Skip to main content

Licitaţia pentru multiplexurile regionale de televiziune digitală s-a finalizat. 2K Telecom şi-a adjudecat 5 multiplexuri regionale, patru în Capitală și unul la Ploiești

 
Licitaţia pentru multiplexurile regionale de televiziune digitală s-a finalizat. 2K Telecom şi-a adjudecat 5 multiplexuri regionale, patru în Capitală și unul la Ploiești
Televizor

TelevizorComisia de licitaţie din cadrul ANCOM anunţă finalizarea licitației pentru alocarea multiplexelor regionale de televiziune digitală în România, potrivit unui comunicat de presă remis Paginademedia.ro.

Publicitate

2K Telekom, companie controlată de Sebastian Ghiță, se numără printre câștigători, aceasta adjudecându-și cel mai mare număr de multiplexuri - cinci (4 în București și 1 în Ploiești - pentru suma de 52.000 de euro.

Cum s-au distribuit multiplexurile, potrivit ANCOM

  • Compania Regal şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Râmnicu Vâlcea) pentru care va achita suma de 8.010 euro, reprezentând taxă de licență.
  • Cargo Sped a câștigat 1 multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro.
  • 2K Telecom şi-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 în Bucureşti şi unul în Ploieşti) pentru care va achita suma de 52.000 euro.
  • Compania Radio M Plus a obținut 1 multiplex regional (Iaşi), contra unei sume de 10.000 euro.
  • Iar Digital Video Broadcast şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare) pentru care va achita suma de 8.000 euro.

VALABILITATE. Toate licenţele pentru utilizarea multiplexurilor sunt valabile pentru perioada 17.06.2015 – 17.06.2025.

Taxele de licenţă, a căror valoare cumulată se ridică la 86.011 €, urmează a fi achitate către bugetul de stat în termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunțării rezultatelor.

Câștigătorii multiplexurilor regionale vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015, iar până la data de 1 mai 2017, aceștia trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

CONTEXT. Conform Acordului internațional semnat în anul 2006 de România și de alte aproximativ 100 de țări la conferința RRC06 de la Geneva, începând cu data de 17 iunie 2015 staţiile de televiziune analogică terestră nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda de frecvență pe care o utilizează în prezent, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013 pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, alături de alte măsuri privind tranziţia la televiziunea digitală terestră, Guvernul României şi-a asumat termenul de 17 iunie 2015 pentru încetarea tuturor transmisiilor analogice de televiziune terestră.

La data de 10 iunie 2014, s-a finalizat licitația pentru acordarea multiplexurilor digitale naționale în urma căreia au fost alocate trei multiplexuri naționale către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A., compania câştigând multiplexul acordat condiționat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 €, reprezentând taxă de licenţă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Pare ca fiecare a obtinut ce-a dorit. Oricum nu stiu cat de relevante vor fi multiplexurile regionale, sarea si painea vor fi pe cele nationale.
  • Ghita tv a luat 4 mux -uri doar in Bucuresti ... si unul la Ploiesti !!! Restul raman la sertar sa se depuna praful .... pe asa zisele mux-uri Regionale !!! Halal licitatie , halal competitori .... Cablistii jubileaza !!!

Trimite un comentariu