Skip to main content

Dosarul din gala Bute, ținut departe de presă. Răspunsul pentru cei care solicită studierea dosarului: „justificaţi interesul legitim”

 
Dosarul din gala Bute, ținut departe de presă. Răspunsul pentru cei care solicită studierea dosarului: „justificaţi interesul legitim”
elena udrea

Dosarul Elenei Udrea din Gala Bute nu este încă disponibil pentru presă. Jurnaliștii care au făcut cerere pentru studierea dosarelor, așa cum se întâmplă la orice dosar, au primit un singur răspuns: „Justificați interesul legitim!”.

Situația este povestită pe blog de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a primit un răspuns asemănător. „În aceeași zi am răspuns, justificînd prin art.92 alin.(2) din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătoreşti și prin Hotărârea Plenului CSM nr. 277/2006 „Ghid de bune practici”. Dar am adăugat, respectuos, următoarea observație: avem sentimentul că ni se cere să ne justificăm un drept elementar, acela al accesului public la un dosar public.”, scrie Tolontan. „De atunci, nici un semn.”, mai adaugă jurnalistul.

Publicitate

Aproape 10 cereri de la jurnaliști au avut aceeași soartă. Câțiva ziariști au povestit pentru paginademedia.ro că au depus o solicitare de consultare a dosarului, dar răspunsul a fost asemănător cu cel primit de Gazeta Sporturilor.

Tolontan:

„De cîteva zile, în spațiul public a apărut un maldăr de documente din dosar procurate de Antena 3, dar nu din instanță. E meritul lor că au făcut rost de emailuri, informațiile de acolo sînt de mare interes public. ”Ce/cum vrei” e noaptea presei. Problema e însă că toată lumea ar trebui să aibă încă de săptămîna trecută acces la probele din dosar. Și la cele favorabile Acuzării, dar și la cele favorabile Apărării. Un proces deschis este condiția unui proces echitabil al celor acuzați. Nimic nu e secret și nu se secretizează dacă e public.”

Articolul integral, pe Tolo.ro. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Tara asta continua sa ne uimeasca.Cum sa nu poti avea acces la ceva "public" ? Probabil vom afla si de ce se intampla asta, ori sunt informatii foarte grele acolo ori s-a dat acces doar pentru A3 ,pe pile, ca sa faca audienta.

Trimite un comentariu