Skip to main content

România TV, explicație cinică a excesului din cazul Zăvoranu: "văzând că ai făcut rating și că ai încasat mai mulți bani din publicitate, mergi și faci și a doua zi"

 
România TV, explicație cinică a excesului din cazul Zăvoranu: "văzând că ai făcut rating și că ai încasat mai mulți bani din publicitate, mergi și faci și a doua zi"
Zavoranu

Cazul  înmormântării Mărioarei Zăvoranu s-a lăsat cu amenzi usturătoare (65.000 de lei în total), însă posturile TV au încercat să justifice, în fața CNA, de ce au exagerat cu subiectul. Concluzia: așa faci rating! România TV a adus subiectul ratingului și a relației cu publicitatea, pentru B1 cazul "a fost un experiment" (tot pentru rating, evident), iar Antena a vorbit de "libertatea de opinie" și de faptul că "trebuie să existe o ofertă liberă așa cum este și cererea".

Publicitate

Subiectul a fost dezbătut în trei ședințe CNA, ocazii cu care reprezenții posturilor au dat explicații. S-a detașat argumentația cinică făcută de Roxana Niculescu, cea care reprezintă postul România TV, pe care Paginademedia.ro o prezintă în continuare, alături de justificările celorlalte stații.

Înainte, o scurtă trecere în revistă a amenzilor luate de televiuni pentru acest caz: Consiliul Național al Audiovizualului a decis să dea amenzi totale de 65.000 de lei pentru posturile care au difuzat știri și dezbateri în cazul Zăvoranu. Kanal D a primit cea mai mare sancțiune, de 20.000 de lei, în timp ce Antena Stars, televiziunea care a deținut drepturile de difuzare pentru înmormântarea mamei Oanei Zăvoranu, a fost amendată cu 15.000 de lei. B1 TV, România TV și Antena 1 au primit fiecare 10.000 de lei amendă.

Roxana Niculescu, România TV: "Ar fi bine să vă uitați și pe audiențele care au fost făcute în acea perioadă"

"Ratingul oferă explicația", a spus în fața CNA Roxana Nicolescu, director de programe România TV, într-una din ședințele în care s-a analizat cazul. Rating=bani=finanțare. "Nu s-a inventat finanțatorul-minune care să vină să asigure lună de lună salariile unor oameni."

Roxana Niculescu:

„Ar fi bine să vă uitați și pe audiențele care au fost făcute în acea perioadă și din acel moment avem explicația care este gustul publicului și ce așteaptă publicul de la noi. Normal că văzând că ai făcut rating și că ai încasat mai mulți bani din publicitate, mergi și faci și a doua zi. Din 2008 încoace în televiziunea auziți numai despre oameni disponibilizați, tăieri de salarii și lucruri de acest gen. Nu s-a inventat finanțatorul-minune care să vină să asigure lună de lună salariile unor oameni.

Se vor potoli televiziunile?

"Ok, se va mai lua o amendă, dar să știți că asta nu înseamnă o însănătoșire pe care v-o doriți și ne-o dorim audiovizualului. Vor însemna televiziuni închise, radiouri închise, mai mulți șomeri, taxe neplătite și lucruri de acest gen. Finanțatorul-minune sau profitul maxim nu există. Aceasta este explicația luptei pentru rating”, a spus ea către CNA.

România TV a luat o amendă de 10.000 de lei pentru cazul Zăvoranu.

Rareș Anița, director de programe B1 TV: "A fost un experiment editorial"

Argumentul B1 TV a ținut tot de rating, însă cazul Zăvoranu "a fost un experiment editorial". Cel puțin așa a justificat Rareș Anița, director de programe al stației. Datele, a spus el, arată că în acel weekend subiectul a fost mult peste celelalte teme de pe post.

Rareș Anița:

„În momentul în care Vadim a avut acele derapaje, în ambele situații pe care le-am văzut moderatorul a intervenit și derapajele nu s-au mai repetat. Nu exista un motiv să-l scoată sau să-l oprească. ”(...) „Aș vrea să vă spun ce subiecte a mai avut B1 în weekendul în care a fost difuzat subiectul Zăvoranu. Pentru noi, recunosc, nu e genul de subiect pe care să-l abordeze B1 în mod frecvent, a fost un experiment editorial.

Noi, în acel weekend, pe lângă subiectul Zăvorau, am avut și următoarele subiecte: dezbatere pe cardul de sănătate cu ministrul Bănicioiu, pe subiectul prețuri cu șeful Consiliului Concurenței, pe subiectul spiritul civic al românilor, pe subiectul femeile, victime ale violenței domestice. Toate aceste subiecte au fost dezbătute în același weekend. Audiența a fost de patru ori mai mare pe subiectul Zăvoranu decât pe aceste subiecte care în mode teoretic pot fi considerate de interes public".

Amenda B1: tot 10.000 de lei.

Avocatul Intact: "trebuie să existe o ofertă liberă așa cum este și cererea"

Reprezentantul Antenelor nu a mers pe argumentul ratingului, ci a pledat în favoarea "libertății de opinie".

Daniel Ionașcu, reprezentantul Antenei Group:

„Cel mai mare păcat pe care îl poate face o instituție din România în ceea ce privește reglementarea audiovizualului ar fi îngrădirea libertății producției audiovizuale, iar pe de altă parte a libertății de opinie în ceea ce privește telespectatorul. În mod evident atunci când ești factor de decizie ai tendința să judeci potrivit conceptului tău personal. (...)

În mod evident trebuie să existe o ofertă liberă așa cum este și cererea. În contextul în care se vorbește despre o înmormântare, ea nefiind firească a se da pe un post de televiziunea este deja o imixtiune în ceea ce înseamnă realitatea vieții, ceea ce este nepermis. În altă ordine de idei, atunci când ești în direct există posibilitatea să existe derapaje mai ales de la oameni care au o anumită cotă de derapare”

Tot avocatul Antenei Group, într-o discuție purtată în ședința de joia trecută a CNA, i-a spus lui Radu Herjeu, membru CNA și fost om de televiziune, că dacă ar fi fost angajat al Antenei Stars ar fi prezentat cu siguranță informații despre cazul Zăvoranu.

„Dacă domnia sa (Radu Herjeu - n.r.) ar fi fost prezentator la Antena Stars atunci, vă asigur că prezenta înmormântarea Marioarei Zăvoranu”, a ținut să sublinieze Ionașcu. Aceste afrimații făcute în ședința de joia trecută l-au enervat pe Radu Herjeu.

„Vreau să știu dacă ați primit comandă să mă atacați sau e din propria dumneavoastră inițiativă, ca să știu pe cine dau în judecată”, a reacționat atunci Herjeu. „Poate nu știți și din instituția pe care o reprezentați am plecat pentru că nu am vrut să fac ceea ce începea să se facă atunci. Din ultimul loc de muncă am plecat pentru că nu am vrut să fac aceste lucruri. Mie mi se pare meschină și penibilă încercarea dumneavoastră de a mă enerva în timpul unei ședințe”, a mai spus Herjeu.

Antenele au cumulat două amenzi: 20.000 de lei pentru Antena Stars, care a cumpărat drepturile de difuzare pe înmormântare și 10.000 de lei pentru Antena 1.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Si credeti ca le pasa de aceste amenzi? Poate celor de la B1, RomaniaTV - da, ei stau prost cu audienta

    Dar Antenele si Kanal D chiar ca nu le prea "pasa", ei au castigat de vreo 5 ori mai mult, de exemplu Kanal D sa zicem ca a facut 60.000 lei, intr-un fel ii doare ca pierd 20.000 lei, dar daca nu riscau, nu castigau:))

    Mai pe scurt: "Facem audienta mare, castigam mult, dar trebuie sa pierdem putinul din castig, deoarece fara pierderea din castig nu castigam"

Trimite un comentariu