Skip to main content

"Dramele acestor oameni nu trebuie să fie sacrificate pentru audiență". Șase organizații cer decență și "respect față de lege"

 
"Dramele acestor oameni nu trebuie să fie sacrificate pentru audiență". Șase organizații cer decență și "respect față de lege"
tragedie Colectiv

"În numele întregii industrii de jurnalism și comunicare vă solicităm să respectați drepturile celor care nu mai sunt printre noi sau care încă suferă în spitale alături de familiile lor și să nu puneți presiune pe familii pentru a afla informații cu un impact emoțional major!" Este apelul a șase organizații către ziariști.

"Dramele acestor oameni nu trebuie să fie sacrificate pentru audiență", se arată în apelul la decență semnat de International Advertising Association - IAA, Uniunea Agențiilor de Publicitate din România -UAPR, Interactive Advertising Bureau - IAB, Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI, Freedom House și Forum for International Communication.

Publicitate

Cele șase organizații punctează faptul că "în ultimele zile am fost cu toții martorii unor materiale de presă aflate la limita legalității, decenței și profesionalismului, generate de tragediile din incendiul Colectiv"

Apelul la decență și respectarea legii, integral:

Stimați colegi,

În ultimele zile am fost cu toții martorii unor materiale de presă aflate la limita legalității, decenței și profesionalismului, generate de tragediile din incendiul Colectiv.

În numele întregii industrii de jurnalism și comunicare vă solicităm să respectați drepturile celor care nu mai sunt printre noi sau care încă suferă în spitale alături de familiile lor și să nu puneți presiune pe familii pentru a afla informații cu un impact emoțional major. Familiile aflate în suferință au nevoie de timp și de liniște pentru a putea depăși această tragedie.

Dramele acestor oameni nu trebuie să fie sacrificate pentru audiență. Dacă există un mesaj al evenimentelor tragice la care am asistat cu toții, el este unul de respect față de lege și de responsabilitate față de ceilalți. Mai presus de toate, este un mesaj de solidaritate a fiecăruia dintre noi cu oameni greu încercați în acest moment.

Vă rugăm să vă amintiți, mai ales acum, că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, iar exercitarea dreptului la liberă exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi, așa cum prevede inclusiv legislația în vigoare. Este vital să înțelegem că toți suferim alături de familiile îndurerate și nimeni nu este în căutarea unor detalii ce pot leza imaginea celor afectați de această tragedie. Acum, mai mult ca oricând, aveți șansa de a demonstra că vă asumați conștient rolul mass-media de a educa.

Dincolo de prejudiciile morale, există impactul emoțional pe care îl amplificați prin punerea accentului pe dramatismul situației. Toată lumea a înțeles situația în care ne aflăm. Acum este important să găsim soluții viabile, atât pentru victimele și familiile lor, cât și pentru societate unde se resimt efectele acestui eveniment tragic.

De aceea, facem apel către toți factorii responsabili din mass media – televiziune, presă scrisă, internet, radio – să respecte legislația în vigoare și să se ridice la nivelul de profesionalism absolut necesar în tratarea unui subiect cu puternic impact emoțional.

Semnatari:

IAA (International Advertising Association)
UAPR (Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania)
IAB (Interactive Advertising Bureau)
CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent)
Freedom House Romania
Forum for International Communication

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Televiziunile nu se mai opresc din bocetul comercial. Fac audienta din catastrofele care le mai scot la liman, devin dintr-o data moral-pedagogice, pline de responsabilitati civice, chipurile, devin procurori de serviciu tv si debordeaza de lipsa elementara de respect. Cerem mereu echilibru si responsabilitate dar nu reusim niciodata sa fim echilibrati si intru totul responsabili. Intotdeauna celalalt este vinovat bucurandu-ne de ditamai tragediile pentru o audienta tv care de fapt nu le apartine televiziunilor. Suntem exact asa cum n-ar trebui sa fim. Dar asteptam mereu Schimbarea...altora.

Trimite un comentariu