Skip to main content

ActiveWatch: Dl. Ponta dovedește că are o înțelegere greșită privind rolul presei

 
ActiveWatch: Dl. Ponta dovedește că are o înțelegere greșită privind rolul presei
Viata satului Ponta

ActiveWatch a reacționat public după ce premierul Victor Ponta a afirmat pe Facebook că nu mai răspunde întrebărilor venite de la jurnaliști angajați la companii care nu-și plătesc taxele. Ulterior, Ponta le-a spus jurnaliștilor: „Să arătaţi un bon fiscal dacă vreţi să vă răspund la întrebări!”.

„Demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat și activitatea jurnaliștilor”, au declarat reprezentanții ActiveWatch într-un comunicat.

Publicitate

„Dl. Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o intelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică.”, au mai spus reprezentanții ActiveWacth.

„Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode.”

 

Comunicatul integral al ActiveWatch, în continuare:

Premierul Victor Ponta a declarat azi că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnaliști care lucrează la companii ce au datorii la stat. Întrucât declaratia domniei sale conținea și o invitație la exprimarea unor opinii pe marginea acestei decizii, ne permitem să-i răspundem domnului prim-ministru.

Dl. Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o intelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică.

Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode.

Demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat și activitatea jurnaliștilor. Supărarea legitimă a dlui Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor și administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliștilor.

Prin funcția de înalt demnitar al statului român, pri-ministrul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viața comunității. Aceasta presupune, în primul rând, o relație corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnaliști care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. Din funcția pe care o deține, dl. Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor și politicienilor din acestă țară, o țară în care jurnaliștii continuă să fie jigniți, amenințați, hărțuiți de diverși demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declarație, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliștilor, iar declarația sa constituie, chiar și involuntar, un atac la adresa libertății presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnlaiștii și cetățenii, nu patronii de presă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • A dat iar cu mucii in fasole. Obraznic si prost crescut, asa a fost, asa moare. Nu mai e nimic de comentat, bascalia asta de 2 lei nici macar pe tata Leana nu o mai amuza!
  • Nu ar fi mai bine sa nu mai stea firmele alea in insolventa ,pe perioade incredibil de mari ,ci sa intre odata in faliment si sa se faca curatenie pe piata de media?Asa nu ar mai fi nici un insolvabil platit cu punga de politicienii mafioti numai pentru propaganda.

Trimite un comentariu