Skip to main content

DNA extinde din nou urmărirea penală pentru şefa CNA după ce televiziunile au venit cu noi probe

 
laura georgescu
laura georgescu

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat astăzi că extinde urmărirea penală a Laurei Georgescu, preşedintele CNA, după ce mai multe televiziuni au venit cu informaţii suplimentare legate de suspiciunea existenţei unor sesizări false.

Publicitate

Şefa CNA este cercetată „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată (câte 3 acte materiale)”, potrivit comunicatului DNA.

„În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării”, mai arată DNA.

O parte dintre posturile vizate de şefa CNA au venit cu date suplimentare „utile” pentru ancheta procurorilor DNA. „Printre datele comunicate de operatorii TV, au fost identificate noi sesizări care conţineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura şi care au avut ca rezultat sancţionarea cu amendă”, arată DNA.

Din comunicatul DNA:

În calitatea sa de preşedinte al CNA, Laura Georgescu a instigat în perioada 2013 - 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea posturilor de televiziune respective.

Preşedinta CNA Laura Georgescu, posibil urmărind diferite interese de natură personală sau capacitată de entităţi juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce deţin diferite funcţii publice, a impus mai multor funcţionari din cadrul C.N.A., să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancţionarea cu amendă a unui număr de 7 posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sancţionate de mai multe ori.

În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării. În conţinutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile pe care a considerat preşedinta CNA, Laura Georgescu că ar fi suficiente pentru a putea susţine ulterior sancţionarea respectivului post, chiar dacă în unele situaţii faptele erau mai vechi şi ar fi putut fi prescrise (se aplică termenul general de prescripţie în materie contravenţională – 6 luni).

Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate şi înregistrate ca şi cum ar fi fost preluate de pe email-ul instituţiei, deşi acestea, în mod evident nu erau transmise pe email, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparenţa de legalitate a acestor sesizări.

Un alt aspect, rezultat în timpul urmăririi penale, este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor şi al înregistrării, este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului. În aceste condiţii este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancţionabil şi se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijenţă nu se modifica ora şi rămânea menţionată ora redactării care, aşa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program.

După extinderea anterioara urmăririi penale (aspecte mediatizate la 2 aprilie 2015), a continuat efectuarea cercetărilor. În acest context, o parte din operatorii TV sancţionaţi cu amendă ca urmare a demersurilor efectuate de preşedinta CNA, suspecta Georgescu Laura, în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchetei.

Printre datele comunicate de operatorii TV, au fost identificate noi sesizări care conţineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura şi care au avut ca rezultat sancţionarea cu amendă.
În final, luand în considerare şi infracţiunile/starea de fapt mediatizate prin comunicatul 662 din 2 aprilie 2015 şi cele prezente, în sarcina suspectei Georgescu Laura, săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu (20 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale) – cu referire la sesizările falsificate care au stat la baza sancţionării cu amendă a 7 posturi TV.

Suspectei Georgescu Laura-Corina i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi noile acuzaţii, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus