Skip to main content

Citizenfour, un documentar cu Edward Snowden şi Julian Assange, mâine la TVR 1

 
citizenfour
citizenfour

TVR 1 va difuza mâine, în exclusivitate, de la ora 22.10, documentarul Citizenfour, un film distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări.

Publicitate

Citizenfour este unul dintre cele mai controversate documentare realizate în ultimii ani, dar şi unul dintre cele mai apreciate la festivalurile de profil.

Documentarul (o coproducţie SUA-Germania-Marea Britanie, 2014) este un thriller despre viaţa reală, ce oferă publicului, în premieră, acces fără precedent la informaţii clasificate, rezultate din întâlnirea jurnaliştilor Laura Poitras şi Glenn Greenwald cu Edward Snowden, fost angajat al National Security Agency.

Despre documentarul Citizenfour

În ianuarie 2013, realizatoarea Laura Poitras – care lucra deja de doi ani la un documentar despre supravegherea cetăţenilor - a început să primească email-uri criptate de la un anume „Citizenfour”, care susţinea că are dovezi privind programe ilegale de urmărire derulate de National Security Agency (NSA), în colaborare cu alte agenţii internaţionale de spionaj.

După cinci luni, împreună cu reporterii Glenn Greenwald şi Ewen MacAskill, Poitras a zburat în Hong Kong, pentru mai multe întâlniri – pe care le-a şi filmat - cu misteriosul personaj, care urma să se dovedească a fi Edward Snowden. Declaraţiile şi dovezile prezentate de fostul analist al NSA au fost adunate în documentarul Citizenfour, în care se mai găsesc şi alte informaţii strânse de realizatoare, precum şi mărturii ale unor personaje ca Julian Assange.

Laura Poitras era de multă vreme pusă sub urmărire de instituţiile guvernamentale, adesea oprită în aeroporturi, ameninţată, dar a refuzat să se lase intimidată. Este şi motivul pentru care Snowden a decis să o contacteze. De aici şi până la înregistrarea video a declaraţiilor fostului analist NSA nu a mai fost decât un singur pas.

Documentarul plasează telespectatorul în încăperea în care Poitras, Greenwald şi Snowden încearcă să ţină piept furtunii mediatice izbucnite, forţaţi să ia decizii rapide, ce vor avea impact asupra vieţii lor şi a tuturor celor din jur.

„Citizenfour nu doar evidenţiază riscurile supravegherii guvernamentale, ci te face să le simţi pe propria piele. După ce ai văzut filmul, nu-ţi vei mai privi niciodată la fel telefonul, email-ul, cartea de credit, browser-ul de Internet sau profilul online”, ne avertizează realizatorii.

*Documentarul a fost distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, între care cele mai importante sunt: 2015 – OSCAR – Cel mai bun documentar de lung-metraj; 2015 - BAFTA – Cel mai bun documentar; 2015 - American Cinema Editors – Premiul pentru montaj - Mathilde Bonnefoy; 2014/2015 – Austin Film Critics Association, Boston Society of Film Critics s.a.

Realizator Laura Poitras
Cu: Edward Snowden, Glenn Greenwald, Laura Poitras, Julian Assange

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus