Skip to main content

ANALIZĂ RL. Cum ajută statul presa în țările Europei: suținerea este indirectă, nu prin alocarea de bani către posturile TV. Statul sprijină rolul presei, nu operatorii economici. Ce soluții sunt afară

 
ANALIZĂ RL. Cum ajută statul presa în țările Europei: suținerea este indirectă, nu prin alocarea de bani către posturile TV. Statul sprijină rolul presei, nu operatorii economici. Ce soluții sunt afară
Ziare noi

Statele care susțin funcționarea unei prese solide o fac indirect, de obicei prin taxe mai mici, și nu prin alocarea directă a unor sume, variantă pe care Guvernul Ponta a decretat-o pentru posturile TV. Esta una din concluziile unei material realizat de cotidianul România Liberă, bazat pe studii din mai multe țări europene.

Publicitate

Două concluzii generale:

- motivul pentru statul susține mass-media este rolul important al presei în jocul democratic și nu “stimularea operatorilor economici”

- presa este susținută indirect, în general prin taxe mai mici sau TVA zero

Care este rezultatul analizei făcute de România liberă?

În primul rând, există o diferență esențială între modul în care Guvernul român vede ajutorarea presei și cum se pune problema în vest:

În România: Obiectivul schemei de ajutor constă în stimularea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc și difuzează emisiuni informative, culturale și educative de interes public.

În Vest: Țări precum Franța, Germania, Finlanda sau Marea Britanie derulează programe de finanțare a ziarelor și televiziunilor private încă din secolul 19. Scopul: menținerea vie a dezbaterii publice și informarea corectă a cetățenilor, elemente vitale pentru o democrație.

Potrivit ordonanței guvernului Ponta, între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2016, bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia.

Soluții alese în alte țări:

- taxă pe valoarea adăugată redusă la vânzările de ziare și reviste. În Belgia, Danemarca, Norvegia și Marea Britanie aceste vânzări sunt scutite total de TVA
- dacă TVA normală din Austria este de 20%, pentru vânzările ziarelor TVA este redusă la jumătate
- În Franța, TVA obișnuită este de 19,6%, dar cel pentru ziare este de doar 2,1%.
- 7% este taxa pe valoarea adăugată în Germania pentru produsele media, deși TVA generală este de 19%
- Elveția are TVA generală de 8%, iar cea pentru presă este de 2,5%

Sprijin pentru profesie

Alte instrumente pentru sprijinul indirect al media sunt tarife reduse la telecomunicații, electricitate, hârtie și transport, precum și subvenții pentru agenții de știri, școli de jurnalism, cercetare jurnalistică și asociații profesionale. În Austria, Franța, Elveția și Marea Britanie, televiziunile și radio-urile pot obține fonduri de la stat pentru pregătirea și formarea stațiilor locale.

Cazul Belgia: sprijin indirect, nu prin infuzii de capital

TVA zero pentru ziarele belgiene și scutiri de la taxele poștale, bilete de tren și de autobuz gratuite pentru jurnaliști.

Ajutoarele directe sunt acordate pentru proiecte specifice, precum sprijin pentru ziarele din școli, finanțarea fundațiilor de investigații jurnalistice, subvenții pentru organizații profesionale de jurnaliști, ajutor financiar pentru investiții specifice de genul cumpărarea de tipografii moderne sau fonduri destinate arhivării conținutului jurnalistic.

Finanțările directe din audiovizual sunt acordate în anumite scopuri, foarte clar definite, și nu înmânate direct directorilor de televiziuni. Fondurile ajung la programe de genul: calificarea jurnaliștilor, echipament tehnologic, subtitrarea programelor TV.

Unele finanțări oferite organizațiilor media de guvernul belgian sunt condiționate de respectarea Codului etic belgian pentru jurnaliști

Exemplul Franței:

Parte a programului de susținere a presei a fost acoperirea de către stat a jumătate din costurile abonamentelor săptămânale pe un an pentru 200.000 de tineri între 18 și 24 de ani la un ziar la alegere. Cealaltă jumătate era acoperită de organizațiile media.

Costurile estimate, din partea Guvernului, au fost de aproximativ 5 milioane de euro pe an. Peste 12 la sută din beneficiari și-au reînnoit abonamentele, după terminarea anului gratuit.

Articolul complet, pe site-ul România liberă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Ziarele astea care vor sustinere nu sunt aceleasi care spuneau ca statul incurajeaza lenea prin ajutoare sociale?
  • Deci în acest subiect nu am cum să nu mă bag, să mă implic ce de unde atâta nevoie de presă aceasta unde să apară prin ce medii prin feed-urile de pe fb. ale căror pagini dăm like "coca-cola" si "vin disel" . Susținea presei pe hârtie a tipografiilor se arată în documentul dat, bine ar fi, dar ce bă asa de fomistă a ajuns presa tipărită în România.Vai de capul lor curve si corveți ca răzvan dar mai ales dani care... Neeeaahh.

Trimite un comentariu