Skip to main content

PRESA ÎN OFSAID. Horia Ghibuțiu, despre non-știri, fumigene, dar și “subiecte selectate și-napoi la lume date"

 
PRESA ÎN OFSAID. Horia Ghibuțiu, despre non-știri, fumigene, dar și “subiecte selectate și-napoi la lume date"
Horia Ghibutiu

Care sunt "non-știrile" zilei? Ce "fumigene" a mai lansat presa? Dar ce merită citit? Sub genericul "Jurnalul unui ziarist fără jurnal", Horia Ghibuțiu trece în revistă, pe blogul personal, relansat recent, "rateurile", dar și o serie de recomandări, "subiecte selectate și-napoi la lume date".

Publicitate

La Presa în Ofsaid, Paginademedia.ro va găzdui, începând de astăzi, selecții din rubrica scrisă de Horia Ghibuțiu.

Astăzi, o fumigenă cu Florin Piersic în rol principal, o "bârfă" dintr-un tabloid, dar și două recomandări:

Fumigena cu Piersic&Ponta sau sfertul de oră de glorie al unui site obscur

Rezum dacă n-ați deschis nici agregatoarele de știri, nici link-ul precedent: a apărut o scrisoare a lui Florin Piersic către Victor Ponta, firește, a fost preluată ca la balamuc fără să verifice nimeni, până l-a prins cineva pe maestru, care a negat dezgustat paternitatea scrisorii deschise.

Trec repede peste faptul că premierul-inculpat iar s-a făcut de râs, agățându-se de popularitatea actorului, și ajungem la vizuina minciunii: site-ul obscur care și-a consumat sfertul de oră de glorie, expunere.com, autorecomandat „Informaţii reale cu privire la desfăşurarea activităţilor ilegale din România. Uniţi Salvăm România!”. Detalii, în Adevărul.

Fără milă pentru Milla Jovovich

O știre de tabloid jignește gratuit. Nu doar pe Milla Jovovich, ci și pe mamele cu doi copii care au citit acest pseudo-articol (am văzut niscaiva reacții în rețelele sociale). În primul rând, autoarea nu scrie, ci bârfește. Apoi, o face „gogoașă” pe actriță, sperând în secret că ghilimelele puse și slujba la un cotidian popular o absolvă de vreo vină. Deloc! Nu în ultimul rând, dacă ar cunoaște-o pe actriță, nu și-ar permite să publice așa ceva (boală nouă a Internetului, despre străini se poate scrie orice, că oricum n-au auzit de cei care compun în cazne, aiurea, o fotoexplicație mai lungă). În fine, sânii actriței nu sunt „extrem de lăsați”: ziarista, scuzați omiterea ghilimelelor, ori nu are proprietatea termenilor, ori vede ca Superman, și prin tricou, și prin sutien. Și chiar dacă sunt, nu-i treaba unei angajate cu normă de insulte. Articolul incriminat a fost în Click.

Un excelent documentar pe dela0.ro. Felicitări, Diana Oncioiu!
„Srebrenița, masacul nimănui”, realizat de jurnalista Diana Oncioiu, e un documentar ca la carte despre ororile petrecute în urmă cu douăzeci de ani, nu departe de România. De citit și de meditat. Articolul e AICI!

Pastila de limbă, bună de tot
Rubrica lui Radu Paraschivescu de la Digi 24, renumit scriitor și rafinat publicist, e, înainte de toate, o lecție deschisă despre modul în care se vorbește în spațiul public, cu mențiunea că e mai interesantă decât cele care se predau în școli vlăstarelor patriei, acelea care siluiesc limba română la munte, la mare și la orice împrejurare. Așa cum alții stau de strajă patriei, pe care slavă Cerului că n-o amenință decât contrabandiștii de tutun contrafăcut, Radu e un străjer al limbii care ne face să ne culcăm mai liniștiți. „Pastila de limbă” se recomandă tuturor, chiar și pe stomacul gol.

Mai multe, pe HoriaGhibuțiu.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu