Skip to main content

Adrian Ursu, huiduit la o conferință cu ziariști români și străini, când se mândrea cu realizările Antena 3

 
Adrian Ursu, huiduit la o conferință cu ziariști români și străini, când se mândrea cu realizările Antena 3
Plimbarea Antena 3

“Rușine!” s-a auzit o voce din sală către Adrian Ursu, care se mândrea într-un discurs că lucrează la Antena 3, un post cu multiple realizări. S-a întâmplat aseară, la o conferință dedicată jurnaliștilor din Europa de Est, cu ziariști români și străini.

Publicitate

Realizatorul de la Antena 3 a fost huiduit, iar la scurt timp a plecat de la eveniment.

Ce s-a întâmplat?

Adrian Ursu participa la un panel de discuții despre legăturile dintre Presă și Politică în România, la care participau și Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Ion M. Ioniță (Adevărul) și Dan Tăpălagă.

Discuțiile se purtau în cadrul South East Europe Media Forum – SEEMF, organizat la București, cu participare internă și internațională.

Din ce a spus Adrian Ursu:

Realizatorul de la Antena 3 a declarat că e mândru că lucrează într-o televiziune ca Antena 3, care a dezvăluit cum fratele președintelui a cerut și a primit bani de la infractori.

Că e  mândru că lucrează într-o televiziune care poate să scoată 30.000 de oameni într-o plimbare. Cine a mai avut parte de o asemenea solidaritate? s-a întrebat el.

Că face parte dintr-o companie care a plătit 370 de milioane de euro taxe la stat.

Că este mândru că face parte dintr-un trust care și-a asumat în mod transparent structura de proprietate.

Ioana Avădani a reacționat la declarațiile lui Adrian Ursu:

"În primul rând, să precizăm pentru invitații străini că este vorba de fostul președinte. Apoi, să nu uităm că în rapoartele internaționale televiziunea dvs este citată ca făcând presiuni asupre independenței justiției."

A continuat Dan Tăpălagă:

"În ce țară din lume există o televiziune care luptă împotriva corupției, care luptă împotriva abuzurilor, dar care duce campanii întregi împotriva justiției, linșează magistrați, are un fost patron condamnat la zece ani pentru corupție și jurnaliști cercetați pentru șantaj?"

Au urmat aplauze pentru Avădani și Tăpălagă, apoi huiduieli la adresa lui Adrian Ursu. “Rușine”, s-a auzit din sală.

Ursu a adăugat: Văd că-l apaludați pe el. Este corect că a spus un fost patron, dar e incorect că sunt jurnaliști cercetați pentru santaj.

Intervenția lui Adrian Ursu a venit după un discurs al jurnalistului Dan Tăpălagă. Din ce a spus Tăpălagă:

- așa cum s-au decuplat partidele de la agenda alegătorilor, așa s-au decuplat și televiziunile, presa main steam – cu câteva excepții – de la agenda publică.

- A murit un polițist în coloana oficială a unui ministru, suspectat că a abuzat în funcție, dar majoritatea televiziunilor l-au apărat pe ministru explicând că groapa din carosabil în care a căzut polițistul a fost de vină. O televiziune a început să facă o amplă analiză a fenomenului gropilor din România ca să demonstreze că ministrul chiar nu are nicio vină.

- Toate aceste televiziuni și redacții controlate politic și-au apărat și promovat finanțatorii din politică în momentul când aceștia au ajunși anchetați de procurori sau condamnați. Unii continuă să-I apere chiar și după ce au ajuns la închisoare. Nu sunt aceste cazuri clare de decuplare de la agenda publică?

- Aici vorbim de așanumiții moguli, care au funcționar ani de zile ca brațul armat al politicienilor. În aceste redacții funcționează atât cenzura directă, cât și cenzura indirectă. Jurnaliștii știu ce subiecte pot aborda, mulți n-au încotro, deoarece nu prea există opțiuni. Sfera de presă liberă se restrânge la câteva site-uri și maxim două televiziuni.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Un asazis ziarist nerusinat, la fel cu inca altii de la A3. I se potrivesc de minune vorbele romanilor: "daca tacea, filozof ramanea" si, mai ales, "prostul, daca nu si fudul, parca nu e prost destul".

Trimite un comentariu