Skip to main content

VIDEO. B1 a încercat să justifice de ce a vorbit prea mult despre cazul Zăvoranu. Cristian Diaconescu a părăsit emisiunea lui Striblea când s-a discutat subiectul

 
VIDEO. B1 a încercat să justifice de ce a vorbit prea mult despre cazul Zăvoranu. Cristian Diaconescu a părăsit emisiunea lui Striblea când s-a discutat subiectul
B1 TV

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a părăsit emisiunea lui Cătălin Striblea de la B1 TV după ce aproape o oră a asistat la discuții despre Oana Zăvoranu și modul în care televiziunile au reflectat ultimele evenimente din viața acesteia.

Publicitate

Una din justificările lui Striblea: "Nu știu de ce suntem atât de des certați fix pe chestiunea asta, că oamenii încearcă să trăiască din piață, să facă audiență. Asta cere piața. O vrea pe Oana Zăvoranu, a primit Oana Zăvoranu pe toate canalele."

Emisiunea Ultimul cuvânt de ieri la B1 TV a început cu un material despre Zăvoranu în care realizatorii au încercat să se justifice pentru alegerile editoriale din ultima perioadă. „Despre cazul Zăvoranu, fără ipocrizie”, a titrat postul pe burtieră.

Explicațiile B1 TV au venit chiar în ziua în care CNA a anunțat că va lua la analizat toate posturile TV care au difuzat, pe larg, imagini de la înmormântarea Mărioarei Zăvoranu. "A fost un spectacol grotesc", a caracterizat un membru CNA mediatizarea excesivă a cazului.

„O să vă invit la un exercițiu în care să lăsați ipocrizia de-o parte. Eu, cel puțin, asta îmi propun să fac. În această seară o să vorbim despre un fenomen care a apărut în România, dar un fenomen care are strictă legătură cu meseria mea. Are legătură cu modul în care afacerea de aici merge mai departe. Nu numai afacerea de aici ci și a altora din televiziune”, și-a început Striblea pledoaria.

„Multe televiziuni sunt finanțate neclar, este o problemă uriașă în această țară. Dați-mi voie ca măcar o dată să-mi apăr afacerea. Lucrez și pentru dumneavoastră, dar lucrez și pentru acest post de televiziune pentru zecile dintre colegii mei și am voie în această seară să vorbesc în numele lor. Ne trageți mult la răspundere, dar în același timp mulți dintre dumneavoastră se uită. Care e calea dreaptă pe care trebuie să o urmez eu în această chestiune? Am sau nu am voie să vorbesc despre Oana Zăvoranu și toate tarele și cumva acest caz scoate la iveală atât de multe slăbiciuni în societatea noastră”, a mai spus jurnalistul.

După monologul de început al lui Striblea, au urmat și imagini cu ce s-a întâmplat pe TV în ultimele zile, iar o voce din off încerca să explice cum a devenit Oana Zăvoranu „fenomen social”. Aceeași voce a vorbit în reportajul de câteva minute și despre ipocrizia CNA, care „nu reușesc de ani buni să stopeze fenomenele de derapaj de pe televizoarele românești.”

„Audiențele aprițiilor Oanei Zăvoranu au confirmat alegerea televiziunilor. Pentru prima dată în existența ei, televiziunea care a avut exclusivitatea imaginilor a ajuns pe locul al patrulea în topul audiențelor naționale”, a mai spus aceeași voce când pe ecran rulau imagini cu Oana Zăvoranu și mulțimea din fața cimitirului Eternitatea. Nu a menționat și numele postului: Antena Stars.

TABLOU SUMBRU. „Televiziunile sunt obligate să trăiască într-o piață prăbușită, iar cei mai mulți lideri de opinie le acuză că sunt finanțate neclar și netransparent, iar în momentul în care un membru CNA propune ca o cotă de 5% din încasările cabliștilor să fie date televiziunilor pentru supraviețuire, propunerea este criticată invocându-se regulile pieței, iar piața a vorbit: în aceste zile o vrea pe Oana Zăvoranu”, se mai apără reprezentanții postului.

Cristian Diaconescu s-a ridicat și a plecat

După discuțiile ample din studio dintre Stiblea și invitații săi, Radu Buzăianu, Mihai Daraban (președintele Camerei de Comerț) și senatorul Tudor Barbu (fost jurnalist la OTV), politicianul Cristian Diaconescu, invitat și el, i-a spus realizatorului că ar fi vrut să plece din emisiune. „Dl Striblea, sincer să vă spun, am vrut să mă ridic să plec. Domeniul meu de expertiză e ăla mic și amărît, total departe de domeniul dumneavoastră”, i-a spus politicianul jurnalistului de la B1 TV.

Diaconescu a mai rezistat la încă o jumătate de oră de discuții pe acest subiect, după care a decis să părăsească studioul chiar în momentul când emisiunea era în direct.

„Aș avea o respectuoasă rugăminte. Dacă vreți să discutați despre profilul meu, despre eventualele mele opțiuni politice, o facem separat. În acest gen de context chiar nu mă simt extrem de confortabil. (...) Concentrați-vă pe această temă și, cu tot respectul, te rog să nu mi-o iei în nume de rău dă-mi voie să mă retrag”, le-a spus Cristian Diaconescu cu puțin timp înainte ca Striblea să treacă la „subiecte serioase”.

După o oră în care a suportat absent subiectul Zăvoranu, Cristian Diaconescu s-a ridicat de pe scaun, în direct și a plecat din emisiunea de la B1 TV.

https://youtu.be/ZEe1RQtshKM

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • urmăresc selectiv emisiunea lui Striblea (asta de cînd joacă la B1, că RTV nu este în grila favoritelor mele).
  secvenţa cu plecarea lui Diaconescu n-am mai prins-o pentru că am părăsit eu vizionarea cu mult înainte, nu era pentru mine aşa cum n-am priceput prezenţa lui Diaconescu acolo.
  după introducerea lui Striblea mi s-a făcut silă, mi-am amintit de:
  http://prisacariu.ro/2015/04/09/motto-ul-lui-striblea-mult-e-dulce-si-frumoasa-limba-ce-o-dam/
  şi ... pa!
  sper ca postul să ia măcar vreo sută de mii amendă :(
 • Nici n-am citit ce era scris, nici nu ma intereseaza, decat titlul a fost citit! :)
  Deci, B1 se justifica sa scape de amenda CNA care este in curs de "stabilire" pentru televiziunile care au "promovat-o" intens pe Zavo.

  B1 vrea sa scape, stiind ca o amenda pentru ei ar fi salariul taiat 3/4-6 luni

Trimite un comentariu