Skip to main content

Un membru CNA reaminteşte legislaţia audiovizuală în contextul ştirilor despre persoanele reţinute

 
adrian sarbu
adrian sarbu

adrian sarbu

Publicitate

Valentin Jucan, membru CNA, reaminteşte televiziunilor legislaţia audiovizuală în ce priveşte imaginile cu persoane publice arestate. Informarea vine ca urmare a numeroaselor prezenţe la DNA sau la Parchet a unor personalităţi precum Adrian Sârbu, Elena Udrea, Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) sau fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

„Relatarea acestor subiecte este parte a principiului fundamental al libertăţii presei, dar este şi o obligaţie pe care o aveţi în vederea informării corecte a publicului. Este posibil ca în perioada următoare, decizii similare ale instituţiilor sistemului judiciar românesc să prezinte un interes ridicat din partea presei audiovizuale. În acest context, pentru a nu vă afla într-o eventuală situaţie de încălcare a legislaţiei audiovizuale, vă reamintesc următoarele prevederi, aplicabile evenimentelor menţionate mai sus”, a menţionat Jucan.

Legea audiovizualului:

Art. 3
(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Codul audiovizualului

ART. 30
Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
ART. 31
În sensul prezentului cod, sunt considerate a fi de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente care influenţează societatea sau o comunitate, în special cu privire la:
a) prevenirea sau probarea săvârşirii unei fapte cu incidenţă penală;
b) protejarea sănătăţii sau siguranţei publice;
c) semnalarea unor afirmaţii înşelătoare sau a unor cazuri de incompetenţă care afectează publicul.

ART. 32

(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.
(2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.
ART. 41
(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.
ART. 42
(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.
(2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat.
(3) Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus