Skip to main content

Infografic. ANCOM: 6,8 milioane de abonaţi la serviciile TV. Cei mai mulţi au cablu

 
Televizor
Televizor

La finalul primului semestru din acest an, în România se înregistrau 6,8 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, în creştere anuală cu 4,5%, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Astfel, rata de penetrare a serviciilor audiovizuale la nivel de gospodării a depăşit pragul de 91%.

Publicitate

Majoritatea abonaţilor la televiziunea prin cablu sunt de la oraşe, în timp ce majoritatea abonaţilor la DTH sunt de la sate.

Cum sunt împărţiţi cei 6,8 milioane de abonaţi, în funcţie de furnizor:

  • un procent de 65% din totalul abonatilor la servicii de retransmisie receptionau programele TV prin intermediul retelelor de cablu, numarul acestora atingand valoarea de 4,4 milioane (+5,2% fata de 30.06.2014),
  • 34% dintre abonati, adica 2,3 milioane (+3,1% comparativ cu 30.06.2014), beneficiau de programe TV furnizate prin retele cu transmisie prin satelit de tip DTH.
  • 70.000 de abonati (+9,8% fata de 30.06.2014), respectiv un procent de doar 1% din totalul abonatilor, receptionau aceste programe prin tehnologie IP.

Abonaţii în functie de mediul de reşedinţă

La mijlocul acestui an, 61% dintre abonati erau din mediul urban, in timp ce 39% erau din mediul rural.

  • Majoritatea abonatilor din mediul urban (81%) beneficiau de servicii prin intermediul retelelor de cablu, 17% prin intermediul retelelor cu transmisie prin satelit de tip DTH, respectiv 2% prin tehnologie IP.
  • In mediul rural, cei mai multi dintre abonati, in procent de 60%, receptionau programele TV prin intermediul retelelor cu transmisie prin satelit de tip DTH, 40% prin retele de cablu, procentul abonatilor prin tehnologie IP fiind nesemnificativ (0,1%).

Din punctul de vedere al modului de receptionare a programelor TV, numarul de abonati la serviciile de retransmisie a programelor media in format digital continua sa creasca, atingand valoarea de 4,2 milioane din totalul de 6,8 milioane de abonati, inregistrand o crestere anuala de 7%.

In functie de suportul folosit, aproximativ 55% receptionau programe TV in format digital prin intermediul retelelor cu transmisie prin satelit (DTH), in timp ce 43% accesau aceste programe prin retele prin cablu, iar 2% prin tehnologia IP (IPTV).

In ceea ce priveste abonatii la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate prin intermediul retelelor de cablu, din totalul celor 4,4 milioane, 1,8 milioane beneficiau de servicii in format digital (in crestere cu aproape 13% fata de 30.06.2014), ceea ce inseamna o rata de penetrare la nivel de gospodarii a acestor servicii de 24%.

Despre datele ANCOM

Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru al anului 2015 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus