Skip to main content

CNA respinge proiectul de lege care ar fi permis demiterea membrilor pentru „încălcarea atribuțiilor de serviciu”. Membru: „Rezidurile de la OTV vor să închidă CNA-ul”

 

Consiliul Național al Audiovizualului a respins propunerea Guverului de a modifica Legea Audiovizualului astfel încât membrii instituției să poată fi demiși în cazul „încălcării atribuțiilor de serviciu”.

Proiectul de modificare a fost inițiat de deputații Daniel Fenechiu (fost PP-DD), Liliana Mincă (fostă PP-DD), Ștefan Burlacu, Ștefan Dalcă și Cristinel Marian și propune demiterea membrilor CNA pentru nerespectarea sau încălcarea atribuțiilor de serviciu, precum și suspendarea din funcție a membrilor urmăriți penal.

Publicitate

În forma actuală a legii, membrii CNA pot fi demiși în două situații: atunci când nu-și exercită funcția timp de șase luni sau în cazul unei condamnări finale definitive.

Membrii CNA au respins în unanimitate proiectul. Mai exact, cei opt membri prezenți în ședința de astăzi au votat „împotrivă”: Valentin Jucan, Loran Turoș, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorin Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

De menționat că poziția CNA este doar consultativă.

Radu Herjeu, membru CNA – „Înțeleg că dacă încălcăm repetat atribuțiile de serviciu suntem demiși, repetat de două ori, de trei ori, de 24 de ori, de 55 de ori. Cine stabilește de câte ori  și ce atribuții de serviciu am încălcat? Se strânge de fiecare dată Comisia de Cultură din parlament și să supună la vot dacă X-ulescu a încălcat atribuțiile de serviciu și de câte ori? În cazul în care începe urmărirea penală, se suspendă membrul respectiv. Urmărirea penală durează vreo doi ani și jumătate. După șase luni membrul respectiv își pierde fotoliul pentru că așa spune legea că în șase luni de inactivitate își pierde postul. După doi ani și jumătate DNA-ul da un NUP și ce se întâmplă cu omul respectiv? Mie ambele propuneri mi se pare scoase din buzunar și doar așa că acum dă bine la public să zicem ceva de membrii CNA care nu au ce căuta acolo. Eu aș fi vrut niște lămuriri în această privință.”

Lorand Turoș, membru CNA: „Dacă dorim să dispară total independența acestei instituții, atunci da, ei pot vota acesta acest text. La articolul 2, se încalcă un principiu fundamental, prezumția nevinovăției. Nu există niciun precedent. Nimeni nu-și pierde nicio funcție, nici măcar parlamentarii, doar pentru că sunt urmăriți penal.

Viorel Vasile-Buda, membru CNA – „Știu de la Newton că orice acțiune are o reacțiune. Dumneavoastră (Dorina Rusu - n.r.) și domul Herjeu nu ați fost aici când am închis OTV-ul. Acum rezidurile de la OTV vor să închidă CNA-ul.”

Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA: „Cred că preluând argumentele prezentate de colegii noștri, putem să transmitem Guvernului că nu este o inițiativă de susținut. Eu propun să respingem această propunere.

Cum arată proiectul de modificare a art 13 din Legea Audiovizualului care se referă la demiterea membrilor CNA: 

Art1: La art 13 alin 1 se adaugă o ouă literă, b1 cu următorul conținut:

În cazul nerespectării/ încălcării repetate a atribuțiilor de serviciu așa cum sunt acestea prevăzute la art 17.

Art 2: La art 13 se adaugă un nou alineat cu următorul conținut: În cazul începerii urmăririi penale și/sau trimiterii în judecată a unui membru al Consiliului, acesta este suspect de drept, după caz, fie până la terminarea urmăririi penale - în  situația în care aceasta se finalizează cu o soluție de netrimitere în judecată, fie până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitve - în situația trimiterii în judecată.

Art 13 alin 2 se completează și va avea următorul conținut: „În scopul aplicării prevederilor alin 1 și 1 cu 1 Consiliul sesizează Parlamentul.”

Guvernul României - Departamentul pentru Relația cu Parlamentul - propunere legislativă de modificare a art.13 din Legea audiovizualului cu pdv de la Compartimentul Reglementări

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu