițiile. Cred că suntem în interesul publicului, trebuie să-i împlingem pe cabliști că în oferta digitală să se aplice must-carry".

Consiliul Național al Audiovizualului a votat, în ședința de astăzi, o somație de intrare în legalitate pe articolul.

La ședința CNA de astăzi au participat: Florin Gabrea, Valentin Jucan Lorand Turos, Monica Gubernat. Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Daniel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Câlin Cristea. Doar șapte dintre aceștia au votat "pentru".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Ideea ii simpla.
  Legea spune in felul urmator: Orice furnizor este obligat sa pune in grila de analogic/digital 25% din programe sa fie cele din lista.
  De EX: ai lista de 60 de posturi ..atunci prinele 15 din must trebuie sa fie la tine, din restul de 45 trebuie sa ai 2 locale si 2 regionale(pt analogic).
  Modul cum ajunge un post in must....alta mancare de peste.
 • Întrebarea asta trebuie pusă la CNA. Pentru cei ce nu știu, WestTV a fost introdus îl lista Must Carry 2015. De aici pleacă totul. Pe ce considerente West TV a ajuns în Must Carry? Iar Articolul 82 spune că "distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor..." dar nu se specifică "digital" sau "analogic". În concluzie, când niște incompetenți fac legi interpretabile și ambigue nu poți să te aștepți decât la harababură și scandal fără rost.
 • Din cite am inteles, se poate trece destul de usor din Digital in Analogic din telecomanda televizorului. Exista vreo lege care obliga in acest moment RCS@RDS sa ii introduca pe cei din Arad in grila de programe digitala regionala?
 • Grozav, inca un Canal de Umplutura Inutil cu Audienta de 00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000.1 va aparea la RCS. cat de curand, va aparea si la Analogicul din Bucuresti.
 • am auzit ca akta s-a vandut si de la 1 mai preia altcineva.As dori sa stiu daca e adevarat si daca da ar fi uimitor,ar insemna sa ne bage inapoi canalele eurosport si discovery.vreau un raspuns urgent daca se poate,de la cei care sunt abonati la akta sau de la mile care le stie pe toate.
 • E un post ok am urmărit și eu de cîteva ori programele lor știu că postul se recepționa pe platforma PBX telecom.
 • Eu am cablu Digi digital, in alta parte a tarii.
  Cei care au cablu Digi analogic au si posturi locale.
  Insa nu este scandal. Chiar esti obligat sa preiei in grila ta de programe orice post local / regional? .. Si unde mai pui ca nu am auzit in viata mea de celebra televiziune West tv...si nu inteleg de ce supararea este doar cu Digi si nu si cu Telekomul, ca nici aia nu i-a bagat in grila.
 • Pe analogic avem West TV , e cel mai bun canal regional din tara ! Si , DA , sunt si persoane interesate de acest program !
 • Astia de la West TV sunt chiar penibili! Auzi ce motiv dau ca arate ca sunt post interesant:au semnat cu FIUL lui Geo Saizescu!!! Ei si ?? Si au si birouri intr-o cladire cu 4 etaje!!! UAU!! Si ce culoare este ?
 • Interesant e ca mentioneaza ca dintre toti, nu a avut probleme doar cu Upc. De ce oare?
  Pentru ca cei de acolo sunt de partea abonatilor si vor sa le ofere acces la cat mai multe posturi tv
 • si vor fi obligati sa-l bage in toate localitatile sau doar in vestul tarii? in bucuresti imi va ocupa o frecventa cu acest post local?

Trimite un comentariu