Skip to main content

PRESA ÎN OFSAID. Horia Ghibuţiu, despre non-ştiri, fumigene, dar şi “subiecte selectate şi-napoi la lume date"

 
Horia Ghibutiu
Horia Ghibutiu

Care sunt "non-ştirile" zilei? Ce "fumigene" a mai lansat presa? Dar ce merită citit? Sub genericul "Jurnalul unui ziarist fără jurnal", Horia Ghibuţiu trece în revistă, pe blogul personal, relansat recent, "rateurile", dar şi o serie de recomandări, "subiecte selectate şi-napoi la lume date".

Publicitate

La Presa în Ofsaid, Paginademedia.ro va găzdui, începând de astăzi, selecţii din rubrica scrisă de Horia Ghibuţiu.

Astăzi, o fumigenă cu Florin Piersic în rol principal, o "bârfă" dintr-un tabloid, dar şi două recomandări:

Fumigena cu Piersic&Ponta sau sfertul de oră de glorie al unui site obscur

Rezum dacă n-aţi deschis nici agregatoarele de ştiri, nici link-ul precedent: a apărut o scrisoare a lui Florin Piersic către Victor Ponta, fireşte, a fost preluată ca la balamuc fără să verifice nimeni, până l-a prins cineva pe maestru, care a negat dezgustat paternitatea scrisorii deschise.

Trec repede peste faptul că premierul-inculpat iar s-a făcut de râs, agăţându-se de popularitatea actorului, şi ajungem la vizuina minciunii: site-ul obscur care şi-a consumat sfertul de oră de glorie, expunere.com, autorecomandat „Informaţii reale cu privire la desfăşurarea activităţilor ilegale din România. Uniţi Salvăm România!”. Detalii, în Adevărul.

Fără milă pentru Milla Jovovich

O ştire de tabloid jigneşte gratuit. Nu doar pe Milla Jovovich, ci şi pe mamele cu doi copii care au citit acest pseudo-articol (am văzut niscaiva reacţii în reţelele sociale). În primul rând, autoarea nu scrie, ci bârfeşte. Apoi, o face „gogoaşă” pe actriţă, sperând în secret că ghilimelele puse şi slujba la un cotidian popular o absolvă de vreo vină. Deloc! Nu în ultimul rând, dacă ar cunoaşte-o pe actriţă, nu şi-ar permite să publice aşa ceva (boală nouă a Internetului, despre străini se poate scrie orice, că oricum n-au auzit de cei care compun în cazne, aiurea, o fotoexplicaţie mai lungă). În fine, sânii actriţei nu sunt „extrem de lăsaţi”: ziarista, scuzaţi omiterea ghilimelelor, ori nu are proprietatea termenilor, ori vede ca Superman, şi prin tricou, şi prin sutien. Şi chiar dacă sunt, nu-i treaba unei angajate cu normă de insulte. Articolul incriminat a fost în Click.

Un excelent documentar pe dela0.ro. Felicitări, Diana Oncioiu!
„Srebreniţa, masacul nimănui”, realizat de jurnalista Diana Oncioiu, e un documentar ca la carte despre ororile petrecute în urmă cu douăzeci de ani, nu departe de România. De citit şi de meditat. Articolul e AICI!

Pastila de limbă, bună de tot
Rubrica lui Radu Paraschivescu de la Digi 24, renumit scriitor şi rafinat publicist, e, înainte de toate, o lecţie deschisă despre modul în care se vorbeşte în spaţiul public, cu menţiunea că e mai interesantă decât cele care se predau în şcoli vlăstarelor patriei, acelea care siluiesc limba română la munte, la mare şi la orice împrejurare. Aşa cum alţii stau de strajă patriei, pe care slavă Cerului că n-o ameninţă decât contrabandiştii de tutun contrafăcut, Radu e un străjer al limbii care ne face să ne culcăm mai liniştiţi. „Pastila de limbă” se recomandă tuturor, chiar şi pe stomacul gol.

Mai multe, pe HoriaGhibuţiu.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus