Skip to main content

Pro TV s-a transformat din Societate pe Acțiuni în SRL. Motivele "țin de administrarea internă"

 

Pro TV aleksandras-cesnavicius
Aleksandras Cesnavicius are mandat de administrator până în martie 2019

Publicitate

Compania Pro TV și-a schimbat forma de organizare. Astfel, Pro TV nu mai este Societate pe Acțiuni (SA), ci SRL - Societate cu Răspundere Limitată.

Între cele două forme de organizare sunt câteva diferențe, care țin printre altele, de capitalul social minim sau de procedura de luare a deciziilor în companie.

Motivele țin de "administrarea internă", au explicat oficialii Pro TV pentru Paginademedia.ro:

„PRO TV si-a schimbat forma juridica din societate pe actiuni (S.A.) in societate cu raspundere limitata (S.R.L.) datorita unor motive ce țin de administrarea internă. Autoritățile și partenerii de afaceri au fost informați de această schimbare, care nu afectează în niciun fel relațiile contractuale sau activitatea organizației."

În urma transformării din SA în SRL, CME Media Enterprises B.V. deține 99.999997%.

Administratorul Pro TV SRL este Alexandras Cesnavicius, totodată directorul companiei, cu mandat până în martie 2019.

Ce diferențe sunt între un SA și un SRL?

Diferențele dintre o Societate de Acțiuni și un SRL țin, printre altele de capitalul social, forma de proprietate sau de modul de luare a deciziilor.

Câteva diferențe, via Adevărul:

Capital social minim:

 • suma necesară pentru înfiinţarea companiei, respectiv 200 de lei în cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) şi de 90.000 de lei în cazul unei societăţi pe acţiuni (SA) sau echivalentul în lei a 25.000 de euro

Părți sociale vs. acțiuni:

 • în cadrul unui SA, proprietarii se numesc acţionari şi deţin acţiuni, în vreme ce în cazul unui SRL aceştia sunt asociaţi şi controlează părţi sociale.

Organizare și decizii:

 • deciziile privind dezvoltarea şi activitatea unui SRL trebuie luate prin unanimitate, astfel că orice asociat poate bloca activitatea firmei. În cazul unei companii pe acţiuni, deciziile se iau prin majoritate.
 • Asociaţii dintr-un SRL pot fi excluşi din societate conform legii 31, pe când un acţionar nu poate fi exclus din companie decât dacă nu a făcut vărsămintele către societate.
 • numărul acţionarilor dintr-o SA nu poate fi mai mic decât doi. În cazul în care societatea are mai putin de doi acţionari pe o perioadă mai lungă de nouă luni, orice persoană interesată poate solicita instanţei dizolvarea societăţii.
 • În cadrul unui SRL numărul de asociaţi poate ajunge la 50
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Se pregateste o mare vanzare :D
  Un S.R.L. se vinde in 2 timpi si maxim 3 miscari sau 10 minute, la Registrul Comertului. Cesionare si "aurevoir". La S.A. e pe baza de ''adunarea actionarilor'' si ''listarea la bursa', asadar ceva mai complicat.
  Cheers.
 • Raspunderea administratorilor nu ese legata de forma de organizarea a societatii (SRL/SA). Insolventa se declara la fel, indiferent de forma de organizare. Nici la SA administratorii/actionarii nu raspund cu averea personala doar pentru ca este societate pe actiuni si nu SRL
  Insa un SRL este mai flexibil decat un SA, mai putina birocratie legala, orice schimbare este mult mai simpla decat in cazul unui SA.
 • Se pregateste o insolventa, caz in care asociatii si/sau administratorul, spre deosebire de S.A., nu pot fi eventual trasi la raspundere cu patrimoniul personal decat extrem de greu!

Trimite un comentariu