Skip to main content

Ministrul Tineretului Gabriela Szabo vrea mai multe știri din sport pe TV și cere CNA să trimită televiziunilor recomandări

 
Ministrul Tineretului Gabriela Szabo vrea mai multe știri din sport pe TV și cere CNA să trimită televiziunilor recomandări
cna_szabo

Mai mult sport pe TV. Este dorința atletei Gabriela Szabo, ministru al Tineretului și Sportului. Szabo a cerut și oficial mai multe minute pentru știrile sportive, în fața Consiliului Național al Audiovizualului.

Publicitate

Mai exact, Szabo, susținută de Ilie Năstase și Elisabeta Lipă au cerut CNA să trimită către televiziuni o recomandare pentru a introduce în grila de programe jurnale cu știri din sport.

Cum a decurs întâlnirea de azi de la CNA, în continuare:

„România este în fruntea clasamentului țărilor cu bolnavi cardiaci și am putea continua cu exemplele. Conform Eurobaromentrului privind sportul, 60% dintre români nu practică nicio activitate fizică. Pornind de la datele din Media Fact Book din 2015 care estimează că în 2014 consumul TV din România pentru publicul de peste 18 ani este de 6,7 ore pe zi în creștere cu 22% față de 2012. Televiziunea este cea mai importantă sursă de informare și de divertisment în România”, a spus Gabriela Szabo. „Pentru a căpăta popularitate, sportul are nevoie de acest mijloc de comunicare”

„În acest sens, cerem reintroducerea jurnalelor de știri sportive ca parte integrantă a jurnalelor de știri sau de sine stătătoare la televiziunile generaliste și de știri, televiziuni al căror mesaj are un impact puternic asupra populației.”, a mai adăugat aceasta.

Reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului în frunte cu ministrul Gabriela Szabo au avut această dimineață o întâlnire cu membrii Consiliului Național al Audiovizualului. Alături de Szabo au mai fost prezenți și foștii sportivi  Ilie Năstase și Elisabeta Lipă, care au cerut membrilor să trimită către televiziuni o recomandare pentru a introduce în grila de programe jurnale cu știri din sport.

„Solicităm CNA, în calitatea sa de garant al interesului public și unică autoritate de reglementare în programele audiovizuale, susținerea propunerii noastre de asigurare a expunerii telespectatorilor români la informațiile legate de sport, dat fiind cifrele îngrijorătoare referitoare la sănătatea românilor, înaintând-o tuturor stațiilor de televiziune naționale și regionale”, a spus Gabriela Szabo în fața membrilor CNA.

Aceasta a remarcat în întâlnire că ponderea știrilor din sport din programele posturilor de televiziune a scăzut drastic, dând exemple posturile Antena 1, România TV și B1 TV care nu mai au jurnal de știri din sport, ori TVR 1 care scade progresiv tipul acesta de programe.

Radu Herjeu, membru CNA: „Toți sunt conștienți că buletinele sportive sunt aducătoare de audiență. Televiziunile sunt primele interesate să facă acest lucru. Știu însă din păcate chinul pe care îl aveau când era un eveniment important când era implicat cineva din România. Nu transmitea nimeni din România și nu puteau să ia imagini de pe un canal străin. Sunt convins că fără această problemă nu ar trebuie nici dvs nici noi să-i rugăm să dea mai multe știri sportive.”

Monica Gubernat, membru CNA– „Cred că disc trebuie să o purtăm pe două paliere, pondere știrilor sportive, dar și promovarea activității sportive. Noi acum intrăm în procedură de modificare a Codului Audiovizual. Trebuie să ne gândim la ponderea știrilor: cât la sută trebuie să reprezinte știri politice, cât la sută știri  sociale, cât la sută sportive. Pentru promovarea sportului, noi avem niște mesaje de avertizare, cred că de 5 - 6 ani. Cred că este momentul să schimbăm acele mesaje și să găsim noi mesaje de comun acord. Cred că discuția trebuie să continuie. Nu putem să rezolvăm acum. O recomandare, radiodifuzorii o iau sau nu în seamă. Eu cred că trebuie să avem o modificare un pic mai profundă.”

Dorina Rusu, membru CNA – „Nu putem să le spunem televiziunilor ce să facă. Totuși, trăim într-o economie de piață. Putem, în schimb, să mediem o întâlnire între dumneavoastră și televiziuni. Dacă știu că se pot baza pe dvs și le oferiți intrumentele, pot să facă fără să le impunem noi și nici nu avem dreptul să facem asta.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Dna ministru Szabo sa-si vada de treaba la minister si sa lase CNA-ul si televiziunile in pace. Dna ministru Szabo mai bine ar avea grija sa nu mai emita ministerul, sub semnatura dansei, hartii prin care da apa la moara unor golani care vor sa ia o halca din parcul Herastrau, halca pe care activeaza o baza sportiva, ca sa faca ei restaurante si baruri. Sa-si vada de treaba ei si sa aiba grija de sport, nu de televiziuni.
  • In primul rand ceea ce se difuzeaza nu prea sunt stiri sportive. Faptul ca nu stiu ce fotbalist face cumparaturi la mall ce treaba are cu sportul? Mie mi se pare o reclama mincioasa atunci cand incepe genericul la "Stirile sportive". Care sport? 99% fotbal si alea cu shoppinguri? Daca nu i-a reclamat nimeni pana acum ca vand un produs mincinos ...
  • Antena 1 difuzează cel mai puțin sport - ca să nu spunem deloc.
    Pro TV a ”exilat” pe Sport.ro CLeague și ULeague iar știrile lor de ”sport” sunt ghiveci.
    Dacă au ajuns să dea o știre cum Bobonete dă cu piciorul în minge la nu știu ce echipă moldavă prin Liga a V-a și ne este arătat cum se drege cu mititei și cu tărie...sunt pe lângă subiect...
  • Antena 1 nu mai are stiri din sport de 3 ani! Iar la Protv stirile din sport nu au nicio legatura cu... sportul! Noroc cu Dolce si Digi asa mai aflam si noi ce se intampla cu adevarat prin sport.
  • Romania are deja numeroase posturi tv sportive. Stirile sportive sunt si ele cam peste tot. Mesajele din pauzele de publicitate sunt enervant de dese. Ideea asta reflecta un ministru care isi inventeaza activitati si reusite, ceea ce e dezamagitor pentru Gabriela Szabo.
  • Daca sunt "stiri sportive" ca ale ProTV-ului, mai bine lipsa. Acolo vezi mai mult can-can din sport si foarte putin sport. De ce m-ar interesa pe mine ce nevasta buna are un sportiv sau altul....sau ce a mancat, cu cine s-a mai cuplat nu stiu care fotbalist? Cred ca asta e si unul din motivele pentru care unii se fac fotbalisti....ca-i vede lumea prin ce carciumi umbla si cate femei au ei. Si pana la urma, ce, numai fotbal exista in sport? Mai bine de 90% din stirile din sport de la noi sunt dedicate fotbalului. E OK?

Trimite un comentariu