Skip to main content

PREMIERĂ LA CNA. Mama fetei violate, sunată în direct în timpul ședinței. CNA amână o decizie în cazul apariției fetei din Vaslui în emisiunea La Măruță

 

Situație fără precedenent la CNA. Mama fetei abuzate din Vaslui a fost sunată de membrul CNA Valentin Jucan pentru a da detalii despre modul în care cele două femei au apărut la Pro TV în emisiunea La Măruță din 21 iulie. Forul a decis să amâne luarea unei decizii în acest caz întrucât au considerat că în urma discuției cu femeia respectivă au apărut noi informații. Aceasta le-a povestit, prin telefonul dat pe speaker și pus în dreptul microfonului, că echipa Pro TV i-ar fi promis că va apărea numai 10 minute la TV și nu o oră și jumătate și că va avea fața blurată, lucru care nu s-a întâmplat. În plus aceasta a mai afirmat că respectivele acorduri ar fi fost semnate după apariția celor două femei în emisiune.

Membrii CNA au sfătuit-o pe mama tinerei să trimită, prin avocat, sub forma unei adrese la CNA toată declarația pe care a făcut-o verbal prin telefon.

În ședința de azi a CNA au fost prezenți trei reprezentanți din partea Pro TV, Adriana Păpureanu, Andreea Retea, producător executiv La Măruță, și un reprezentant al departamentului juridic.

Aceștia au explicat că a existat un acord semnat din partea tinerei din Vaslui și a mamei sale pentru a apărea pe post, și că au fost în legalitate. În timpul ședinței, Valentin Jucan, membru CNA a spus că poate lua un punct de vedere din partea mamei fetei din Vaslui chiar în timpul ședinței, lucru contestat de unii membri.

„Avem un acord pe care-l are postul cu persoanele respective. Noi dacă sunăm, avem două variante, una să să întărească acordul sau să se infirme. Dar asta nu schimbă cu nimic acel acord. Doamnele, domnișoarele puteau să facă o sesizare. NU înțeleg de ce ne complicăm, dar poate fi o curiozitate”, a spus Gabriel Tufeanu, membru CNA.

Pe de altă parte, după ce mama fetei a fost sfătuită să trimită o declarație scrisă la CNA în legătură cu ceea ce a spus la telefon, Tufeanu s-a opus: „E un caz extrem de tragic. Doamna aştepta telefonul. E un subiect viciat. Dacă avea o problemă, doamna sau domnişoara trebuia să trimită o sesizare. Consiliul să-i sugereze să facă o sesizare... Eu mă dezic 100% de lucrul acesta. Noi trebuie să răspundem la sesizări, avem posibilitatea să ne autosesizăm, dar nu putem să sunăm pe cineva să sugerăm să facă o sesizare”.

Publicitate

Consiliul a primit 14 sesizări de la telespectatori, iar Monica Gubernat, membru CNA, s-a autosesizat.

Reamintim că tânăra a apărut pentru aproximativ 10 minute aproape de finalul emisiunii de marți, 21 iulie. Din monitorizările CNA, chiar înainte să fie difuzat interviului cu tânăra, unul dintre invitații emisiunii, actorul Claudiu Bleonț i-a atras atenția realizatorului să nu-i dezvălui identitatea tinerei din Vaslui. „V-aș ruga să aveți decența să n-o faceți publică pe ea”, a spus Bleonț.  „Nu, nici nu facem, vorbim doar cu mama ei”, i-a răspuns Măruță.

Adriana Păpureanu, reprezentanta postului – Vreau să precizez că avem acordul celor două persoane, că Raluca este majoră, are 19 ani pe care i-a împlinit în luna martie și intervenția în direct a fost din casa lor. Mama ei a stat în emisiune vreme de o oră și ceva.

Monica Gubernat – Genul acesta de acord îl încheiați cu influentele personalități pe care le invitați în emisiune, adică oameni care nu sunt dezechilibrați emoțional? (...) Pe dl Măruță îl carcaterizează cinismul.

Adriana Păpureanu – Nu operăm cu mai multe tipuri de acord, acesta este acordul standard pe care îl semenează invitații sau oamenii care apar în emisiunea noastră.

Monica Gubernat – I-ați explicat fetei ce drepturi are?

Andreea Retea – Reporterul s-a aflat în casa fetei timp de cinci ore timp în care s-a discutat despre posibilitatea unui interviu în direct sau înregistrat.

Valentin Jucan – Nimeni nu contestă faptul că acest subiect nu ar fi trebui să fie dezbătut și în audiovizual, dar ce nu înțeleg este dincolo de dezbaterea în sine, de ce a trebuit să fie identificată persoana? Nu era mai prudent având în vedere deja presiunea publică, să blureze imaginea? Că, de fapt, aceasta este problema. Nimeni nu cred că ar fi reacționat dacă imaginea fetei chiar cu o echipă la domiciliu ar fi apărut blurat. De ce a trebuit să  identificați? Cu ce a îmbunătăți acest lucru actul jurnalistic?

Dorina Rusu – Dacă intenția postului a fost să o sprijine, credeți că și-a atins scopul, știind-o toată lumea cine e fata violată. Și-a atins scopul de a o ajuta sau dimpotrivă?

Adriana Păpureanu – Victimele au și ele față. O dată când apare o victimă prind și celelalte curaj. Nu a împins-o nimeni, nu a forțat-o nimeni, a fostd ecizia ei. A fost un moment când ea a decis că vrea să apară și să le mulțumească.

Monica Gubernat – Această victimă a știut vreun moment că toată țara îi va vedea fața?

Andreea Retea – Da, știa. Da, am informat-o.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Hai măi Vasile, ar fi putut fi sunată anterior, iar în timpul ședinței să se asculte înregistrarea convorbirii.
  • Catalin MARUTA este cel mai NESIMTIT prezentator , realizator sau ce dracu este .!! Umbla numai dupa lucruri murdare.!! :( Aveam un drept la REPLICA nu mi_l_a dat.!! Este un EXCROC vizibil si INCONTESTABIL.!! isi merita soarta.!! :( EU il duceam putin si pe la BECIUL DOMNESC.!! De capul lui sa fie.!! :(
  • da, ma Geo, eu stiu de 112, stiu ce drepturi am si stiu exact cum sa procedez cu leprele tupeiste nu despre mine este vorba - ci despre niste oameni care de 8 luni traiesc calvarul vietii lor, sunt supusi de consateni unui linsaj social, copilul lor este distrus fizic si psihic pe viata si toate astea se intampla unor oameni simpli, de la tara, care nu stiu cata scoala au si cu siguranta habar nu au de drepturile lor...
  • E bine ca cei de la Maruta au recunoscut ca au discutat 5 ore - de fapt au pus presiune asupra familiei sa dea interviul... gura pacatosului... asa se confirma ce a declarat avocata pt mariustuca.ro - ca reportera de la Maruta a incuiat familia in casa spunandu-le ca nu ies de acolo pana nu fac interviul

    http://www.mariustuca.ro/actualitate/prima-aparitie-televizata-a-fetei-violate-cei-sapte-violatori-eliberati-violatori-arestati-motivare-instanta-violatori-12269.html
    „…acea domnişoară jurnalist de la emisiunea lui Măruţă a intrat efectic în curte, a încuiat poarta, a iintrat apoi în casă, a incuiat uşa ca şi cum era stăpâna casei şi a pus presiune pe clienţii mei până când ei au acceptat cumva să apară

Trimite un comentariu