Skip to main content

Schimb de replici între Moise Guran și CTP la Europa FM pe tema doliului național

 
Schimb de replici între Moise Guran și CTP la Europa FM pe tema doliului național
Moise Guran Digi 24

Discuție în contradictoriu între Moise Guran și Cristian Tudor Popescu, în ediția specială din această dimineață, moderată de Vlad Petreanu și George Zafiu,  la care a fost prezent și Cătălin Tolontan. Cei doi s-au contrat după ce Guran a criticat în termeni duri afirmațiile lui CTP, dar și „reacția generală pe TV și pe Facebook”, catalogată drept „imundă”.

Afirmațiile lui Guran au fost făcute după ce Cristian Tudor Popescu plecase din studioul Europa FM, însă jurnalistul a intrat prin telefon pentru a cere lămuriri.

Publicitate

Moise Guran a spus în emisiune că „într-o zi de doliu national pur și simplu nu este momentul în care să ceri răzbunare sau demisii”.

„Răzbunare?! Unde a fost vorba de răzbunare în ce am spus eu?”, i-a spus Cristian Tudor Popescu.

Moise Guran – Domnu Popescu, îmi pare rău că m-am pronunțat în sensul ăsta. Mi s-a părut tonul dumneavoastră nepotrivit pentru o zi de doliu national.

Redăm în continuare discuția din studioul Europa FM:

Moise Guran: Reacția din punctul meu de vedere a fost pur și simplu imundă și la televizor și pe Facebook. Peste tot. Noi suntem o nație extrem de emoțională. Mie nu mi-a plăcut nici reacția lui Cristian Tudor Popescu de mai devreme, sincer să-ți spun. În situații de o gravitate excepțională nu știm să reacționăm. Oamenii nu știu că sângele expiră, de exemplu.

Cătălin Tolontan – Ce a fost imund totuși în munca televiziunilor din acea noapte sau în munca doctorilor?

Moise – Nu în munca doctorilor. Jurnaliștii care fac breaking news din orice au încercat să facă o situație tragică și mai tragică. Au încercat să facă audiență, a plouat cu tituri de tipul „vezi ce s-a întâmplat”.

Cătălin Tolontan – Să faci audiență înseamnă să transmit informațiile.

Moise Guran – Cătălin, tu ești singurul care a avut o reacție foarte decentă. În momentul când televiziunile se umplu de tot felul de domnișoare care nu știu efectiv să transmită informații, În momentul când ministrul Sănătății spune nu mai veniți că nu mai sunt stocuri, nu avem unde să stocăm sângele. Lumea nu știe că sângele expiră în 40 de zile.

Cătălin Tolontan – Nicio țară nu știe cum să reacționeze în fața unei drame. Nu există un manual de comportament în fața unei drame. Dar există proceduri pentru autorități și atât cât putem măsura în acest moment ele și-au făcut treaba. Nu mi s-a părut imundă reacția României, a profesiilor din România, a jurnaliștilor.

Moise Guran – Eu nu am spus asta.

Cristian Tudor Popescu, intrat în direct prin telefon – Probabil că acum am o reacție nepotrivită pentru că nu suport să trec peste așa ceva. Domnul Guran spunea adineauri, în absența mea, că dezavuează reacția mea. Eu sunt jurnalist și am venit în această emisiune, dimineața, la Europa FM pentru că am crezut că pot fi de folos cu meseria mea să spun niște lucruri. Aș vrea să știu ce anume am făcut rău prin ceea ce am spus, ce anume a fost nepotrivit la meseria mea de jurnalist, să-mi spună domnul Guran. Nu pot să trec peste asta. Să vedem și presa, cât de imundă a fost în situația asta că am auzit și această expresie a domnului Guran.

Moise Guran – Domnule Cristian Tudor Popescu, am apreciat intervenția dumneavoastră în această dimineață de la Europa FM, trebuie însă să fiți conștient de faptul că sunteți un lider de opinie după care oamenii merg indiferent dacă vă place sau nu acest lucru. Într-o zi de doliu national pur și simplu nu este momentul în care să ceri răzbunare sau demisii sau cum vreți dumneavoastră.

Cristian Tudor Popescu: „Răzbunare?! Unde a fost vorba de răzbunare în ce am spus eu?”

Moise Guran – Domnu Popescu, îmi pare rău că m-am pronunțat în sensul ăsta. Mi s-a părut tonul dumneavoastră nepotrivit pentru o zi de doliu national.

Cristian Tudor Popescu: Adică tonul meu în legătură cu autoritățile, cu politicienii din țara asta?

Moise Guran – În legătură cu Oprea căruia i-am cerut cu toții demisia săptămâna trecută. Nu este momentul într-o zi de doliu national. E opinia mea.

Cristian Tudor Popescu: Dar ce-am făcut când i-am cerut demisia, am dansat pe mese? Ce am făcut?

Moise Guran– Chiar și această discuție este nepotrivită. Dacă vreți dumneavoastră, vă dau o emisiune de la 1 și un sefert astăzi că oricum nu vreau să o fac. Dacă vreți vorbiți dumneavoastră ce vreți acolo.

Cătălin Tolontan – Ce e indecent în a pune întrebări autorităților?

Cristian Tudor Popescu: Adică nu am voie eu să mă manifest ca ziarist, să mi fac meseria într o zi de doliu national.

Moise Guran – Aveți voie să vă manifestați. Îmi pare rău eu nu apreciez această manifestare indiferent că vă place sau nu. E chiar nepotrivit acest schimb de replici.

Cristian Tudor Popescu: Cred că avem o viziune diferită în legătură cu meseria de jurnalist.

Din declarațiile lui CTP: 

”Fiul meu a cântat acolo de trei ori cu formația și ar fi fost absolut firesc să se afle acolo. Printr-o întâmplare nu s-a aflat acolo în noaptea respectivă. Firește că asta m-a șocat, m-a cutremurat pe mine personal, așa și în cazul altora.

Dar pe câți dintre noi îi cutremură situația celorlalți, nu numai a ta, a unei rude, a unui prieten care s-a aflat acolo. Eu cred că pe prea puțini.”

”Dacă eu - sau oricare dintre noi responsabili cu închiderea unor cluburi - luam măsura asta înainte să moară 30 - și se pare că vor muri dublu în continuare acolo - , înainte să moară oricine apăream și ziceam ”trebuie închise toate bombele astea, și alea din Centru Vechi și alea de tablă de pe câmpie, trebuie închise!” Știti ce mi s-ar fi întâmplat? S-ar fi pus despre mine că sunt un comunist împuțit care nu lasă tinerii să se distreze.

Problema este a atitudinii noastre, dacă punem deopare pe acești politicieni care sunt cum sunt, aceasta complicitate de baltă călduță, fiecare dintre cei care se indignează acum - ”cum au putut domne să-i lase să facă ce e acolo?!”- am văzut atât de mulți indignați. Vreau să-i văd și eu pe oamenii aștia de acum respectând toate legile de care se lovesc în fiecare zi, fără să mai încerce să le sară.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Fuck frate! C.T. Popescu este cel mai mare mahalagiu, ipocrit, etc. Sincer sa fiu nici pe Moise Guran nu-l plac prea mult. Cred ca fara acesti indivizi Digi 24 ar fi o televiziune mai buna...
    Anyway astazi, Moiese a avut o prestatie buna, contrazicand acest ipocrit pe care nu pricep de ce nimeni nu-l mustreaza... Auzi la el "terorism"!

    Acet Popescu da timpul replicile acide, de multe ori negandite si de fiecare data ipocrite imi provoaca greata, probabil si el vomita inainte de somn.

    Consider ca a venit momentul in care toti sa spune STOP, sa ne recunoastem dracu vina comuna! Toti suntem vinovati! Hai sa nu mai aruncam vina pe stat, indivizi corupti, politicieni, politisti, jurnalisti, primari, etc. Cred ca este momentul in care sa spunem: Eu sunt de vina, tu esti de vina, toti suntem de vina!!!
    Stam de prea mult timp in zona noastra de confort mizerabila, cred ca e momentul sa incepem sa schimbam ceva!
  • Nu este un capat de tara ca nu s-au inteles Catalin Tolontan, Moise Guran, Cristian Tudor Popescu. Desi fiecare in parte ar dreptate. Insa in ceea ce priveste excesiva cautare a actualitatii, 24/7, ceva totusi este corect. Nu avem presa de actualitate ci de infotainment. Au fost necesare 24 de ore sa aflam actionarii dar se putea prin interogarea bazei de date a ONRC. Nu am aflat ca documentare, cate evenimente s-au organizat in ultimele 12 luni la ONRC. TV de stiri nu au stiut ce cerinte se indeplinesc sau sa gaseasca cei mai potriviti experti in primele 24 de ore, sa explice cu subiect si predicat ce trebuie sa indeplineasca un stabiliment de tip club. Si sa si ilustreze. Nu este admisibil sa faci 48 de ore TV ongoing fara sa dai ceva pe baza de documentare. Am vazut zeci de ore de studio live in fata la Colectiv, cu ceva platou. Si aproape nimic din manifestatie. Etc.

Trimite un comentariu