Skip to main content

De ce a fost amendat Capatos doar pentru limbajul din emisiune, dar nu și pentru momentul păruielii cu Guță: legea permite violența după ora 23.00

 
De ce a fost amendat Capatos doar pentru limbajul din emisiune, dar nu și pentru momentul păruielii cu Guță: legea permite violența după ora 23.00
guta capatos

După discuții ample despre mai multe ediții ale emisiunii Un show păcătos, printre care și momentul violent în care Guță și-a păruit una dintre iubite în direct, membrii CNA au ajuns la o concluzie: emisiunea poate fi amendată pentru limbaj vulgar (ceea ce s-a și întâmplat), dar nu și pentru violență. „Pentru mine este clar, legea nu interzice bătaia la ora 23 și 32”, a afirmat Radu Herjeu, membru CNA care și-a început mandatul în acest an.

Publicitate

Emisiunea a fost amendată ieri cu 50.000 de lei, dar pentru limbajul din program, nu și pentru momentul păruielii. De ce?

Radu Herjeu:

„Noi nu vom putea amenda bătaia, nu vom putea, pentru că nu avem pe ce bază să amendăm bătaia. Oamenii ne vor înjura pe noi și ne vor întreba „de ce vă plătim noi salariile acolo, pentru că nu faceți nimic”, pentru că reacțiile astea sunt de când a apărut cazul în Daily Mail. Acestea sunt reacțiile: „nenorociții de la CNA care nu ne scapă de asemenea porcării”. Aș fi vrut ca acum să transmită Antena 1 sau Antena 3 în direct pe domnul avocat, să le spună el românilor cum așa scrie în Scriptură. Pe noi continuă să ne înjure sute de mii de români, care spun: ce faceți voi acolo, de ce vă plătim secretara și șoferul?”, a mai adăugat Radu Herjeu.

Unii membri au vrut, la propunerea Monicăi Gubernat, să oblige Antena 1 să-și încadreze emisiunea cu 18 (interzis celor sub 18 ani), ce ar fi însemnat ca emisiunea să fie mutată după ora 1 noaptea. Însă departamentul juridic al forului a considerat că nu s-ar încadra în articolele din Legea Audiovizualului.

Articolul 18 din Codul audiovizual care interzice violența pe TV din codul audiovizual spune că „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante; d) lupte nereglementate de federaţii sportive naţionale sau internaţionale.”

Din acest articol, televiziunile au dedus că în afara acestui interval aproape totul este permis.

Cum violența este interzisă pe intervalul 6.00-23.00, iar Capatos începe la 23.30, emisiunea a fost amendată pentru încălcarea unui alt articol (40, aliniatul 3), referitor la limbaj. Acest articol invocat de CNA în amendă spune că: „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Am mai scris-o pe aici: Ralu Filip s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea unde a ajuns azi această instituție.

    Domnului Herjeu îi propun să facă o analogie cu situația "Big Brother", Prima TV, 2004. Atunci postul a luat o amendă colosală fiindcă a difuzat o scenă de sex real. În fapt, se vedeau niște imagini foarte neclare, fiindcă toată acțiunea se petrecea sub o pătură, iar lumina din cameră era stinsă. Problema a fost că atunci s-a difuzat ceva ce se pretindea a fi o scenă de sex "pe bune", care putea fi incidentă cu noțiunea de pornografie, iar postul a luat atunci amendă pe bună dreptate, după părerea mea. Nu se ia amendă pentru sâni dezgoliți sau imagini mult mai explicite decât cele de la "Big Brother", difuzate în filmele erotice.

    Ideea e că, într-adevăr, or fi permise scene de violență între orele 23-6. Dar sunt gata să îmi pariez casa că legiuitorul avea în minte, când a formulat acel text normativ, filmele artistice și serialele, unde violența e ficțiune, nu e "pe bune". Tocmai în cazurile precum cel de față intervin niște calități pe care ar trebui să le aibă un membru CNA: bunul simț și puțină orientare în deontologia jurnalistică. Altfel, ar fi mult mai simplu să băgăm niște legi într-un computer, să îi prezentăm computerului speța și el să ne dea soluția. Nu am mai avea nevoie de niciun CNA. Deci haideți, domnule Herjeu, apărător al violatorilor, să nu ne facem că nu sesizăm anumite diferențe de nuanță.
  • Cred ca Jucan trebuia sa se intereseze inainte, la ce ora se duc la culcare cei de la Daily Mail. Caci, inteleg, ca de aici a pornit toata frenezia CNA-ului :)))
    Oricum, daca se voteaza, masura asta va afecta, in primul rand, toate filmele si serialele care contin violenta, scene de sex, limbaj "colorat" etc. Sau, in mintea violoncelistului, violenta inregistrata e altfel decat cea live?

Trimite un comentariu