Skip to main content

Cel mai bogat român cu afaceri în media rămâne Zoltan Teszari, patronul Digi 24. Insolvențele și problemele cu justiția s-au văzut dramatic în averile lui Adrian Sârbu, Adamescu și Dan Voiculescu

 

zoltan-teszari ZF
Zoltan Teszari apare rar în public și nu există fotografii recente cu proprietarul RCS. Aici, într-o grafică realizată de Ziarul FInanciar în urmă cu câțiva ani.

Publicitate

Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS, este cel mai bogat român cu afaceri în media. Averea celui care deține Digi 24 este de jumătate de miliard de dolari, potrivit Capital Top 300 Cei mai bogați români, a cărui ediție va apărea la sfârșitul săptămânii viitoare.

Topul averilor din media arată scăderi puternice în cazul lui Dan Grigore Adamescu (România liberă), al familiei Voiculescu și al lui Adrian Sârbu (Mediafax). Insolvențele și falimentele care au afectat companiile pe care le dețin (falimentul Astra, respectiv insolvența Mediafax), dar și problemele cu justiția s-au văzut și în avera acestora.

De exemplu, Adrian Sârbu are o avere estimată de Capital Top 300 la puțin peste 20 de milioane de euro, de patru ori mai puțin decât anul trecut.

Detalii despre topul oamenilor din media realizat de Capital, în continuare:

Un amănunt important: în majoritatea cazurilor, averile oamenilor care dețin și activități media provin din alte domenii în care au afaceri.

Zoltan Teszari are o avere estimată la 480-500 de milioane de euro, cu câteva zeci de milioane anul trecut. Grupul RCS deține familia de posturi TV Digi (Digi 24, Digi Life, Digi World, Digi Sport) și, din acest an, rețeaua de licențe Pro FM și Info Pro.

Familia Păunescu este pe locul al doilea în topul media, cu 200 de milioane de euro. Deține jumătate din B1, dar afacerile familiei vin în principal din alte domenii.

Familia Voiculescu, locul al treilea, are o avere estimată de Capital de 180-200 de milioane de euro, față de 230-250 de milioane de euro anul trecut. Scăderea este justificată de problemele cu justiția ale lui Dan Voiculescu, care au dus, printre altele, la confiscarea fostului sediu al Grivco, dar și a clădirii în care funționează studiourile Antena 1 și Antena 3.

Familia Adamescu are o avere la jumătate în comparație cu anul precedent: 165-185 de milioane de euro, față de 430 de milioane cu un an înainte. Anul acesta, compania de asigurări Astra a intrat în faliment, iar patronul Dan Grigore Adamescu (care deține România liberă și Academia Cațavencu) a fost în atenția judecătorilor, fiind în arest la domiciliu.

Locul cinci, Anca Vlad este cunoscută mai mlt pentru lanțul de farmacii Catena. Partea de media (câteva reviste de nișă) este insignifiantă. Situație similară și la Valer Blidar, proprietar al Astra Vagoane și al unui post TV local.

Creștere de câteva zeci de milioane de euro pentru frații Micula, dar nu pe fondul dezvoltării Național TV, ci datorită câștigării unui proces comercial cu statul la un tribunal internațional internațional. Frații Micula au câștigat un proces intentat statului român, acuzând eliminarea unor facilități fiscale acordate grupului European Drinks.

Stagnează Sebastian Ghiță, proprietarul România TV, cu aceeași avere ca și anul trecut: 130 de milioane de euro.

Minusuri față de ediția precedentă și la Cristian Burci (cu Adevărul în insolvență și cu Prima TV în aceeași situație din acest an) și la Arpad Paskany (omul din spatele Look TV).

Scădere dramatică la Adrian Sârbu. Proprietarul Mediafax este sub control judiciar, iar la începutul anului a fost câteva luni în ares preventiv. Parte din companiile media pe care le deține (din grupul Mediafax) sunt în insolvență. Anul trecut, averea lui Sârbu era estimată de Capital la 80-85 de milioane de euro. Anul acesta, cifra este de patru ori mai mică.

Cei mai bogați oameni cu afaceri în media:

Avere 2014 Avere 2015
1 Zoltan Teszari 530-560 mil. Euro 480-500 mil. Euro
2 Fam. Păunescu 240-260 mil. Euro 200-210 mil. Euro
3 Fam. Voiculescu 230-250 mil. Euro 180-200 mil. Euro
4 Fam. Adamescu 410-430 mil. Euro 165-185 mil. Euro
5 Anca Vlad  135 mil. Euro 165-170 mil. Euro
6 Valer Blidar 107-110 mil. Euro 160-170 mil. Euro
7 Ioan și Viorel Micula 110 mil. Euro 150-160 mil. Euro
8 Sebastian Ghiță 130-132 mil. Euro 130-132 mil. Euro
9 Ionuț Negoiță 153-156 mil. Euro 115-120 mil. Euro
10 Mohammad Murad 78-80 mil. Euro 82-85 mil. Euro
11 Fam. Prigoană 40-43 mil. Euro 42-44 mil. Euro
12 Cristian Burci 40-42 mil. Euro 30-34 mil. Euro
13 Arpad Paszkany 38-40 mil. Euro 30-33 mil. Euro
14 Adrian Sârbu 80-85 mil. Euro 22-24 mil. Euro

Sursa: Capital Top 300 Cei mai bogați români

Revista Capital va lansa Top 300 cei mai bogați români, ediția 2015, săptămâna viitoare.

Averile celor mai bogați români cu afaceri în media, dar și a celorlalți antreprenori prezenți în Top 300 Capital, au fost calculate după o metodologie folosită de departamente de evaluare ale marilor companii de consultanță din lume.

Modul principal de lucru pentru evaluarea unei companii este cel care are la bază multiplicatorii de EBITDA, stabiliți în funcție de evoluția industriei sau de trendul sectorului economic în care activează firma respectivă. La aceste rezultate s-a adăugat evaluarea proprietăților imobiliare, realizată cu ajutorul indicilor furnizați de companii de profil. În ultima etapă s-au adăugat sumele din conturi și valoarea celorlalte bunuri deținute de milionari.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Ma gandesc ca daca si acest post este cenzurat, poate nu ar mai trebui sa frecventez site-ul lui petrisor ! In felul asta ar fi si el mai linistit, fara presiuni, fara probleme, doar ceva click-uri, ceva banisori pt ONG-uri de la UE, sa traiasca toata lumea linistit
  • Pt ca celalalt post a fost cenzurat, trebuie sa va spun din nou: daca se termina banisorii, trebuie sa-mi gasesc alt "mogul"! Nu conteaza varsta, poate sa fie mai batran ca tata, bani sa fie ! Astept provincia si diaspora ...

Trimite un comentariu