Skip to main content

CNA dă aviz negativ pentru un proiect ce vrea să oblige televiziune să subtitreze toate emisiunile pe care le transmit

 
CNA dă aviz negativ pentru un proiect ce vrea să oblige televiziune să subtitreze toate emisiunile pe care le transmit
CNA

Consiliul Național al Audiovizualului a dat aviz negativ unui proiect de modificare a legii venită din partea unui deputat, proiect ce propunea ca toate „serviciile media audiovizuale au obligația de a asigura subtitarea în limba română a emisiunilor pe care le transmit”. Inițiativa, venită din partea deputatului Daniel Oajdea, este la a doua „încercare”.

Acesta a mai avut o inițiativă aproape identică, care, dintr-o eroare, propunea subtitrarea inclusiv a programelor radio (despre care Paginademedia.ro a scris AICI). Oajdea a retras propunerea la începutul lui septembrie și a revenit cu o variantă modificată.

Membrii CNA au votat în unanimitate acordarea unui aviz negativ pentru proiectul deputatului. De menționat că punctul de vedere al forului audiovizual are doar un rol consultativ.

Publicitate

În proiectul de lege nu se face referire la ce fel de programe trebuie subtitrate, însă aflăm din expunerea de motive ce însoțește proiectul: „În ultimii ani, zeci de posturi de televiziune înființate în România după legislația română, transmit doar în limba maghiară (nefiind subtitrate și în limba română). Aceste posturi sunt autorizate de către Consiliul Național al Audiovizualului, dar fără a fi monitorizate din punct de vedere al conținutului pe care îl transmit”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ar putea sa plateasca un om care din cand in cand sa faca monitorizare. Cheltuielile cu subtitrarea, transmisia bilingva sau publicarea ziarelor si revistelor minoritatilor in dublu exemplar (roman-limba minoritatilor), ar fi mari si comercial neprofitabil, poate ca e si ideea legii, eliminarea radio-tv minoritare.
    Ideea e de inteles din perspectiva nationalista dar nu si democratica, pentru ca daca comercial e profitabil si e cerere emiti si pe pasareste, http://birdsong.fm. Oricum la englezi, nemti etc emit tot felul de posturi legale de turci, indieni, pakistanezi si situatia nu e asa roza ca la noi. Lista de posturi islamice in UK (unele emit in urdu) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamic_television_and_radio_stations_in_the_United_Kingdom

Trimite un comentariu