Skip to main content

Raport Freedom House: România, locul 84 în topul libertății presei

 
Raport Freedom House: România, locul 84 în topul libertății presei
freeex

România se numără printre țările cu presă parțial liberă și ocupă poziția 84 din 199 de țări și teritorii cuprinse în raportul privind libertatea presei la nivel mondial în 2014 realizat organizația Freedom House.

Publicitate

România este la egalitate cu Republica Dominicană, numărându-se printre țările cu presă parțial liberă, scrie Agerpres.

În Europa, România se situează la coada clasamentului — poziția 36 din 42 (la fel ca în raportul de anul trecut), urmată doar de Albania, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Macedonia și Turcia, în aceasta din urmă presa fiind privată complet de libertate. Comparativ, Croația și Serbia ocupă locul 34, Bulgaria — 32, Ungaria — 31, Italia — 30, toate fiind țări în care presa este considerată de asemenea doar parțial liberă.

Țările cel mai bine cotate în privința libertății presei la nivel mondial sunt Norvegia și Suedia, la egalitate pe prima poziție, urmate de Belgia, Finlanda, Olanda, Danemarca și Luxemburg, clasamentul primelor zece fiind completat cu Andorra, Elveția și Liechtenstein. SUA ocupă poziția 31, la egalitate cu Australia, Austria și Belize, Germania — 22, Marea Britanie — 38, Polonia — 47, Spania — 52, Italia — 64, Rusia — 180. Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Turkmenistan, Uzbekistan și Coreea de Nord.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Freedom House a mai dezvăluit că 'jurnaliștii s-au confruntat în 2014 cu o intensificare a presiunilor venite din toate părțile'.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu