Skip to main content

Sorina Matei a pierdut un proces cu Dan Voiculescu. Jurnalista: Vorbim de o știre pe care conducerea RTV/Sebastian Ghiță au introdus-o în emisiunea pe care o moderam

 
Sorina Matei a pierdut un proces cu Dan Voiculescu. Jurnalista: Vorbim de o știre pe care conducerea RTV/Sebastian Ghiță au introdus-o în emisiunea pe care o moderam
Sorina Matei

Jurnalista Sorina Matei a pierdut în instanță un proces cu Dan Voiculescu. De la ce a plecat procesul: într-o emisiune la România TV, anumite declarații i-au fost atribuite, în mod eronat, lui Dan Voiculescu.

Publicitate

Tribunalul București a decis pe 12 martie să dea câștig de cauză lui Voiculescu. Decizia însă nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Sorina Matei ar trebui să publice, pe propria cheltuială, textul deciziei în trei ziare – Libertatea, Adevărul și Evenimentul zilei.

De menționat că instanța a admis doar în parte acțiunea lui Voiculescu. Mai precis, Tribunalul a respins cerea fondatorului Antenelor de a primi 250.000 de euro drept prejudiciu de imagine.

CONTEXT. În cadrul emisiunii Edițe specială, realizată de Sorina Matei la data de 2 aprilie 2013, s-a prezentat o discuție dintre Crin Antonescu și Dan Voiculescu, în care acesta din urmă l-ar fi șantajat pe fostul președinte al PNL.

Știrea citită de Sorina Matei, în emisiunea incriminată:

„Dacă nu te lupţi să păstrezi Ministerul Justiţiei, îmi va fi imposibil să-mi conving oamenii să te susţină. Este foarte posibil că vei pierde mult din susţinerea mediatică a Trustului Intact chiar dacă pentru noi nu vei fi un adversar şi nu cred ca iţi foloseşte o asemenea perspectivă dacă mai vrei să ajungi preşedinte al României.

Cedarea asta îţi va provoca probleme mari şi în partid – i-ar fi spus domnul Voiculescu domnului Crin Antonescu – iar noi, chiar dacă nu îţi susţinem adversarii, şi ştii că am interzis prezenţa la Antenă a contestatorilor tăi, nu vom putea să nu mediatizăm pe post anumite tulburări din PNL”,

„Practic este un şantaj cu susţinerea mediatică a Trustului Intact” şi „Cum l-a şantajat Voiculescu pe Crin”, se numără printre declarațiile prezentate de jurnalistă.

Sorina Matei: știrea a fost introdusă pe post de conducerea RTV/Sebastian Ghiță

Sorina Matei a explicat într-o postare pe blog că respectiva știre a fost introdusă pe post de conducerea RTV/ Sebastian Ghiță. Ea a menționat că va contesta decizia Tribunalului.

Totodată, jurnalista spune că, după ce a fost acționată în judecată, a avut un schimb de mesaje SMS cu Sebastian Ghiță, în care patronul România TV a asigurat-o că stația va suporta orice daune în acest caz și că aces lucru va fi menționat clar printr-un document.

Vorbim despre o știre pe care conducerea RTV/Sebastian Ghiță au introdus-o, în regim de breaking news, în emisiunea pe care o moderam la România TV. Știrea era despre Dan Voiculescu și o discuție pe care ar fi avut-o cu Crin Antonescu, în perioada scandalului numirii procurorilor, despre Ministerul Justiției. Atunci, în Aprilie 2013, erau binecunoscute lupta și atacurile furibunde între oligarhii Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu”, a explicat Sorina Matei.

Dan Voiculescu a notificat RTV și mai apoi a dat în judecată postul de știri și pe Sorina Matei. „Eu n-am știut nimic despre notificare, am aflat, în concret, despre ce este vorba în acest proces, într-o discuție cu conducerea RTV, la sfârșitul lunii Noiembrie 2013, cu câteva zile înainte să demisonez de la RTV, situație care s-a petrecut pe 1 Decembrie 2013”, a explicat jurnalista.

„După mai bine de două luni de la demisie, în Februarie 2014, am aflat dintr-o comunicare a instanței sosită acasă- pentru că pe cele trimise la RTV nu le-am primit niciodată- că, fix la 4 zile de la anunțul public al demisiei mele, Dan Voiculescu a retras în mod inexplicabil procesul împotriva RTV și a îndreptat tot procesul împotriva mea”, a scris ea.

„Am decis să fac apel și să mă judec mai departe în Justiție cu ambii oligarhi, în același proces chiar dacă nu le convine deloc- caz unic pentru un jurnalist- respectiv cu Dan Voiculescu (condamnat la 10 ani de pușcărie) și Sebastian Ghiță ( urmărit penal pentru sprijinirea de grup infracțional organizat, sub control judiciar) până când se va afla adevărul”, a mai precizat Sorina Matei.

Decizia integrală a Tribunalului București, în continuare:

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Dan Voiculescu în contradictoriu cu pârâta Sorina Matei.

Constată caracterul ilicit al faptelor imputate pârâtei, care a susţinut că reclamantul ar fi afirmat „Dacă nu te lupţi să păstrezi Ministerul Justiţiei, îmi va fi imposibil să-mi conving oamenii să te susţină. Este foarte posibil că vei pierde mult din susţinerea mediatică a Trustului Intact chiar dacă pentru noi nu vei fi un adversar şi nu cred ca iţi foloseşte o asemenea perspectivă dacă mai vrei să ajungi preşedinte al României. Cedarea asta îţi va provoca probleme mari şi în partid – i-ar fi spus domnul Voiculescu domnului Crin Antonescu – iar noi, chiar dacă nu îţi susţinem adversarii, şi ştii că am interzis prezenţa la Antenă a contestatorilor tăi, nu vom putea să nu mediatizăm pe post anumite tulburări din PNL”, „Practic este un şantaj cu susţinerea mediatică a Trustului Intact” şi „Cum l-a şantajat Voiculescu pe Crin”, în cadrul emisiunii Ediţie specială difuzată pe postul de televiziune România TV, în data de 2.04.2013. Respinge ca neîntemeiate capetele de cerere referitoare la obligarea pârâtei Sorina Matei la plata sumei de 250 000 Euro pentru prejudiciile aduse imaginii, onoarei, reputaţiei şi prestigiului reclamantului Dan Voiculescu, precum şi la obligarea pârâtei la difuzarea dispozitivului hotărârii pe postul de televiziune România TV.

Obligă pârâta la publicarea, pe proprie cheltuială, a dispozitivului prezentei hotărâri, în trei ziare de circulaţie naţională, respectiv Evenimentul Zilei, Libertatea şi Adevărul, după rămânerea definitivă a acesteia.

Respinge ca neîntemeiată cererea de publicare a hotărârii judecătoreşti în integralitate. Respinge cererea de chemare în garanţie formulată de pârâta Sorina Matei, în contradictoriu cu chemaţii în garanţie SC Ridzone Computers SRL, Popa Cătălin, Moisoiu Bogdan şi Ghiţă Sebastian, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu