Skip to main content

Realitatea TV, amendată cu 20.000 de lei pentru două emisiuni. Într-una, Rareș Bogdan a spus că „există proști în PSD, există incompetenți în PSD, există corupți în PSD și există proști, idioți, cretini și corupți în PNL”

 
Realitatea TV, amendată cu 20.000 de lei pentru două emisiuni. Într-una, Rareș Bogdan a spus că „există proști în PSD, există incompetenți în PSD, există corupți în PSD și există proști, idioți, cretini și corupți în PNL”
Rares Bogdan

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să sancționeze Realitatea TV cu o amendă de 20.000 de lei pentru o ediție a emisiunii Jocuri de putere din 11 mai și o Ediție specială din 12 iunie.

Publicitate

Forul audiovizual a analizat astăzi trei emisiuni ale Realitatea TV, însă a considerat că doar două încalcă legislația audiovizuală. Afirmațiile care au „încălcat” legea audiovizualului au fost critici ale lui Rareș Bogdan la adresa partidelor PSD și PNL, dar și afirmațiile jurnalistului Cornel Ivanciuc, de la Cațavencii. Sancțiunea a fost propusă de Radu Călin Cristea, membru CNA, și votată de şapte membri: Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu. Pe de altă parte, Dorina Rusu şi Florin Gabrea au votat "împotrivă". Cei doi propusesere alte sancțiuni. Florin Gabrea, o amendă de 30.000 de lei, în care era inclus și un interviu al lui Rareș Bogdan cu Florin Călinescu. Acesta din urmă a făcut diferite afirmații la adresa homosexualilor, considerate discriminatorii de unii membri. Și Dorina Rusu a propus o amendă de 20.000 de lei, în care dorea să se țină cont de emisiunea cu Florin Călinescu.

Cornel Ivanciuc, invitat în emisiunea Ediție Specială din 12 iunie, a spus despre Victor Ponta: „omul acesta este atât de naiv sau de dobitoc”,  „Îi linge aura lui Putin. I-o linge din spate”.

În plus, Oreste Teodorescu a afirmat că „Domnul Ponta rămâne pe o listă a rușinii în lumea civilizată”.

Pe de altă parte, în emisiunea din 11 mai, Rareș Bogdan a afirmat: „Încet și sigur, îmi dau seama că în realitate nu există diferențe mari între partidele din România. Proștii sunt peste tot. Există proști în PSD, există incompetenți în PSD, există corupți în PSD și există proști, idioți, cretini și corupți în PNL. Adică, până la urmă, cred că șansele de a schimba România cu actuala clasă politică se apropie încet și sigur de zero. Partidele sunt incapabile să reformeze.”

Articolele considerate a fi încălcate:

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

 #M3
(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

 ART. 67

În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

ART. 65

 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:
c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate;

 .

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Rares asta e penibil de felul sau, dar totusi sa iei amenda cand spui ca e plina lumea de prosti, lucru care cred ca e dovedit si stiintific, mi se pare de un si mai mare ridicol. E ca si cum omul ar fi spus ca "apa e uda". Ce caricaturi!

    Iar aia a lui Oreste m-a dat pe spate. Sunt lucrari academice cu formulari mai jignitoare. WTF??
  • şi ce n-are dreptate rareş bogdan ăsta? nu l-am urmărit nici odată şi nici n-am să-l urmăresc nici de acum încolo dar are dreptate întotalitate. n-aţi văzut că-i caută DNA înfiecare zi.

Trimite un comentariu