Skip to main content

Povestea casetelor traduse de Irina Nistor în comunism, pe HBO

 
Chuck Norris versus Comunism, un documentar despre povestea casetelor traduse de Irina Margareta Nistor în anii 80 va fi difuzat de HBO mâine (joi 26 noiembrie), de la ora 20.00. Apar în documentar, printre alții, Dobrovolschi, Craioveanu, Gyuri Pascu și Silviu Prigoană.
 
La mijlocul anilor ‘80, mii de filme de la Hollywood au fost introduse ilegal în țară, printr-o operațiune bine pusă la punct care s-a lărgit tot mai mult ajungând în casele a milioane de români. Irina Nistor le traducea, iar un om de afaceri cu ani de pușcărie în trecut se ocupa de comercializare.
 
Personajele și desfășurătorul documentarului semnat de Ilinca Călugăreanu, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Sundance:
 
În sistemul comunist din România, sub nasul poliției secrete controlată de Nicolae Ceaușescu, sute de casete VHS cu superproducții americane au ajuns pe căi ilicite în țară. Filmele de contrabandă - cea mai mare parte cu lupte cu arte marțiale, filme de groază și filme de acțiune - au fost dublate și distribuite pe o piață neagră secretă. Motivat de dorința publicului de a urmări viața din Occident, un lucru interzis la vremea aceea, o rețea secretă de casete video s-a răspândit tot mai mult în întreaga țară.
 
Personajele:
IrinaÎn timpul zilei Irina traducea filmele Comitetului de Cenzori a Televiziunii Naționale. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a întâlnit în 1985 când a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vândute de el pe piața neagră - de la Chuck Norris și De Niro, până la Jane Fonda și ET. Vocea ei, spre deosebire de subtitrări, a fost o trăsătură esențială a democrației pentru telespectatori (greșelile ocazionale de traducere ale Irinei generau constant un val de glume printre consumatorii de filme).
 
Dedicarea Irinei față de această rețea - pe care a văzut-o ca o luptă "chiar dacă mică, însă foarte importantă într-un moment în care totul părea imposibil"- însemna că, în medie, realiza dublajul a șapte filme consecutive și, după estimările ei, a dublat mai mult de 3.000 de filme în limba română în total. Acest lucru a făcut-o un partener neprețuit în afacerea cu casete video, în ciuda suspiciunilor constante ale domnului Zamfir care credea despre ea că este un agent secret.
 
Zamfir este un om cu un trecut întunecat, care și-a petrecut tinerețea în pușcărie unde a muncit din greu. Când a ieșit din închisoare, Zamfir a început afacerea cu casete video. Zamfir a ajuns cunoscut pe piața neagră a casetelor video, devenind unul dintre cei mai puternici și bogați oameni din țară și o amenințare serioasă pentru regim. Oamenii din cercurile sale îl descriu ca fiind un om retras, care stătea mereu în umbră; chiar dacă se bucura de un mare succes, mereu a preferat să opereze de la marginea societății. 
 
Mircea a intrat în viața lui Zamfir brusc, susținând că este un om care vrea să lucreze pentru o rețea și un om important. Mircea era un personaj rece care vorbea în propoziții simple și calculate și a fost aproape de Zamfir în toate momentele, fiind fascinat de un om pe care l-a considerat cu adevărat important. El spunea: "Pentru mine pe primele locuri sunt mama mea, soția mea și domnul Zamfir."
 
Într-o conjunctură dramatică, Mircea s-a dovedit a fi un ofițer al serviciilor secrete, ascuns unde toată lumea putea să-l vadă. În multe feluri, Mircea reprezintă regimul corupt și contradictoriu, ușor de manipulat de cei care știau cum să joace acest joc. 
 
Cei intervievați. O întreagă generație de români a crescut vizionând filmele de pe casetele video, introduse ilegal în țară. De la copii la adulți, filmele de pe casetele VHS a lăsat un semn de durată asupra oamenilor din toată țara.

Oamenii povestesc despre experiența împărtășită cu alții când urmăreau aceste filme în perioada sistemului comunist. Ne povestesc despre lumea văzută în filme - o lume care, la prima vedere, avea tot ce nu aveau ei: bulevarde largi, apartamente de lux, mașini luxoase și o modă impresionantă. Dar, dincolo de toate acestea, așa cum spune unul dintre participanți: ”toată viața noastră era în acel aparat video!".

 

GALERIE FOTO

Publicitate

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu