Skip to main content

Victor Ponta împarte membrii CNA între „ai noștri” și „toți ceilalți”. Legea spune însă că membrii „nu reprezintă autoritatea care i-a propus”

 
Victor Ponta împarte membrii CNA între „ai noștri” și „toți ceilalți”. Legea spune însă că membrii „nu reprezintă autoritatea care i-a propus”
Conferinta de presa organizata la finalul unei intrevederi premierul Victor Ponta si ministrului Agriculturii, Daniel Constantin cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, in Bucuresti,

AI NOȘTRI ȘI AI LOR. Consiliul Național al Audiovizualului, for în care, teoretic, potrivit legii, membrii sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus, a fost "împărțit" de premierul Victor Ponta în două tabere: "ai noștri" și "toți ceilalți". Declarația premierului a venit ca o explicație pentru faptul că n-ar fi o idee foarte bună ca Parlamentul să aibă dreptul de a demite membrii CNA.

Publicitate

Ar apărea un dezechilibru între "ai noștri" și "toți ceilalți", potrivit premierului. Ideea ca Parlamentul să demită membrii CNA este un greșită, deoarece în felul acesta odată cu schimbarea majorității, se pot schimba și oamenii.

„Acum avem noi majoritate, îi scoatem pe cei care nu sunt ai noștri, după aceea vine altă majoritate, îi scoate pe toți ceilalți, ceea ce ar fi foarte rău. Ideea ar fi ca totuși CNA-ul să funcționeze stabil pe durata mandatelor indiferent de schimbările de majorități parlamentare. Dacă e problema doar a funcției de președinte, repet, din discuția pe care am avut-o cu membrii comisiilor de specialitate, cred că modelul CSM-ului este un model funcțional și foarte bun”, a explicat Victor Ponta.

De menționat că, potrivit Legii Audiovizualului, „Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus.”

Premierul Victor Ponta a mai declarat astăzi jurnaliștilor că cea mai bună soluție pentru CNA ar fi să fie aplicat modelul conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, unde președintele are mandat de un an și al cărui mandat nu poate fi reînnoit.

„Din punctul meu de vedere, am vorbit și cu colegii mei de la Senat și de la Cameră, cred că soluția cea mai bună este cea care se aplică la Consiliul Superior al Magistraturii, și anume, din rândul membrilor CNA, președinte maximum un an, cu mandat care nu poate fi reînnoit. E un sistem care funcționează la CSM și nu mai lasă loc de discuții”, a spus Victor Ponta.

CONTEXT. În ultimele luni au apărut două inițiative legislative de modificare a articolului din Legea Audiovizualului care prevede demiterea membrilor CNA.

Mai exact, o primă inițiativă, avizată favorabil de majoritatea membrilor CNA, spunea că președintele poate fi demis dacă este respins raportul de activitate al instituției (proiect care a fost respins astăzi de Camera Deputaților). Un al doilea proiect, care a primit aviz negativ din partea membrilor CNA, spunea, printre altele, că membrii urmăriți penal sunt suspendați din funcție.

În forma actuală a legii, membrii CNA pot fi demiși în două situații: atunci când nu-și exercită funcția timp de șase luni sau în cazul unei condamnări finale definitive.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu