Skip to main content

STUDIU. Doar 28% dintre români consideră că presa acționează independent

 
STUDIU. Doar 28% dintre români consideră că presa acționează independent
Televizor

Televizor
Românii nu se consideră bine informați de către politicieni și nici că media ar fi independente. Datele au fost relevate de un studiu comandat de organizația Konrad Adenauer Stiftung (KAS). Potrivit sondajului, doar 7% dintre români se consideră bine informați de către politicieni și doar 28% consideră că mass media sunt independente.

Publicitate

Politicianul cu cele mai multe apariții în mass media este premierul Victor Ponta, urmat de fostul președinte Traian Băsescu. Noul președinte, Klaus Iohannis, este cel de-al treilea în topul frecvenței aparițiilor în presă în 2014, mai arată studiul.

Christian Spahr, directorul Programului de media pentru Europa de sud-est al KAS, a subliniat: “În zilele noastre, comunicarea politică este mult mai mult decât propagandă. Cetățenii așteaptă să fie priviți ca niște parteneri serioși de dialog. De aceea, Konrad Adenauer Stiftung va continua să susțină comunicarea politică bazată pe transparență și interese comune”.

Din concluziile studiului: 

- O vastă majoritate a publicului românesc se consideră insuficient informată în ceea ce privește deciziile politice. Numai 7% dintre români apreciază prestația de comunicare a politicienilor, în timp ce 72% o critică.

- Și mass media sunt privite la fel de critic: doar 28% dintre români consideră că presa acționează independent. Circa 43% dintre subiecți neagă că ar exista jurnalism liber în România, în timp ce o mare parte rămân indeciși în această privință. "Imaginea sectorului mass media s-a îmbunătățit foarte puțin", spune Christian Spahr. "Dacă mediile tradiționale vor să rămână lideri de opinie, ar trebui să se concentreze mai mult pe standarde profesionale ridicate".

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu