Skip to main content

Antena 3, amendată după ce Gâdea l-a numit pe Traian Băsescu: “șmenar, bișnițar, dictator, turnător”. Postul, sancționat și pentru că nu a acordat un drept la replică

 
Antena 3, amendată după ce Gâdea l-a numit pe Traian Băsescu: “șmenar, bișnițar, dictator, turnător”. Postul, sancționat și pentru că nu a acordat un drept la replică
Mihai Gadea Sinteza zilei

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să amendeze cu 20.000 de lei Antena 3 pentru limbajul injurios folosit de Mihai Gâdea la adresa lui Traian Băsescu, dar și pentru că postul de știri nu a acordat dreptul la replică primarului din Odorheiu Seciuesc.

Publicitate

CNA a analizat emisiunile în cauză ca urmare a mai multor sesizări primite, una dintre ele venind chiar din partea lui Traian Băsescu. Acesta a solicitat CNA să ia măsuri, dar și să-i pună la dispoziție înregistrarea emisiunii din 22 septembrie pentru acționa postul în instanță. În ediția din 22 septembrie a emisiunii Sinteza zilei, Mihai Gâdea a prezentat un document care ar atesta legăturile lui Băsescu cu Securitatea. Pe de altă parte, fostul președinte a spus că acel document este un fals și că va acționa Antena 3 în judecată.

Sancțiunea, propusă de Lorand Turos, și a fost votată de șase membri: Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu. Pe de alt parte, Monica Gubernat, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea au votat „împotrivă”. Laura Georgescu, președitele CNA, nu a fost în sală la acest vot.

Gâdea a folosit la adresa fostului președinte al României expresii precum: „lichea, jigodie, lepră (citând din facebook-ul lui Silvian Ionescu referitor la Traian Băsescu) precum și securist ordinar, turnător, “șmenar și dictator, bișnițar și dictator, turnător și dictator, adică dictator cu toate combinațiile posibile”… Această față oribilă și când spun oribilă nu mă refer la forma fizică ci la duhoarea pe care o aduce cu sine din comunism. Un turnător! Turnător a fost toată viața. Un om care a avut un destin oribil, destinul acela de a nenoroci alte vieți!...”

Pe lângă emisiunile cu Traian Băsescu, CNA a sancționat postul și pentru că nu a acordat dreptul a replică primarului din Odorheiul Secuiesc în legătură cu o știre despre o mașină a poliției locale care ar fi avut numere de înmatriculare în limba maghiară.

Propunerea de sancționare a venit din partea lui Lorand Turos, care a invocat art 40 cu 1 și 3, ce privește limbajul injurios și 67 și 56 cu 1, ce vizează acordarea dreptului la replică.

Din discuțiile de la CNA:

Daniel Ionașcu, reprezentantul Antenei 3 în relația cu CNA: „Am o carte, se cheamă Omul frumos și e scrisă de Dan Puric, un om pe care mare parte a acestei populații o apreciază ca fiind o voce a românismului contemporan. Cartea este dedicată unuia dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut România, respectiv, lui Iustin Pârvu. Prin urmare, între poporul lui Eminescu și populația lui Caragiale văd astăzi misiunea CNA-ului. Dragii mei, prin această carte aș vrea să vă citesc un anumit lucru: „Nu pot tot timpul să mă bălăcesc în Caragiale. Da, mi-l arată pe Mitică, jigodia, dar n-a putut nici Caragiale măcar să surprindă leprele ce vor ieşi astăzi în politică”. Dan Puric. În altă ordine de idei, la pagina 40 se spune așa: „Această selecție artificială, criminală avea și are un cod: tot de ce este mai prost, tot ce este mai urât să iasă la suprafață. Ăștia au lăsat moștenire lepra satului. Deci nu valorile, ci lepra satului, inspirându-se dintr-o mai mare minte a timpului trecut, Mircea Vulcănescu, care în Omul românesc scria așa: În imnul nostru național se spune: croiește-ți altă soartă, ei foarte bine nu se spune croiește-ți altă fire”

„Între ceea ce spune domnul Gâdea și un limbaj protocolar de astăzi există, o să spuneți dumneavoastră, o prăpastie, pe care CNA nu trebuie să o permită, dar între intelectualitatea de marcă a acestui neam și acest limbaj există sau nu o prăpastie? Iată că nu există o prăpastie. Mai marii corifeii o aduc astăzi în lumină, o acceptă, o îngurgitează, o savurează cu multă plăcere, iar Mircea Vulcănescu și explică de ce.”

„Pe mine mă interesează un lucru: dacă ceea ce domnul Gâdea a prezentata colo este real sau nu și dacă ceea ce spune dl Gâdea face parte cu adevărat din cer și eu trebuie să simt ca destin viitor a acestui popor și a vieții mele de până mâine sau până la mormânt.”

„În concluzie. În contextul în care dl Traian Băsescu, președintele României, pe care îl cinstesc și pe care îl prețuiesc ca fost președinte al României cu toată puterea mea, mă interesează de ce pe domnul Silvian Ionescu nu l-a dat în judecată imediat, pentru a-mi dovedi mie, votantului și celui ce a crezut în domnia sa, că ceea ce spune acest om este un atac la președintele meu, pe care nu trebuie să-l accept. Nu, omul acela care a lansat subiectul nu are nicio problemă astăzi, nici în justiție, o am eu pentru că mi-am permis și am avut curajul să spun: așa ceva n-aș vrea. Știți ce nu aș vrea eu astăzi de fapt? Și vă spun treaba aceasta cu toată conștiința și toată demnitatea, și dacă se întâmplă să greșesc vă rog să mă iertați. Mi-e frica totdeauna cu oamenii cu care discut de faptul că în ei s-ar putea ascunde un om care mă vinde, un om care este trimis în fața mea tocmai de cei în raport cu care să spună adevărul”

Radu Herjeu, membru CNA: „Aș vrea să-l invităm în fața consiliului pe domnul Gâdea. Este un subiect extrem de sensibil. Acum nu mai discutăm despre jucărele, cuvințele, prostioare. Vorbim de o acuzație foarte gravă prezentată cu documente la televizor. Pe noi nu ne interesează deloc dacă documentele sunt reale sau nu pentru că nu e căderea noastră, dar eu cred și cred că ar fi în avantajul postului ca apărarea să nu fie dată de citate din Dan Puric și eu cred că dacă l-ar întreba cineva pe domnul Gâdea, ca și domul Badea cred că ar prefera să nu fie apărat cu astfel de lucruri. (...) Ce a făcut sau nu Traian Băsescu în România nu are nicio legătură cu limbajul de la televizor. (...) Eu cred, așa cum și în alte cazuri am considerat normal, să se ceară opinia persoanei respective, care n-a existat la această emisiune.”

Radu Călin Cristea, membru CNA: „Cred că e doar un exercițiu de imagine să-i chemăm pe moderatorii cunoscuți să discutăm cu ei și să-i tragem de urechi apropo de cutare. Nu cred că e un tip de dialog care să ducă undeva. Nu cred că ne duce pe un drum bun această idee. (...) Privitor la povestea cu dl Traian Băsescu, aici e o situație care se va limpezi sau nu în instanță. Ne aflăm într-o situație clasică în care unul dintre protagoniști încearcă să obțină o anumită hârtie de la CNA, de care să se folosească în instanță. Am avut la CNA zeci de cazuri. (...) Nu suntem măsură să facem pace între aceste două entități. Nu cred că are rost să ne vârâm între ei. Privitor la primul raport, mai ales prin preluarea unor cuvinte precum „lepră”, „jigodie”, de pe pagina de Facebook a lui Silvian Ionescu. Sigur ar fi bine dacă am intra puțin în fondul problemei. În anumite situații fondul nu poate să fie evitat. Acest domn Ionescu a fost tractat de dl Băsescu prin toate funcțiile posibile. (...) Acest om a tăcut 24 de ani.Faptul că acum iese și spune așa și pe dincolo, sigur că poate să stârnească o stare de iritare care la o adică se poate răsfrânge într-un limbaj care nu este cel mai ortodox cu putință. Părerea mea este că subiectul este de interes public.”

Lorand Turos, memebru CNA: – Eu cred că totuși vorbim de mai mult decât limbaj injurios. Să spui despre despre cineva că e lichea, jigodie, lepră, cred că e o atingere a demnității umane, dreptul al propria imagine. Să stai minute în șir și să repeți că e lepră, că e jigodie, că e lichea, totuși, are legătură cu demnitatea.

Dorina Rusu, membru CNA – Niciodată nu l-am votat pe Traian Băsescu, nici la primărie, nici la președinție, la nimic. Am fost la toate mitingurie antiBăsescu, dar totuși să vorbești în felul acesta. E treaba fiecăruia ce părerea are despre un fost președinte, dar acesttip de limbaj are legătură cu demnitatea umană și indiferent dacă l-a folosit Silvian Ionescu, nu este acceptabil ca pe un post de televiziune. Așa cum nici alții nu au acceptat că la Realitatea TV minute întregi Victor Ponta să fie făcut în toate felurile, așa nici în legătură cu Traian Băsescu, indiferent că ne place sau nu.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Eu ma intreb ce relatii o avea domnu' avocat de bate campii in asa hal, la orice prezenta la CNA si in orice emisiune tv, si totusi ramane angajatul A1 + A3.
  • Ar fi interesantă motivația celor care au votat împotrivă.
    Nu au fost de acord cu sancționarea...implicit sunt de acord cu limbajul dlui Gîdea...cu alte cuvinte încurajează aceste exprimări nepotrivite în mass-media...

Trimite un comentariu